Rejsefradrag og skattefri rejsegodtgørelse 2017

Som bekendt foregår arbejdet i en virksomhed ikke altid i selve virksomheden. Nogle gange er det nødvendigt at rejse, og de nødvendige udgifter, som opstår i forbindelse med rejsen, betales som regel af arbejdsgiveren.

Når vi her taler rejseudgifter, så drejer det sig om rejser, som varer mindst 24 timer, og her omfatter rejseudgifterne befordring frem og tilbage, selve udgiften til overnatning samt bespisning på rejsen.

Der er 2 måder, rejseudgifterne kan betales på:

 • Arbejdsgiver betaler alle udgifter, som er fradragsberettigede, og bilagene bogføres i bogholderiet
 • Der udbetales diæter efter statens takster til den rejsende. Ved udbetaling af diæter får virksomheden fradrag for diætudbetalingen, og den rejsende bliver ikke beskattet af beløbet.

De satser, som diæter udbetales efter, er maksimumsatser pr. døgn. Satserne fremgår af skemaet, og som du kan se, er der særlige regler for turistchauffører:

Satser

2016

2017

Logi pr. døgn

205 kr.

209 kr.

Kost pr. døgn

477 kr.

487 kr.

Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i Danmark 

75 kr.

75 kr.

Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i udlandet

150 kr.

150 kr.

Hvis rejsen varer mere end et døgn, beregnes fradraget med 1/24 af satserne pr. påbegyndt time. Her finder du rejseafregningsskema med 2016-satserne. Rejser under et døgn er ikke omfattet af rejseafregningsreglerne.

Særlige regler for selvstændige og lønmodtagere, som får diæter som fradrag

Man skal være opmærksom på, at der er en øvre grænse for selvstændigt erhvervsdrivende (og for lønmodtagere, som ikke får diæterne udbetalt af arbejdsgiveren, men i stedet for tager dem som et fradrag). Loftet er på 26.800 kr. i 2017 (26.200 kr. i 2016). Det betyder, at alle rejseaktiviteter ud over dette beløb ikke kan betales med skattefri diæter, men kun efter regning, hvor de faktiske udgifter bogføres.

Til gengæld er det tilladt at “plukke”. Man kan derfor vælge, at firmaet betaler for hotellet (de 209 kr. til logi rækker ikke langt), og at man får diætbeløbet udbetalt. Husk, at hvis hotellet inkluderer morgenmad, skal kosttaksten nedsættes. Det samme gælder, hvis man får betalt frokost af en samarbejdspartner, eller firmaet betaler for middagen, hvis rejsen har noget repræsentation inkluderet.

De nedenstående satser skal nedsættes med procenter for hvert måltid, som den rejsende ikke skal betale af sine diætpenge:

Fri kost 75 procent
Fri morgenmad 15 procent
Fri frokost 30 procent
Fri aftensmad 30 procent

 

Hvis du lægger procenterne sammen (eller kikker på “fri kost”), giver det kun 75 % af det samlede kostbeløb. De resterende 25 % er til “småfornødenheder”, såsom en kop kaffe, mens du venter på toget, eller en avis til at læse på hotelværelset.

Samlet set er det altså en glimrende og fleksibel ordning, som er let at administrere for alle – også de af os, som har svært ved at huske at gemme alle småbilagene undervejs på en rejse.


Læs mere om fradrag i Skat og moms – får du dine fradrag?

Skat og moms - får du dine fradrag

6 Replies to “Rejsefradrag og skattefri rejsegodtgørelse 2017”

 1. Hej
  Jeg er nok lidt forvirret, kan jeg bruge fradraget. når jeg er ud og løse opgaver i mo egen virksomhed….

  hvis jeg har vært 3 dage i Tyskland for at læse en opgave for en kunde, kan jeg trække det fra

  Hilsen Helle

 2. Hej Helle

  På baggrund af den sparsomme information: Ja, det vil jeg mene, at du kan. Du kan vælge, om du rejser “efter regning” eller får udbetalt rejsegodtgørelse.

  Dbh.
  Anette

 3. Hej Anette
  Jeg har et spørgsmål?
  Vores firma skal afholde en brugerkonference og vi får en foredragsholder til konferencen. Han har købt og betalt nogle DSB togbilletter og vil gerne have refunderet sit udlæg.
  Hvordan gør vi det?

  Hilsen Stine

 4. Hej Stine

  Det er let nok: Foredragsholderen sender jer billetterne. I udbetaler ham pengene. Og bogfører som rejseudgifter eller konferenceudgifter (med banken som modkonto).

  Dbh.
  Anette

 5. Hej Anette
  Hvordan er reglerne for bestyrelsesarbejde – her tænker jeg på diæter, kan bestyrelsen få disse udbetalt, hvis de bliver bespist eller skal der trækkes en vis procentdel fra?

 6. Hej Annelise

  Hvis bestyrelsen bliver bespist, skal de vel ikke have diæter oveni? Man kan i hvert fald kun dække et måltid en gang: Dvs. enten ved bespisning eller ved diæter.

  Hvis der udbetales fulde diæter, skal der fratrækkes 25% for et aftensmåltid.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.