Arbejdet i en virksomhed foregår, som vi alle ved, ikke altid i selve virksomheden. Nogle gange er det nødvendigt at rejse og de nødvendige udgifter, som opstår i forbindelse med rejsen, betales som regel af arbejdsgiveren.
Når vi her taler rejseudgifter, så drejer det sig om rejser, som varer mindst 24 timer og her omfatter rejseudgifterne befordring frem og tilbage, selve udgiften til overnatning samt bespisning på rejsen.
Rejseudgifterne kan betales på 2 måder:
- Arbejdsgiver betaler alle udgifter, som er fradragsberettigede og bilagene bogføres i bogholderiet, eller
- Der udbetales diæter efter statens takster til den rejsende. Ved udbetaling af diæter får virksomheden fradrag for diætudbetalingen og den rejsende bliver ikke beskattet af beløbet.
De satser, som diæter udbetales efter, er maximumsatser pr. døgn. Satserne fremgår af skemaet og der er, som du kan se, særlige regler for turistchauffører:
Satser | ||
Logi pr. døgn | ||
Kost pr. døgn |
471 kr. |
464 kr. |
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i Danmark | ||
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i udlandet |
Hvis rejsen varer mere end et døgn, beregnes fradraget med 1/24 af satserne pr. påbegyndt time. Her finder du rejseafregningsskema med 2014-satserne. Rejser under et døgn er ikke omfattet af rejseafregningsreglerne.
Særlige regler for selvstændige og lønmodtagere, som får diæter som fradrag
Man skal være opmærksom på, at der er en øvre grænse for selvstændigt erhvervsdrivende (og for lønmodtagere, som ikke får diæterne udbetalt af arbejdsgiveren, men i stedet for tager dem som et fradrag). Loftet er på 25.900 kr. i 2015 (25.500 kr. i 2014). Det betyder, at alle rejseaktiviteter ud over dette beløb, som i 2015 svarer til godt 38 rejsedøgn, ikke kan betales med skattefri diæter men kun efter regning, hvor de faktiske udgifter bogføres.
Til gengæld er det tilladt at “plukke”. Man kan derfor vælge, at firmaet betaler for hotellet (de 202 kr. til logi rækker ikke langt) og at man får diætbeløbet udbetalt. Husk at kosttaksten skal nedsættes, hvis hotellet inkluderer morgenmad. Det samme gælder, hvis man får betalt frokost af en samarbejdspartner eller firmaet betaler for middagen, hvis rejsen har noget repræsentation inkluderet.
Den nedestående satser skal nedsættes med procenter for hvert måltid, som den rejsende ikke skal betale af sine diætpenge:
Fri kost | 75 procent |
Fri morgenmad | 15 procent |
Fri frokost | 30 procent |
Fri aftensmad | 30 procent |
Hvis du lægger procenterne sammen (eller kikker på “fri kost”) giver det kun 75% af det samlede kostbeløb. De resterende 25% er til “småfornødenheder”, såsom en kop kaffe, mens du venter på toget eller en avis til at læse på hotelværelset.
Samlet set er det altså en glimrende og fleksibel ordning, som er let at administrere for alle – også de af os, som har svært ved at huske at gemme alle småbilagene undervejs på en rejse.
Hej,
Hvordan hænger det sammen skemaet. Man får ikke rejsegodtgørelse for under 24 timer iflg. reglerne, mens skemaet beregner hvis jeg taster 22 timer ind.
mv Nina
Hej Nina
Du har helt ret: Man kan ikke få rejsegodtgørelse, hvis man ikke er væk hjemmefra i mindst 24 timer. Det synes jeg, jeg gør opmærksom på både hist og pist – men du har ret i, at skemaet ikke er indrettet sådan, at det “stopper” rejseafregninger på mindre end et døgn. Jeg ved heller ikke lige, hvordan jeg skal lave det – men jeg vil finde en løsning, og så kommer der en ny udgave, når det er på plads.
Dbh.
Anette
Hej. Rigtig fin og godt indhold på på din side.
Har du et skema for 2015?
Hej Jesper
Ja, det kan du tro. Rejseafregningsskemaet for 2015 er her:
https://anettesand.dk/2014/rejseafregningsskema-2015/
Dbh.
Anette
Kære Anette,
mange tak for igen en rigtig god service!
Mh
Iris
Tusind tak ! :-)
Hej Anette
Mange tak for fin service, et lille spørgsmål!
Jeg ved at nogle på mit job lavet et skema som dit, udfylder og lader firmaet udbetale pengene.
Men sådan som jeg forstår det, kan jeg også selv beregne og udfylde i rubrik 53 på selvangivelsen, og derved selv stå for at indhente penge igennem SKAT, er det korrekt opfattet?
Hej Andreas
Begge dele er muligt – men ikke samtidig: Du kan ikke både få udbetalt kørselsgodtgørelse og også få fradrag for den samme kørsel. Men man kan vælge enten det ene eller det andet (som hovedregel kan udbetalingen bedst betale sig).
Dbh.
Anette
Hej
Hvis man har logi med inkluderet morgenmad, har man så mulighed for at fuld diæt på sin rejse, hvis man ikke benytter sig af den tilgængelige morgenmad, men i stedet spiser andetsteds?
Hvis det er muligt, hvilken dokumentation er så påkrævet for at kunne gøre dette?
mvh
Troels
Hej Anette
Beklager jeg ikke har fået svaret tilbage, Du skriver kørselsgodtkørelse, skal det læses som den skattefri rejsegodtgørelse som jeg mente i mit spørgsmål? herunder de 25 % til småfornødenheder :)
Hej Troels
Det vil jeg som udgangspunkt ikke mene: Hvis morgenmad er stillet til rådighed, er det jo en helt privatsag, hvis man vælger ikke at benytte den. Undtagelsen kan være, hvis man er nødt til ikke at benytte sig af morgenmadstilbuddet, fordi man f.eks. skal holde møde erhvervsmæssigt, og enten ikke kan nå det eller skal spise morgenmad i forbindelse med mødet og betaler for det.
Men jeg har egentlig ikke noget belæg for at sige det – du kan vælge at spørge SKAT også.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Lige et spørgsmål, hvis man får virksomheden til at dække ens udgifter ved rejser med en skattefri godtgørelse for henholdsvis mad og drikke på 477,00 kr., så er der ikke noget loft hvis man har mere end 38 rejsedage, har jeg forstået det rigtigt.
Mvh.
Ole
Hej Anette
Tak for din gode service.
Jeg er glad bruger af Rejseafregningsskema 2015, men savner nu det nye for 2016
Kommer det, eller venter jeg forgæves? :-)
Hej Ole
Hvis vi taler om et ApS eller IVS, har du ret. Men ikke, hvis der er tale om en personligt ejet virksomhed, f.eks. enkeltmandsvirksomhed.
Dbh.
Anette
Hej Carsten
Jeg er glad for, at du kan bruge det. 2016-skemaet kommer her: https://anettesand.dk/2016/rejseafregningsskemaet-2016/
Dbh.
Anette
Hejsa. Jeg er lidt “låst” i modellen.
Casen er: Bopæl 6700 Esbjerg – uddannelse 4300 Holbæk fra mandag morgen kl 8:00 til fedag kl 11:00 i en periode på ialt 10 uger
Mester betaler billigst transport (toget) og skoleophold incl kost.
Jeg skal afsted søndag aften for at være der mandag morgen.
Hvorledes får jeg min rejsegodtgørelse til at passe i dit flotte skema, for jeg har vel fortsat krav på skattefri rejsegodtgørelse – håber du kan hjælpe mig igang igen :-) Flemming
Hej Flemming
Reglerne om rejsegodtgørelse, som jeg skriver om her på siden, vedrører befordring mellem hjem og arbejde. Det er ikke det samme som mellem hjem og uddannelse, så reglerne gælder ikke for studerende. Du skal kontakte dit uddannelsessted for at høre, hvordan de kan hjælpe med evt. ansøgning om befordring – men det bliver efter nogle helt andre regler.
Dbh.
Anette
Tak for svar Anette, men jeg tænker ikke på befordring. Men der må da være et fradrag for at være hjemmefra i 10 uger – enten rejse godtgørelse eller 25% små fornødenheder reglen. Eller skal man under uddannelse have så markant andre regler end folk i fast job :-)
Hej Anette
Dejlig med en brugbar hjemmeside.
Har et spørgsmål. Jeg driver et firma( personligt ejet) og kører ofte mellem landsdele med heste. Og i den forbindelse overnatter jeg i bilen. Hvilke satser skal jeg benytte mig af som selvstændig. Også ved udlands kørsel.
Mette
Hej Anette.
Et hurtigt spørgsmål, har man krav på diæter ved sygdom på forretnings rejse. Hvis man er timelønnet.
Hej Rene
Det kan desværre ikke blive et hurtigt svar. For hvad du har krav på afhænger af, hvilken aftale, du har med din arbejdsgiver. Der er ikke noget lovbestemt om det. Men man kan da sige, at hvis en person bliver syg på en forretningsrejse, hvor han eller hun ellers ville få diæter, bliver det jo ikke billigere at spise og overnatte, bare fordi man er syg. Men der kan være alle mulige omstændigheder, som gør sig gældende…
Dbh.
Anette
Hej Mette
Du skal benytte præcis de samme takster, som ansatte har. Uanset om det er i Danmark eller udlandet, du rejser.
Dbh.
Anette
Hej Anette! Rigtig brugbart oplæg!
Dog har jeg lige et spørgsmål:
Hvis Virksomheden betaler 150 kroner i reksegodtgørelse, kan man så stadig trække en differens fra, i rejsefradraget?
Jeg har blandt andet arbejdet i udlandet for en virksomhed som kun gav logi, men kosten skulle selv betales. Derudover var der løn og de daglige150 kroners skattefrie rejsegodtgørelse :)
Hej Kristoffer
Du har ret: Differencen mellem de udbetalte 150 kr. og den samlede diæt-takst kan du angive som et skattemæssigt fradrag. Dog skal du være opmærksom på max.-grænsen på ca. 25.000 kr.
Dbh.
Anette
Hej Annette,
Har jeg forstået det rigtigt at man IKKE kan få 25% fradrag for småfornøddenheder hvis man får diæter, medmindre diæterene er lavere en standard taksten?
På forhånd tak for hjælpen
Ja, det er korrekt. Forstået på den måde, at 25% af standarddiætsatsen netop er afsat til småfornødenheder. De øvrige 75% er afsat til mad.
Dbh.
Anette
Hvis arbejdsgiveren plejer at udbetale skattefri diæt på 477kr pr døgn, må han så godt bare lige pludselig stoppe?
Hej Søs
Det er svært at sige, når jeg har så lidt information. Men: Hvis der foregår jævnlige rejser og medarbejderne dermed har regnet med at kunne få udbetalt de skattefrie diæter, bør arbejdsgiveren nok varsle det. Men er det kun lejlighedsvis rejser, kan arbejdsgiveren godt vælge i stedet at betale udgifterne efter regning. Men naturligvis afhænger det først og fremmest af, hvad I har aftalt. Hvis der ikke findes nogen egentlig aftale, er det arbejdsgiveren, som bestemmer – men arbejdsgiveren bør give et varsel om, at praksis ændres, hvis diætudbetalingerne har været omfattende. Jeg vil foreslå, at du kontakter din fagforening, hvis det er tilfældet. Dog: Regn ikke med for meget – det ER arbejdsgiverens beslutning.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Jeg er selvstændig og har flere rejser om året. Kan jeg som selvstændig udbetale diæter til mig selv? Og eftersom der er et loft til dette, kan jeg så trække regninger fra når jeg når denne grænse?
Hej Rasmus
Ja, du kan udbetale diæter til dig selv efter statens takster. Og hvis du når op til maxgrænsen, skal du herefter udbetale de faktiske udgifter efter regning.
Dbh.
Anette
Hej. Jeg har en vognmandsforretning der drives i ApS form, jeg ligger ude mandag til fredag kan jeg så godt udbetale de 477kr i diæt pr døgn til mig selv uden der er noget loft på det ?
Hilsen john
Hej John
Hm… spørgsmålet er, om dine aktiviteter kan defineres som rejse. Prøv at læse her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2064205 – under punktet “Sådan defineres en rejse”.
Dbh.
Anette
Hej Annette,
Jeg har kone/søn i et ikke EU land, men jeg har arbejde i Danmark, er tilmeldt folkeregisteret, har adgang til fast bopæl og betaler skat i Danmark.
Jeg har dog fået et tillæg til min kontrakt, hvor jeg har fået OK fra firmaet på at arbejde udenfor firmaets adresse op til 75% af tiden. Dvs ca. 8 måneder om året arbejder jeg på “fjernkontor” i min kones lejlighed i udlandet til nedsat løn da leveomkostningerne er mindre.
Jeg betaler selv flyrejser frem og tilbage. Da kontrakttillægget stipulerer at jeg skal være mindst 25% af tiden på kontoret, vil jeg så kunne benytte mig af rejsefradraget på de 26.900kr (2016 tal)?
Pft/Jacob
Hej Jacob
Tak for dit spørgsmål. Det kan jeg desværre ikke svare på – det er så meget grænsetilfælde…. Mit umiddelbare svar ville være negativt, men jeg synes, du skal ringe til SKAT og høre, hvad de siger, for jeg kan nemt tage fejl.
Dbh.
Anette
Hvis man får tilbudt aftensmad på et hotel, men kun den ene ret de har som dagensret, tæller det så stadig som fri aftensmad?
Har hørt rygter om der skal være 2 muligheder før det tæller som et tilbud om mad.
MVH
Casper
Hej Casper
Det har jeg aldrig hørt noget om.
Og det kommer så an på, om der er tale om en “pakkeløsning”, eller om du kan vælge at spise et andet sted. Hvis du har en arbejdsgiver, kommer det også an på, hvad du har aftalt med denne.
Dbh.
Anette
Hvis man som udlænding kommer op til danmark og starter en enkeltmandsvirksomhed i 1 1/2 år og derefter rejser hjem igen kan man så få fradrag for kost & logi i rubrik 53 efter gældende takster?
Hej Martin
Jeg er ikke helt klar over, hvad dit spørgsmål dækker: Mener du, om man kan få fradrag for kost og logi i løbet af de 1½ år i forbindelse med rejser for firmaet? For så er svaret ja. Men naturligvis ikke efterfølgende, hvis firmaet er lukket.
Dbh.
Anette
Hej Annette
Super side! Ville lige høre dig – jeg er selvstændig konsulent og skal til udlandet og arbejde – kan jeg blot udbetale satserne for kost og logi til min private konto, eller skal det dokumenteres hvad pengene går til?
Mange hilsner,
Frederik
Hej Frederik
Du kan bare udbetale – det skal ikke dokumenteres. Men du kan selvfølgelig ikke trække hotel og restaurantregninger fra, hvis du har fået diæter.
Dbh.
Antte