Ejerregistret: Nu skal også de reelle ejere registreres

En virksomhed kan have flere slags ejereFor et par år siden fik vi Det Offentlige Ejerregister, hvor alle ejere af selskaber skal registreres. Og som advokat Jacob Tøjner formulerede det dengang: “Det er ikke indført fordi EU har fundet på det ““ der er simpelthen tale om selvstændig tankevirksomhed fra danske jurister og politikere.”

Registreringen betyder, at man siden har kunnet læse om ejerne på cvr. dk – se f.eks. her: Regnskabsskolen på cvr.dk (kik under revisor, ledelse, tegningsregel …)

Men nu skal vi igen til at registrere selskabernes ejere. Denne gang de “reelle ejere”, hvilket altså ikke behøver at være sammenfaldende med de faktiske ejere.

Dem, vi hidtil har skullet registrere, var de “legale ejere”, som er “personer eller virksomheder, der har stemmerettigheder eller kapital i en virksomhed”.

De reelle ejere, vi nu skal registrere, er “fysiske personer, der i sidste instans direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne i virksomheden, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler”.

“En tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne” er desværre ikke en entydig størrelse. Som udgangspunkt svarer det til, at man ejer eller kontrollerer ca. 25 % af virksomheden, men man kan også eje mindre og stadig være legal ejer. For eksempel hvis man ejer 15 % af kapitalen, men samtidig har ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer. Virksomheden skal altså lave en konkret vurdering af, hvem de reelle ejere er, og registrere det.

Der er tale om personer: Så hvis du ejer et holdingselskab, som ejer et driftselskab – så er det dig som person, der skal registreres som reel ejer i begge selskaber.

De nye regler træder i kraft d. 23. maj, og fristen for at få registreringen på plads – det skal ske på virk.dk – er d. 1/12-17.

Læs informationen fra Erhvervsstyrelsen her: https://erhvervsstyrelsen.dk/nye-regler-om-registrering-af-reelle-ejere-traeder-i-kraft-23-maj-2017

Det er angiveligt et initiativ, som er et led i kampagnen mod økonomisk kriminalitet. Men personligt tvivler jeg på, at den gavnlige effekt kan måle sig med et besvær, vi hermed påfører især alle de små anpartsselskaber og iværksætterselskaber. Men der er jo ingen vej udenom, og derfor kan vi lige så godt få gang i det allerede fra næste uge.

Har du styr på, hvem de reelle ejere er i din virksomhed?


Spar penge på revisorassistance: Deltag i Regnskabsskolens 3-dageskursus Årsrapporter og selvangivelse for bogholdere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.