Skatteberegning: Udbytte eller topskat?

I Regnskabsskolen bogfører vi for en række ApS-er, som klarer sig rigtig udmærket.

Nogle af dem har kun ejeren som eneste ansatte, andre har flere. Men mange af ejerne overvejer, hvad der bedst kan betale sig: Udbytte eller løn? Vi taler om tilfælde, hvor ejerens løn i forvejen ligger lige på eller over topskattegrænsen, så der vil skulle betales topskat af den yderligere udbetaling. Samtidig er grænsen for lav udbytteskat (som her i 2019 er 54.000 kr. for enige og det dobbelte, hvis man er gift) opbrugt, så vi taler altså om at finde ud af, hvad der er dyrest: At betale skat med topskat af udbetalingen som løn eller betale først selskabsskat og så 42% i udbytteskat.

Beregningen herunder viser med et regneeksempel på 100.000 kr., at det bedst kan betale sig at hæve pengene som udbytte – men at forskellen er under 2.000 kr.

Hvis vi taler om virksomheder, som ikke har et overskud og lønudbetaling, som skal beregnes med topsat og den høje udbytteskat-sats, ser det ud som vist nedenfor. I det tilfælde kan det bedst betale sig at udbetale pengene som løn.

Her kan du downloade regnearket: Skatteberegning udbytte imod topskat

Marginale skattesatser: https://www.skm.dk/skattetal/statistik/tidsserieoversigter/marginalskatteprocenter-1993-2019

Vil du vide mere om skat, moms, fradrag, medarbejdere, regnskab eller bogføring: Kik på Regnskabsskolens udgivelser her.

, , ,

4 Responses to Skatteberegning: Udbytte eller topskat?

  1. Mads 22. juni 2019 at 11:04 #

    Hvad menes der med at udbyttekvoten på de 54 t.kr. Er opbrugt? Mange anpartshavere vælger jo blot at få dette hvert år og eventuel løn fra driftselskabet 🙂 så betaler selskabet jo bare se 27% af de 54 t.kr.?

    • Anette Sand 2. juli 2019 at 22:16 #

      Hej Mads

      Ja, mange udbetaler udbytte til sig selv op til det beløb, som er gældende for det pågældende år, hvor man kan nøjes med at betale 27% i udbytteskat. Får man mere udbetalt, skal der betales 42% i skat af det overskydende, og når man lægger det sammen med selskabsskatten, kommer vi op omkring topskattegrænsen.

      Dbh.
      Anette

  2. merete 5. november 2019 at 10:50 #

    Hej Anette, hvis man nu gerne vil ha udbytte på under kr 54.000,00 udbetalt til sig selv privat, hvordan gør man lige det?
    Der er afholdt generalforsamling, er næste skridt ¨blot¨ at udbetale pengene til sig selv, og dernæst indberette skatten og betale den?

    På forhånd mange tak.

    Med venlig hilsen
    Merete

    • Anette Sand 6. november 2019 at 10:02 #

      Hej Merete

      Udbyttet, som er vedtaget på generalforsamlingen udbetales til personen, efter skatten er trukket. Samtidig indberettes udbyttet på skat.dk, og skatten indbetales til SKAT senest den 10. i månedens efter. Det er altså den udbetalende virksomhed, som har ansvar for at betale udbytteskatten.

      Hvis udbyttet føres op i et holdingselskab, er der ikke nogen udbytteskat.

      Dbh.
      Anette

Skriv et svar