Nye momsregler for gavekort pr. 1. juli 2019

Heldigvis udsteder vi ikke gavekort i Regnskabsskolen, for fra 1/7-19 kommer der nye, besværlige momsregler på det område.

Det er nye regler i EU, der dikterer det. I direktivet står det omtalt som “vouchere”, og det gælder altså også de danske gavekort (men ikke rabatkuponer).

Reglerne i dag

I dag er det sådan, at gavekort går ind under reglerne for forudbetaling, som siger, at hvis hvis forudbetalingen vedrører et specifikt produkt eller ydelse, så skal momsen betales på det tidspunkt, hvor forudbetalingen finder sted, altså her: når gavekortet udstedes.

Hvis ikke betalingen gælder et bestemt produkt – og sådan er det jo oftest med gavekort – så betales momsen først, det øjeblik hvor gavekortet bruges.

Dermed kommer man ikke til at betale moms af alle de mange gavekort, der aldrig bliver brugt (fordi folk mister dem eller glemmer alt om dem), og det har været en ganske god forretning for de erhvervsdrivende. (Efter sigende mister danskerne årligt gavekort for over 2 milliarder kroner!)

Reglerne pr. 1. juli 2019

Fra 1. juli gælder det, at hvis gavekortet kun kan bruges i det land, hvor det er udstedt, og kun til betaling af momspligtige varer/ydelser, så skal man afregne momsen, når man udsteder gavekortet. Og så kommer man altså til at betale moms af de ubrugte gavekort også, hvilket kan gå hårdt ud over forretningernes fortjeneste på ikke-indløste gavekort.

Kan gavekortet derimod bruges i flere lande eller til momsfrie varer/ydelser, så afregnes momsen først, når gavekortet bruges.

Så hvordan kan man håndtere det i praksis?

Hvis man vil slippe for at skulle lave om på sin praksis omkring gavekort, tja, så må man udvide forretningen til enten at sælge aviser, frimærker eller forsikringer (som jo alle er momsfri), eller sørge for at ens gavekort også kan bruges i udlandet, foreslår Dansk Erhverv. Men det er jo ikke muligt for alle.

Bogføringsmæssigt betyder det, at gavekortene enten skal bogføres på en momset konto i driften (så man anser salget – omsætningen – som foregået på tidspunktet for gavekortets udstedelse) eller en momset konto i status, hvor vi så afregner momsen men ikke omsætningen skattemæssigt, før varen faktisk udleveres, og betalingen foregår ved indløsning af gavekortet. Begge dele vil give en korrekt moms, men siden gavekortet i sig selv ikke er en overdragelse af en vare, mener jeg, at det må være mest korrekt at bruge den sidste af de to løsninger: Altså at bogføre udstedelsen af gavekortet på en konto med moms under passiverne, og så – når gavekortet indløses – flytte fra salg til omsætning (og da skal vi så være opmærksomme på momsen, så den ikke bliver afregnet to gange).

Det er også værd at bemærke, at indtil alle gavekort købt før 1/7-2019 er udløbet, skal forretningernes systemer kunne håndtere både de nye og de gamle regler.

Dansk Erhverv skriver, at de “har påpeget overfor Skatteministeriet, at reglerne er unødigt byrdefulde for danske virksomheder, og at vi mener, det er vildledende, at disse byrder ikke er opgjort”, men at der ikke er noget, der tyder på, at reglerne bliver ændret, da der er tale om vedtagne fælles EU-regler.

Skattestyrelsen juridiske vejledning om, hvordan de nye regler skal forstås og håndteres, finder du her: Momsreglerne for vouchere mv.


Andre regler for moms kan du læse om i Skat og moms – får du dine fradrag?, som du kan bestille her:

Skat og moms - får du dine fradrag

, , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar