Nye regler om hjemmearbejde fra 30. april 2022

Kvinde der sidder på gulvet og arbejder

Mange medarbejdere er glade for at kunne arbejde hjemmefra, og særligt efter coronatiden har det virket overvældende på mange at vende tilbage til (storrums)kontorerne.

Men for arbejdsgiverne er det ikke altid “bare lige” at give lov til frit hjemmearbejde.

Indtil d. 30. april i år har det været sådan, at arbejdsgiveren skulle sørge for ordentlige fysiske arbejdsforhold på hjemmearbejdspladsen, dvs. mus, tastatur, indstillelig stol, godt lys mv., hvis medarbejderen arbejdede hjemme bare én dag inden for en normal arbejdsuge.

Det er nu ændret, så det først gælder ved mere end 2 hjemmearbejdsdage om ugen (i gennemsnit over cirka en måned). Det er altså den ansattes eget ansvar at sikre en ordentlig hjemmearbejdsplads, hvis vedkommende arbejder hjemme mindre end to dage ugentligt.

Så det er jo en lempelse for arbejdsgiverne, der gør det lettere fremover at sige ja til, at medarbejderne kan arbejde hjemmefra oftere.

En anden ting at være opmærksom på, er dog sikkerhedsforholdene i hjemmet!

Får medarbejderen en skade derhjemme på en arbejdsdag, kan det nemlig blive anerkendt som en arbejdsskade.

Skaden skal som udgangspunkt “være opstået som følge af arbejdet eller de forhold, hvorunder arbejdet foregår”. Det er medarbejderen, som har bevisbyrden, når skaden sker hjemme, hvorimod det på arbejdspladsen som udgangspunkt formodes at være en arbejdsskade.

Det indgår i vurderingen “om tilskadekomnes færden på skadestidspunktet havde en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet”.

Ankestyrelsen har i fire sager behandlet spørgsmålet om, hvorvidt en skade, der er sket under hjemmearbejde, er omfattet af arbejdsskadesikringsloven.

Skader sket under en gåtur i arbejdstiden og en tænkepause ude i haven blev ikke anset for at være omfattet, mens skader sket på vej til og fra toilet og køkken, ansås for at have “en nødvendig og en naturlig tilknytning til arbejdet”.

Du kan læse de fire afgørelser her: Ankestyrelsens principmeddelelse 8-22 om arbejdsskade – arbejdets forhold – hjemmearbejde

Og her finder du arbejdstilsynets opdaterede vejledning om arbejdsmiljølovgivningens krav til arbejde med skærmenheder.

 

 


Vil du vide mere om de lovmæssige forhold mellem medarbejdere og arbejdsgivere, så læs Bogen er udgået, men en nyere version kan bestilles her..

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.