Bedst mulig dokumentation – det er, hvad vi skal skaffe til bogholderiet.
Som ansvarlig for regnskabet skal du altid sørge for at skaffe den bedst mulige dokumentation. Det vil i de fleste tilfælde sige en originalfaktura. Denne kan godt være sendt elektronisk og printet ud på dit eget papir. Du kan
også opbevare bilagene elektronisk, men det skal dels være i et format, som SKAT og andre myndigheder umiddelbart kan læse, dels skal opbevaringen være meget forsvarlig: At din harddisk brød sammen er ikke tilstrækkelig undskyldning for ikke at kunne præsentere bilagsmaterialet, om du skulle blive bedt om det.
I nogle tilfælde får man ikke en faktura, men en kassebon eller anden kvittering. Den skal opfylde visse krav ““ herunder skal sælgeren kunne identificeres med CVR-nummer, beløb, momsbeløb, købets art og datoen skal fremgå. De store supermarkeder, posthuset, byggemarkeder osv. kan klare den slags. Mens de små kioskers kvitteringer er nogle gange er af så dårlig kvalitet, at man må bede om en håndskrevet regning med stempel på.
Dankortkvitteringer er ikke nok i sig selv. Vi kan købe for 40 kr. morgenbrød og hæve 200 kr. over beløbet, uden at det vil fremgå af dankortkvitteringen, hvad der er købt, og hvor mange kontanter, vi har hævet.
Køber du ind på loppemarkeder eller lignende, hvor det er svært at få en egentlig faktura, så få et håndskrevet salgsbevis. Så godt som det nu lader sig gøre. Du kan eventuelt styrke din dokumentation ved at tage et billede af det indkøbte. Køber du ind på auktioner eller handelspladser på internettet, kan dokumentationens kvalitet være svingende. Print en kopi af den oprindelige annonce ud og vedhæft mailkorrespondancen og en kopi af bankoverførslen.
Er det umuligt at skaffe et bilag, kan man lave et erstatningsbilag selv. I meget sjældne tilfælde. Og SKAT har al mulig ret til at underkende bilaget, så man i hvert fald ikke får sit momsfradrag og måske heller ikke skattefradraget. Så: Bedst muligt bilagsmateriale giver bedst økonomi.