Brevkasse: Hvordan omdanner man PMV til hobbyvirksomhed?

SpørgsmålHej Anette.
Jeg faldt over din fine hjemmeside og den gode information vedrørende hobbyvirksomheder.

Sagen er den, at jeg har hjulpet min kæreste med at komme i gang med et lille håndarbejdsfirma (PMV), hvor hun sælger opskrifter via en webshop.

I første omgang var det tænkt, at siden ville give mere overskud, end den gjorde, men driften af webshoppen på små 200 kr om måneden kan desværre ikke dækkes af det reelle salg. Omvendt har det vist sig svært altid at få tid til at drive virksomheden seriøst, og indkomsten svinger derfor meget – fra 50 kr ca. 200 kr om måneden. Der er altså et naturligt underskud efter første år.

Vil du anbefale for denne type virksomhed at omdanne sig til en hobbyvirksomhed i stedet for et egentligt selvstændigt erhverv og altså dermed betale skat af alle indtægterne? Det kan jo diskuteres, om f.eks. garn kan trækkes fra, da det naturligvis også er noget, hun kan have interesse i at bruge privat, så dette vil SKAT altid kunne modbevise.

I så fald, ved du hvordan man omdanner firmaet til en hobbyvirksomhed? Er det ved at kontakte SKAT, eller skal man bare klikke nogle felter af? Og til sidst, ville man stadig kunne argumentere for, at driften til webshoppen kan fratrækkes?

Med venlig hilsen
Jesper

SvarHej Jesper

Det er nogle gode spørgsmål.

Forskellen på at have en hobbyvirksomhed og en almindelig PMV er ikke så store. Det handler især om intentionerne bag virksomheden, hvor professionelt den bliver drevet, og om der er chance for, at nogen/ejeren kan komme til at leve af den.

Som du beskriver det i dit spørgsmål, virker det, som om din kærestes virksomhed er en hobbyvirksomhed.

Det betyder, at hvis hun foretager store anskaffelser, f.eks. storformatprinter eller noget tilsvarende, vil hun ikke kunne afskrive på anskaffelserne, som man ellers kan i en erhvervsdrivende virksomhed. Men de direkte udgifter, der er forbundet med at drive virksomheden, herunder webshoppen, vil være skattemæssigt fradragsberettiget i det omfang, der er indtægter til at dække det: Man kan nemlig ikke have et underskud skattemæssigt i en hobbyvirksomhed.

Din kæreste skal ikke omdanne virksomheden, for at lave den til en hobbyvirksomhed, i samme øjeblik hun følger reglerne for hobbyvirksomheder, er den automatisk en sådan. Derfor skal det ikke indberettes eller anmeldes noget sted.

De bedste hilsner
Anette

, , , ,

No comments yet.

Skriv et svar