Jeg sidder her med snyd og svindel til op over begge ører. Ja, ikke fordi nogle af Regnskabsskolens kunder fusker. Men fordi jeg er ved at lægge sidste hånd på et oplæg, som jeg skal holde første gang i morgen på dette kursus, og der er fuldt hus.
Jeg har ca. 1½ time til at
- fortælle om, hvad besvigelser går ud på, og hvordan – og hvorfor de kan gå begge veje, altså påvirke resultatet både positivt og negativt.
- vise en sag, hvor nogen forsøgte at sminke et regnskab – og hvordan jeg fandt ud af det.
- diskutere med kursisterne, hvordan bogholdere skal forholde sig, hvis de oplever sager, hvor nogen “går lige til grænsen” – eller måske godt hen over grænsen.
I den forbindelse læser jeg også om, hvilke overvejelser revisorer skal gøre sig for så vidt muligt at sikre, at der ikke foregår besvigelser, altså snyd og bedrag, i de regnskaber, de reviderer. Om om væsentlighedskriteriet, som er et emne, jeg gerne og ofte diskuterer med de revisorer, jeg samarbejder med – omend det oftere handler om, hvor små sko vi skal gå i, når det drejer sig om periodisering.
Man kan hurtigt komme ud af en tangent…. Nu sidder jeg med en skrivelse fra Fondsrådet fra 2008 og synes faktisk, det er interessant. De skriver noget rigtigt om “summen af lovlige fravigelser” i årsrapporter:
Ved vurderingen af, hvorvidt regnskabet er fejlbehæftet, skal der ikke alene ses på den enkelte fravigelse, men også på summen af fravigelser. En række fravigelser, der hver for sig kan betragtes som værende uvæsentlige, og som sådan kan anses som lovlige fravigelser, kan således godt tilsammen betyde, at regnskabet ud fra en samlet væsentlighedsvurdering er fejlbehæftet.
Nemlig: Mange bække små giver en stor å…
Anyway – jeg glæder mig til i morgen. Jeg skal kun undervise 1½ time og så være med til frokosten, så der er tid til lidt netværkeri og hygge med kursisterne ind imellem.
Det lyder spændende – og bestemt vigtigt at hive fat i. Held og lykke med i morgen! :-)
De bedste hilsner