Skatteberegning: Udbytte eller topskat?

I Regnskabsskolen bogfører vi for en række ApS-er, som klarer sig rigtig udmærket.

Nogle af dem har kun ejeren som eneste ansatte, andre har flere. Men mange af ejerne overvejer, hvad der bedst kan betale sig: Udbytte eller løn? Vi taler om tilfælde, hvor ejerens løn i forvejen ligger lige på eller over topskattegrænsen, så der vil skulle betales topskat af den yderligere udbetaling. Samtidig er grænsen for lav udbytteskat (som her i 2019 er 54.000 kr. for enige og det dobbelte, hvis man er gift) opbrugt, så vi taler altså om at finde ud af, hvad der er dyrest: At betale skat med topskat af udbetalingen som løn eller betale først selskabsskat og så 42% i udbytteskat.

Beregningen herunder viser med et regneeksempel på 100.000 kr., at det bedst kan betale sig at hæve pengene som udbytte – men at forskellen er under 2.000 kr.

Hvis vi taler om virksomheder, som ikke har et overskud og lønudbetaling, som skal beregnes med topsat og den høje udbytteskat-sats, ser det ud som vist nedenfor. I det tilfælde kan det bedst betale sig at udbetale pengene som løn.

Her kan du downloade regnearket: Skatteberegning udbytte imod topskat

Marginale skattesatser: https://www.skm.dk/skattetal/statistik/tidsserieoversigter/marginalskatteprocenter-1993-2019

Vil du vide mere om skat, moms, fradrag, medarbejdere, regnskab eller bogføring: Kik på Regnskabsskolens udgivelser her.

, , ,

2 kommentarer til Skatteberegning: Udbytte eller topskat?

 1. Mads 22. juni 2019 at 11:04 #

  Hvad menes der med at udbyttekvoten på de 54 t.kr. Er opbrugt? Mange anpartshavere vælger jo blot at få dette hvert år og eventuel løn fra driftselskabet :-) så betaler selskabet jo bare se 27% af de 54 t.kr.?

 2. Anette Sand 2. juli 2019 at 22:16 #

  Hej Mads

  Ja, mange udbetaler udbytte til sig selv op til det beløb, som er gældende for det pågældende år, hvor man kan nøjes med at betale 27% i udbytteskat. Får man mere udbetalt, skal der betales 42% i skat af det overskydende, og når man lægger det sammen med selskabsskatten, kommer vi op omkring topskattegrænsen.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.