Stemmer momsen ikke? Her er afstemningsarket

Jeg har brugt lørdagen på at lave en momsafstemning. I dette tilfælde var det en momsafstemning vedr. 2012, men som regel foregår momsafstemningerne i forbindelse med, at vi afslutter regnskabsåret. Så vi har rigtig mange momsafstemninger i Regnskabsskolens bogholderi i øjeblikket.

Alle momsafregnende virksomheder bør afstemme sin moms mindst en gang årligt. Afstemningen består af at sammeligne det, som er indberettet til SKATs tast-selv med det, der står i økonomisystemet (hvis der er tale om et selskab, så husk lige at få revisorens efterposteringer med, inden øvelsen gøres).

Hvis der er tale om en virksomhed, som afregner moms kvartalsvis, skal man altså sammenligne fire perioder for 2014: Hvor meget er der indberettet til SKAT og hvad står der i bogføringen. I nogle – men langt fra alle – tilfælde stemmer de to præcist. Men er der et enkelt bilag, som er kommet forkert ind i økonomistystemet i forhold til momsafregningen, har vi en difference. Og den skal jo løses. Er det en stor difference: Ved hjælp af en efterangivelse til SKAT. Er det en difference i størrelsesordenen “ubetydelig” kan man (selvom det ikke helt er at følge reglerne) medtage differencen i den kommende momsafregning, hvis det forekommer meget besværligt at efterangive. Det vigtigste er, at hver virksomhed får afregnet den moms, den er pligtig til at afregne. Hverken mere eller mindre.

Vi bruger et regneark til formålet. Regnearket kan du hente her: momsafstemning. Og med en vejledning, skrevet af en af vores freelancere, for nu at gøre det helt tydeligt, hvad det handler om.

Stemmer din moms?

God arbejdslyst :)

—–

Overvejer du et kursus i bogføring eller årsafslutning? I så fald kan jeg foreslå dig at kikke på det ret store udvalg, Regnskabsskolen har her i løbet af maj og juni:

MAJ 2015:

12.: Fradrag for begyndere ““ skatte- og momsmæssige fradrag (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â‘  â’¶
21.: Moms og lønsumsafgift (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â‘  â’¶
26.: Likviditet og nøgletal (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â‘  â’¶
28.: Årsafslutning, skat og lovgrundlag (KØBENHAVN, 4 dage, 28 timer) â‘  â’¶
28.: Årsregnskab og selvangivelse (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â‘

JUNI 2015:

3.: Bogføring med e-conomic ““ Modul 1: Kom godt i gang (KØBENHAVN, 1 dag, 4 timer) â‘  â’¶
16.: Selskaber ““ formalia og årets gang (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â’¶
17.: Bogføring med e-conomic ““ Modul 3: Årsafslutning i bogholderiet (KØBENHAVN, 1 dag, 4 timer) â‘  â’¶
23.: Selskaber – Gennemgang af årsrapporten (KØBENHAVN, 1 dag, 3 timer) â’¶

â‘  = velegnede for enkeltmandsvirksomheder
â’¶ = velegnede for selskaber, f.eks. IVS og ApS

2 Replies to “Stemmer momsen ikke? Her er afstemningsarket”

  1. Hej Anette.

    God problematik du tager op – men personligt finder jeg ikke at en momsafsteming siger ret meget.
    Jeg fortager altid en moms sandsynliggørelse, hvor alle konti stilles op, viser saldoen og beregner hvor meget moms hver konto burde have genereret.
    Det sammen lignes så til indberetningen i Skat – men stadigvæk mens man tager højde for hvad balancen siger omkring de skyldige moms poster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.