Det er almindeligt at lave fejl i momsangivelsen. Der kan være et bilag, som er blevet glemt i en periode, og som dukker op efter at momsen er angivet og betalt til SKAT. Fejl vil opstå og de kan rettes. Det er ikke så svært endda.
I dag er der under punktet Moms i SKATs system et link “Ret momsindberetning (efterangivelse)”, hvor du kan rette i momsangivelsen. Via linket åbnes en side med blanketter. Der kræves Adobe Acrobat Reader for at åbne de enkelte blanketter. Se efterangivelsen her.
I teorien skal alle fejl efterangives og dermed rettes ved hjælp af skemaet. I praksis ser vi dog tit, at mindre og ubetydelige fejl bliver korrigeret ved at beløbet medtages i den kommende momsperiode.
Når du udfylder skemaet “Efterangivelse”, er det kun rettelserne, du skal skrive ind. Ikke en helt ny ““ og korrekt ““ momsangivelse.
Har du oplyst en salgsmoms på 22.000 kr., men den skulle være på 21.500 kr., så er det altså minus 500 kr., som du skal skrive på efterangivelsen i rubrikken salgsmoms.
SKAT beregner sig renter af for lidt indbetalt moms, så derfor skal perioden oplyses på skemaet. Hvis du, for eksempel i forbindelse med en årsafslutning, finder fejl i flere momsperioder, skal der laves et skema pr. periode.
Der skal også en forklaring til. Du kan se på skemaet, at der er en rubrik til “Forklaring”. Her er der plads til at skrive en enkelt linje og i vejledningen står der: “I denne rubrik skal du redegøre udførligt for arten af fejlene og for årsagen til, at de er opstået”. Det kan jo være lidt svært at forklare på en enkelt linje, og vi har da heller aldrig oplevet, at SKAT har henvendt sig for yderligere oplysninger efterfølgende. Heller ikke, når forklaringen har været den mest almindelige: “Ved en fejl i forbindelse med bogføringen er momsen beregnet (eller) aflæst (eller) indberettet forkert. Dette er hermed korrigeret.”