Kan man undgå beskatning af renteindtægter?

Jeg fik et spørgsmål fra Emil i en kommentar, som jeg vil besvare uddybende her. Spørgsmålet lød:

Hvis jeg løbende låner penge til et ApS kr. 5.000 om måneden i 5 år, hvor jeg er mindretalsaktioner med en ejerandel på 20 %, kan jeg så undgå at blive løbende personligt beskattet af de renteindtægter, jeg får på forrentningen af mit lån?

Kan det passe at jeg løbende skal indberettet mine renteindtægter, selvom lånet først bliver betalt tilbage om f.eks. 10 år? Eller kan man f.eks. lave et lånebrev, hvor gælden i ApS skal indfries til kurs 300 om 10 år, og beskatningen først falder der både for selskabet eller mig personligt?

Mit korte svar til Emil lød, at han ikke vil kunne undgå beskatning. Heller ikke med et sådant lånebrev – det vil være ulovligt.

Her er det mere uddybende svar.

Renter skal beskattes i takt med, at man optjener dem, og man skal selv indberette sine renteindtægter.

Emil forsøger at konvertere en løbende renteindtægt til en kursgevinst. Det er for så vidt i orden, men han skal muligvis stadig beskattes af fikseret rente. Fikseret rente er den rente, som SKAT kræver, at man beregner i stedet for den markedsrente, man ellers skulle have betalt.

Fikseret rente skal betales af “interesseforbundne parter”, og det kan f.eks. være nærtstående familiemedlemmer og selskaber og dem, der har nær tilknytning hertil (ejere, ledelse m.fl.).

Emil er ganske vist ikke hovedaktionær i eksemplet her, men kan jo godt have bestemmende indflydelse alligevel – deltagelse i ledelsen, ejeraftale m.v. Der kan også godt være konkret interessesammenfald på grund af vilkårene, og det kan betyde at SKAT ikke vil godtage dem.

, , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar