Jeg sidder lige med en mail fra en kunde, som er i gang med at lave årsafslutning og har “gemt” en række spørgsmål, som hun skal have vendt, når vi ses i næste uge. Og hun har sendt dem i forvejen, hvilket jo kan være praktisk nok.
Et af spørgsmålene handler om skærmbriller. Hun har hørt, at man kan trække skærmbriller fra, og har derfor gemt kvitteringen for de briller, hun bruger på arbejdet, og når hun arbejder hjemme.
Så: Er skærmbriller en fradragsberettiget omkostning? Eller er de ikke?
Det er et af de spørgsmål, som man ikke kan svare klart ja eller nej til. Hvis nogen afkræver mig et konkret svar, bliver det nej. Men faktisk et betinget nej, for der kan være situationer, hvor skærmbriller er fradragsberettiget.
Der er forskel på ejere af virksomheder og ansatte: En virksomhed kan godt betale skærmbriller for en ansat, hvis de ifølge øjenlægen er nødvendige for at udføre arbejdet. For ejere (herunder EMV’ere) skal man dog passe meget på, fordi SKAT – logisk nok – interesserer sig for, hvordan behovet for skærmbrillerne er defineret.
Hvis man bruger læsebriller i forvejen og skærmbrillerne bare er et ekstra sæt læsebriller, er det en privat udgift – intet fradrag. Men har man f.eks. på grund af aldersbetinget svagere syn behov for briller til skærmen, hvor man ikke har brug for briller i andre sammenhænge eller hvor brillerne ifølge øjenlægen skal have en anden styrke end dem, man ellers bruger, kan der godt være fradrag for skærmbriller. Som udgangspunkt er briller dog en privat udgift, så der skal være tale om utvetydige og nødvendige merudgifter.
Det eneste sted på SKATs hjemmeside, jeg har set emnet behandlet er i en dom (http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=1928932&vId=0), og da får den selvstændigt erhvervsdrivende ikke fradrag (heller ikke delvist) med den begrundelse, at skærmbrillerne også kan bruges privat, når man har computer i hjemmet, eller rettere, at “må anses for at være en ikke fradragsberettiget privatudgift, idet brillen har tjent til almindelig korrektion af klagerens syn.” I øvrigt en god dom at skimme igennem i det hele taget. SKAT har været på besøg i virksomhedens erhvervslokaler, og det besøg fik konsekvenser for vurderingen af skattemæssige fradrag.
Men alt i alt bliver konklusionen inden mødet: Jeg stemmer nej til skærmbriller, min kunde opfylder ikke de betingelser, der kræves for måske at kunne få fradrag.
Læs mere om fradrag i Skat og moms – får du dine fradrag?
Bør følgende ikke lægges til grund inden der konkluderes at der ikke kan opnås fradrag for skærmbriller:
Rettens begrundelse og afgørelse:
Sagsøger har forklaret, at hans arbejde primært bestod af kunde og leverandørbesøg, og at hans hustru tog sig af den væsentligste del af sekretærarbejdet. Herefter findes sagsøger ikke at have godtgjort, at et par skærmbriller, der ligeledes kan anvendes privat er en driftsomkostning omfattet af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.
Altså, hvis der er lagt til grund at hans hustru lavede skærmarbejdet – kan man så konkludere at skærmbriller ikke kan trækkes fra? Afgørelsen siger vist ikke noget om hvorvidt det er ejer eller ansat der kan trække fra. Dine læsebriller kan være +2,0 (til bøger) og dine skærmbriller + 1,0 og dermed er brillerne vel fradragsberettigede hvis du sidder 7 timer om dagen og arbejder ved en skærm, da de er nødvendige for at opnå indtægt. Er det ikke bedre at ringe til SKAT og spørge?
Hej Marc
Der er så megen usikkerhed omkring skærmbriller, at jeg synes, det er bedre, du ringer og spørger DKAT i dette konkrete tilfælde. (Og del meget gerne svaret…)
Dbh.
Anette
hvad i en kontoplan skal man trække dem fra under så det ikke kun er momsen ??
Hej Martin
Du kan bruge øvrige udgifter/diverse vedr. ansatte.
Dbh.
Anette