Feriedifferenceberegning – den er ikke helt afskaffet

Dengang jeg begyndte at sætte mig ind i alle reglerne om den nye ferielov, læste jeg at 20-procentsreglen vedrørende feriedifferenceberegningen var afskaffet. Det var en misforståelse. Hør mere i videoen, eller læs nedenunder:

Jeg forstod det inde i mit hoved, som at feriedifferenceberegningen var afskaffet – punktum! Det viser sig, at det er slet ikke tilfældet.

20-procentsreglen vedrørende feriedifferenceberegningen er afskaffet. Det vil sige, at der ikke længere er nogen begrænsning for, at man kun skal lave feriedifferenceberegning, hvis der er tale om mere end 20 % ændring af arbejdstid – nu skal man også, selv om det er mindre. Det er faktisk noget af en opgave!

Vi taler om medarbejdere, som får ferie med løn. Ikke timelønnede og  andre, hvor der bliver sendt feriepenge op til Feriekonto eller en tilsvarende ordning.

Hvis en medarbejder, som har løn under ferie, ændrer sin faste arbejdstid, f.eks. fra 20 timer om ugen til 30 eller omvendt, så er det sådan, at de feriepenge, som vedkommende har optjent under det gamle timeantal, er den værdi, de skal have udbetalt, når de afholder ferien under det nye timeantal.

Så forestil dig, at vi har en medarbejder, der har været ansat på fuld tid og går ned på halv tid:

Medarbejderen har arbejdet på fuld tid og har optjent 2,08 feriedage om måneden. Så går medarbejderen ned på halv tid. Når medarbejderen så skal holde ferie: Hvis han eller hun kun fik løn i forhold til det aktuelle timeantal, så ville det være uretfærdigt, fordi medarbejderen jo har optjent ferie, mens han eller hun arbejdede på fuld tid.

Så skal der laves en feriedifferenceberegning, sådan at medarbejderen i forbindelse med, at han eller hun afholder ferie på deltid, skal have fuldtidsferiepenge eller fuldtidsferieløn for de dage, vedkommende har optjent, mens vedkommende var på fuld tid.

Så vi skal altså holde øje med: Både hvor mange feriedage, medarbejderen har tilbage, men også hvor mange af feriedagene der er optjent, mens medarbejderen var på fuld tid, og hvor mange der er optjent, mens medarbejderen var på deltid.

Og det er sådan, at man bruger de ældste feriedage først. Dem, der er optjent først, bruger vi også først. Så i det her tilfælde: De første feriedage, medarbejderen afholder, mens han eller hun er på deltid, det vil være med fuldtidsferieløn, fordi det er nogle, han eller hun har optjent, mens vedkommende arbejdede på fuld tid.

Og omvendt, selvfølgelig, hvis en medarbejder er på deltid og går op på fuld tid, så vil der ske det, at når medarbejderen så skal holde ferie: Hvis noget af ferien er optjent, mens vedkommende var på deltid, jamen, så skal medarbejderen også kun have udbetalt feriepenge eller ferieløn i forhold til det, han eller hun har optjent, mens vedkommende var på deltid. Så går man ned i løn i den periode, hvor man holder ferie, indtil man har brugt de feriedage, der er optjent, mens man var på deltid.

Jeg er i gang med at undersøge, hvordan de forskellige lønsystemer kan hjælpe med at håndtere dét, men jeg har ikke noget svar endnu, så hvis du har et svar, hører jeg meget gerne fra dig.

, , , ,

One Response to Feriedifferenceberegning – den er ikke helt afskaffet

  1. Leila Andersen 23. marts 2023 at 19:48 #

    Jeg fandt frem til et firma Leccor der reklamerer med et program der regner det ud men jeg har ikke kontaktet dem

Skriv et svar