Brevkasse: Kunstnermoms ved salg i gallerier

Jeg er kunstmaler og overvejer at starte egen virksomhed. Jeg ved, at kunstnere kun skal lægge 5% på i moms, men nu har jeg fået at vide, at hvis jeg sælger i et galleri, så skal der lægges 25% moms på billedet?

Ved førstegangssalg af kunst skal der kun beregnes en salgsmoms på 5%. Det gælder også, hvis det er et galleri, som sælger værket, men på betingelse af, at de ikke har købt det af dig først. Det vil sige: Værket skal være ejet af dig, mens det udstilles i galleriet, og du får først penge for det, når det bliver solgt. Hvis galleriet har købt dine malerier til videresalg, er dit salg til galleriet førstegangssalget, men galleriet skal så lægge 25% moms på ved videresalg. Den ydelse, galleriet leverer dig (at sælge kunstværket) skal de fakturere til dig og med fuld moms.

Der er en forhøjet omsætningsgrænse for kunstnere på 300.000 kr., så det er først i det omfang, at du har et salg på mere end 300.000 kr. på et år, du behøver at blive momsregistreret. Men på grund af den gode kunstnermomsordning, hvor der er fuldt fradrag for købsmomsen mens salgsmomsen kun er 5% vil mange vælge at lade sig momsregistrere før de 300.000 kr. er nået.

Du kan læse mere om ordningen – og hvad der i SKATs øjne er kunst –  i Regnskabsskolens momsbog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.