Vin, vi drikker, og vin, vi giver

vin1Fradrag for vin?

Det kommer sandelig an på, i hvilken anledning vinen er anskaffet.

Taler vi om skattemæssige fradrag, er der forskellige muligheder:

 1. Er vinen købt til medarbejderne – herunder bestyrelsen (enten som en “fyraftensbajer” eller som gave): Fuldt skattemæssigt fradrag.
 2. Er vinen købt til kunder eller samarbejdspartnere som gave: Repræsentation, dvs. en fjerdedels fradrag.
 3. Skulle der være tale om servering i forbindelse med et selskab, hvor deltagerkredsen ikke primært er virksomhedens (men dine egne) forbindelser: Intet fradrag.
 4. Servering på messer og andre steder i reklameøjemed, dvs. et enkelt glas i forbindelse med en produktpræsentation eller lignende: Fuldt fradrag.

Momsmæssigt skal vinen også behandles forskelligt alt efter hvilken anvendelse man gør af vinen:

 1. Vin til medarbejderne: Intet momsfradrag. Der KAN være undtagelser, men generelt kan man jo ikke sige, at drikning af vin er med til at forbedre arbejdsprocessen i et kursus, møde eller seminar i virksomhedens lokaler – så … intet momsfradrag.
 2. Vin som gave til samarbejdspartnere og kunder: Intet momsfradrag. Heller ikke efter “strø-gave-princippet”: Selvom vinen skulle være indkøbt i store mængder og har fået firmaets logo på etiketten: Intet momsfradrag for gave-vin.
 3. Servering af vin på restaurant, både for medarbejdere og forretningsforbindelser: En fjerdel momsfradrag.
 4. Vin, serveret på messer mv. i reklameøjemed: Fuldt momsfradrag.

Hvis du har valgt at købe nogle kasser vin ind og give væk ved forskellige lejligheder frem for at skulle ud at købe hver gang, så før en liste: Listen skal bruges til a) at tjekke, at du ikke bare har taget vinen med hjem privat, hvis SKAT skulle interessere sig for emnet og b) at sikre, at du har bogført bilaget rigtigt: Er vinen blevet brugt til det, du regnede med – eller måske noget helt andet?

Hvis du vil være sikker på at få alle dine fradrag med – så køb “Bogen om fradrag”. Her er et link til Regnskabsskolens webshop, hvor du kan få den og de andre bøger, enten som trykt bog eller pdf.

, , , ,

6 kommentarer til Vin, vi drikker, og vin, vi giver

 1. Rosa - Ejendomsmægler 8. januar 2015 at 12:31 #

  Super blog. Tak :-)
  Har lige et spørgsmål.
  Hvad er momsen på vin til en julefrokost?

 2. Anette Sand 8. januar 2015 at 13:56 #

  Der er ikke momsfradrag på vin, som er købt ind til en julefrokost. Heller ikke på maden. Med mindre man lever af at videresælge julefrokostarrangementer, selvfølgelig :).

  Dbh.
  Anette

 3. Jesper 16. april 2015 at 14:39 #

  Hvis der indkøbes vin med henblik på videresalg, – fx konferencevirksomhed eller ligende der videresælger til trejdepart ifm arrangement, – hvordan er momsfradraget på det?

 4. Anette Sand 16. april 2015 at 14:40 #

  Hej Jesper

  I så fald er der fuldt momsfradrag.

  Dbh.
  Anette

 5. Jesper 17. april 2015 at 09:33 #

  Er der også fuldt momsfradrag hvis man indkøber vin og videresælger internt i virksomheden til andre afdelinger, med faktura, der anvender vinene til erhvervsmæssige arrangementer?

 6. Anette Sand 17. april 2015 at 13:14 #

  Ja, det vil der som udgangspunkt være: Den som sælger vinen videre har fuldt momsfradrag og den afdeling, som bruger vinen har fuldt momsfradrag eller delvist momsfradrag eller intet momsfradrag alt efter anvendelse af vinen.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.