Den nye ferielov – særligt for ejere/direktører i egne selskaber

Den nye ferielov er stærkt på vej – de første ændringer sker allerede her i starten af januar, hvor vi tager hul på et nyt – og forkortet – ferieår.

For langt de fleste – lønmodtagerne – er der ikke så meget at tage stilling til: Vi skal indordne os under både overgangsordningen og de nye regler.

Men hvis du er ansat i dit eget selskab, kan du allerede nu overveje, om du vil være med i overgangsordningen eller skippe udenom.

For som ansvarlig ledelse er du ikke omfattet af hverken ferie- eller funktionærloven. Som ansat ansvarlig direktør har man ofte regler skrevet ind i ansættelseskontrakten, som tager udgangspunkt i de to love, men hvis du er eneste ansatte, er det jo ikke sikkert, at du har fået skrevet en ansættelseskontrakt med dig selv.

I forhold til den nye ferielov betyder det, at du selv kan bestemme, om du skal omfattes af overgangsordningen: Overgangsordningen betyder, at virksomheden skal indbetale et beløb, svarende til 12,5% af årslønnen, til

Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler

og pengene får du først igen, når du går på folkepension (eller på anden vis træder ud af arbejdsmarkedet).

Det kan være en god, skjult opsparing. Alt efter, hvordan pengene bliver beskattet: Bliver de beskattet nu, er det for mange en dårlig forretning, men bliver de først beskattet, når vi går på pension, kan det være en fordel. Men det er på den anden side også en likviditetsmæssig byrde – og hvis du er ung, er det rigtig mange år, du skal undvære pengene. (Jeg er ved at undersøge det med beskatningen – det er bare svært at finde den rigtige at spørge…)

For almindelige lønmodtagere er der ingen vej udenom: Virksomhederne må i gang med at spare op. Alternativet er at undlade at indbetale pengene, men så skal de forrentes.

Men for dig, som er direktør og ejer i dit eget firma, kan du vælge ikke at være med. Det gør du ved fra 1. januar 2019 ikke at have nogen ferieordning. Dvs. ikke vælge ferie med løn (eller til Feriekonto) men ferieordning: Ingen. I Danløn ser det sådan ud:

 

 

 

 

I Danløn – og nogle af de andre lønsystemer – kan man ikke bare skifte ferieordning midt i året. Og siden overgangsordningen starter den 1.9.2019, er det nu, altså i forbindelse med januar-lønnen, du skal have truffet din beslutning, hvis du gerne vil undgå at indbetale et års feriepenge til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler.

I januar (inden deadline for lønkørslen) afholder Regnskabsskolen et kursus til en meget favorabel pris, hvor vi gennemgår reglerne i ferieloven. Det kan du jo overveje at tilmelde dig – læs mere om det her: Den nye ferielov – update og praktisk håndtering i bogholderiet


Få styr på lønnen – køb Løn og lønbogføring for begyndere – med overgangsordningen til den nye ferielov:

, , , , , ,

8 Responses to Den nye ferielov – særligt for ejere/direktører i egne selskaber

  1. Lone 10. december 2018 at 06:39 #

    Hej Annette,

    mht til den nye ferielov for direktører. Såfremt man netop har skiftet job fra at være lønmodtager til at være selvstændig, så går jeg ud fra at man har ret til at få de feriepenge udbetalt, som man har optjent som lønmodtaget?
    Uanset om man vælger ferie med eller uden løn som direktør i 2019?

    Mvh
    Lone

    • Anette Sand 20. december 2018 at 08:55 #

      Hej Lone
      Du har helt ret. Hvis man har skiftet job her i 2018, vil alle feriepengene automatisk blive overført til Feriekonto (eller en tilsvarende ordning) og blive udbetalt i forbindelse med ferieafholdelsen i 2019. Uanset hvilken ordning, man vælger for ferieåret, der starter her 1.1.19.

      Dbh.
      Anette

  2. Helle 20. december 2018 at 08:02 #

    Hej Anette.
    Hvis man som ansvarlig direktør tidligere har været oprettet som “ferie med løn”, men ønsker at træde ud af ordningen, kommer firmaet så ikke til at afregne allerede optjente feriepenge til feriekonto? Jeg er vel nødt til at afslutte medarbejderen (som her er direktøren) i danløn og oprette vedkomne påny. Eller er der en måde hvorpå jeg ikke behøver afregne feriepengene?
    Mvh Helle

    • Anette Sand 20. december 2018 at 08:54 #

      Hej Helle

      Jeg har lige været inde i Danløn for at prøve, og det kan umiddelbart ikke lade sig gøre at afslutte medarbejderen, uden at feriepengene bliver overført til Feriekonto. De vil så kunne blive udbetalt 1. april eller derefter (tidligst en måned før ferieåret begyndes), og det vil så være den letteste måde at gøre det på. Selvom det bliver noget “rod” i forhold til direktøren, så er det dog bedre end at skulle spare pengene op til direktøren går på pension.

      Dbh.
      Anette

  3. Dorthe Helenius 20. marts 2019 at 13:54 #

    Hej Anette.
    Hvorfor skal man have ændret ordningen pr 1/1 19 og ikke pr 1/9 19? Man optjener jo ferie frem til 31/8 19 til brug for afholdelse fra 1.maj 2020 efter den gamle lov.
    Jeg har et par kunder hvor ferieordningen ikke er blevet ændret pr 1/1 19 – kan jeg gøre noget nu?
    Kan man evt. foretage en korrektion i lønsystemet, så man ændre lønnen fra at være feriepengeberet. til ikke at være feriepengeberet.?
    Mht til at ændre ferieordningen i ex Danløn, kan man så ikke blot oprette direktøren med nyt medarb nr og lade være med at afmelde det gamle medarb nr, men bare gøre den inaktiv – så formoder jeg ikke at Danløn beregner feriepenge til Feriekonto.

    • Anette Sand 1. maj 2019 at 12:34 #

      Hej Dorthe

      Det skal man heller ikke. 1.9 er tids nok. Men flere lønsystemer er lidt mere bøvlede at arbejde med, når man skifter midt i et år, derfor foreslog jeg 1.1.

      Dbh.
      Anette

  4. Louise 16. maj 2019 at 10:35 #

    Hej Annette

    En advokat har oplyst mig at man som direktør IKKE selv kan vælge om der skal indbetales til fonden, Direktører er ikke omfattet at ferieloven og derfor vil fonden ikke “stå på mål” for de feriepenge., Og derfor kan man ikke vælge at indbetale dem.

    • Anette Sand 16. maj 2019 at 11:03 #

      Hej Louise

      Ja, det har jeg også hørt. Men jeg har fået blandede signaler, andre siger, at hvis der i kontrakten står, at man følger ferielovens regler, kan man godt indbetale. Men hvis vi skal være på den sikre side: Der skal ikke indbetales til fonden for direktørerne.

      Dbh.
      Anette

Skriv et svar