I dag har jeg sendt en kunde hjem med besked om at lave et driftsbudget. Eller resultatbudget (som handelsskoledrengene nogle gange kalder det). Det mente kunden ikke, han kunne finde ud af, men i forbindelse med udgivelse af Bogen om budgetter, blev der lavet en række gode skabeloner. Og siden kunden bogfører i SummaSummarum (og ikke har ændret ret meget i kontoplanen), gav denne skabelon (som er en Excelfil) god mening, fordi den netop er bygget op efter Summas kontoplan.
Når driftsbudgettet skal laves er det godt at tage udgangspunkt i et afsluttet regnskab, i dette tilfælde 2014-regnskabet. Her kan man se, hvordan indtægter og omkostninger har fordelt sig sidste år. Hertil skal man så lægge de forventninger, der er til året, der lægges budget for, altså 2015.
Det er god praksis at lægge budgettet konservativt – eller forsigtigt. Det vil sige: Alle udgifter medregnes fuldt ud og alle indtægter vurderes efter hvor sikre de er: Er der tale om et nyt produkt, som skal sælges til en ny kundegruppe, skal man måske kun sætte halvdelen af, hvad man satser på at kunne opnå, ind i budgettet som indtægt.
Det er også udmærket at lave flere forskellige scenarier, altså flere forskellige driftsbudgetter. Så der både er et realistisk budget og et worst case-senarium, hvor vi kan se, hvor smertegrænsen ligger.
Fordelen ved at bruge en budgetskabelon, der matcher kontoplanen i bogholderiet er, at det er super let at lave budgettet – fordi der er gode tal fra det tidligere år at gå ud fra. Og – ikke mindst – fordi det letter budgetkontrollen. Meningen med budgettet er jo, at det skal hjælpe i økonomistyringen, sådan at virksomhedens ejer eller ledelse i så god tid som muligt får indikatorer, hvis noget ikke går som planlagt. Derfor skal budgettet sammenholdes med det realiserede – altså regnskabet – med passende intervaller. Det kan være halvårligt, kvartalsvis eller månedligt afhængigt af virksomhedens størrelse. For en virksomhed med (få) ansatte, vil kvartalsvis være meget almindeligt: Lige så snart bogføringen er på plads for marts er vi derfor klar til 1. budgetopfølgning, hvor budgettet sammenholdes med bogføringen og vi derfor kan få et overblik over, om tingene går, som de skal. Og et hint om, hvor der skal sættes ind, hvis tingene ikke går som planlagt.
Normalt laves driftsbudgettet forud for det kommende år og altså ikke i januar. Men selvfølgelig er januar bedre end slet ikke at gøre det.
Så har jeg lige et personalemøde og bagefter et informationsmøde (gratis møde om økonomi for iværksættere: http://regnskabsskolen.dk/kursusoversigt/korte/informationsmoder/). Så det bliver en lang, men rigtig fin dag :).