Ny momskode i SummaSummarum

Når du åbner et nyt regnskab i SummaSummarum med udgangspunkt i standardkontoplanen, findes der allerede momskoder. For mange er standardmomskoderne tilstrækkeligt, men for nogle er der behov for ekstra momskoder.

For eksempel er det tilladt at afløfte 75% af momsen på hotelophold (ikke mad – kun overnatning, skal være specificeret på regningen), så hvis din virksomhed lejlighedsvis bruger hoteller, er det relevant at få lavet en ny momskode til det formål.

Som du kan læse her, er den momskode, der skal oprettes, hvis du normalt indtaster dine bilag i kassekladden 17,65. Nedenfor vil jeg vise, hvordan man får en ny momskode i SummaSummarum til brug for afløftning af hotelmoms.

Du vælger filer → Egenskaber for regnskab → Fanebladet ”Moms”. Her skal du klikke på ”Tilføj”.

I ”Ny moms”-billedet, som kommer frem, giver du din nye momskode en fornuftigt navn (her: Hotelmoms), vælger typen ”Standard”, fordi der er tale om almindelig, dansk momsafregning, og trykker på ”Tilføj”:

Der kommer en lille dialogboks frem, hvor du skal skrive den momssats, der skal bruges samt startdato. For hotelmomsen skal det se sådan ud:

Når du har sagt OK til momssatsen, kommer du tilbage til ”Ny moms”. Her skal du vælge, hvilken kode, salgsmoms og købsmoms skal hensættes på. Der skal også vælges momskode. Nedenfor har jeg valgt HS for Hotel-Salgsmoms og HK for Hotel-Købsmoms. Selvom vi aldrig får brug for salgsmomskoden, skal den alligevel oprettes, for at få SummaSummarum til at acceptere den nye momskode. Hvis vi arbejder med standardkontoplanen, vil det kommer til at se sådan ud:

Tryk OK (og OK igen, når du kommer tilbage til Egenskaber-billedet) – så er momskoden oprettet.

Når du laver en ny konto til bogføring af hoteludgifter, kan du herefter vælge momskoden HK:

Og så er du klar til at bogføre :)

Vil du vide mere om SummaSummarum? Lær at bruge SummaSummarum her
Vil du vide mere om moms? Køb bogen Moms og momsfradrag her

Køb bogen Moms og momsfradrag her