Filibuster-bogføring

Tax forms, spread sheet with pen and calculator.Ind imellem møder jeg personer, som har rigtig meget forstand på debet og kredit. Oven i købet så meget forstand, at de ikke mener, de gængse metoder til bogføring er effektive/rationelle/præcise nok og som derfor opfinder deres egne systemer.

Jeg har for nylig haft besøg af en virksomhedsejer, som selv havde lavet al bogføringen i et økonomisystem, og som for at være præcis angående sine indtægter og omkostninger havde bygget en ekstra dimension på bogføringen og til det brug havde nogle meget lange regneark, som udregnede forskellige ting og halvautomatisk genererede en posteringsjournal, som blev importeret til økonomisystemet og bogført. Med ialt 6-8 linjer (svarende til 12-20 posteringer) pr. salg, hvor jeg mener, vi ville kunne klare os med to eller tre.

Han kom, fordi han havde nogle ganske fornuftige spørgsmål omkring en bestemt udgiftstype og så skulle jeg “liiiige” se hans fine system.

Så kom jeg til at tænke på filibuster. Filibuster er “en maratontale afholdt af et parlamentsmedlem med det formål at sætte den lovgivende proces i stå”.

Denne selvstændige var selvfølgelig ikke ude på at sætte noget i stå – men kunne nemt komme til det. Bogføringen, som jo tjener flere formål og blandt andet skal kunne danne grundlag for kontrol i forbindelse med årsregnskabet, kan blive fuldstændig umulig at overskue, hvis der er unødigt mange linjer. Det kan være opsplitning af udgifter, som faktisk hører sammen, omposteringer pga. principskifte midt i regnskabsåret eller noget andet.

Når man som erfaren bogholder ikke ret hurtigt kan overskue bogføringen i en lille bogføringskreds, virker det mistænkeligt, og jeg vil gætte på, at nogle af de personer, som har lavet økonomisk kriminalitet har brugt filibusterbogføring som en del af vildledningsstrategien.

I dette aktuelle tilfælde er der dog bestemt ikke tale om snyd – det er bare en lidt for ivrig Excel-dreng, som lige skal styre sit kontrolbehov :). Men ikke en uinteressant kunde at få på besøg.

God bogføringsskik indebærer nøjagtighed – men også at skabe overblik.

—-

Bogføring kan godt være simpelt og gøres effektivt og gennemskueligt. Se Regnskabsskolens kursusudbud. Eller tjek den letlæste “Bogen om bogføring for begyndere” ud her.

2 Replies to “Filibuster-bogføring”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.