Fradrag over grænsen

Grænserne for, hvad man kan medtage i regnskabet som skattemæssigt fradrag, er ikke helt faste. Ofte er der tale om et skøn – en samlet vurdering af købet i forhold til virksomheden og dens aktiviteter. Der er to hovedregler: For det første skal udgiften medgå til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten (skatsskattelovens §6), og for det andet skal vi drive vores virksomheder erhvervsmæssigt forsvarligt og med indtjening for øje (=brug din sunde fornuft og hold fokus på at skabe noget bundlinje).

Jeg ser mange regnskaber, og ind imellem støder jeg på udgifter, som en virksomhed har forsøgt at trække fra, hvor vi er langt ude over grænsen. Så må man jo rette ind.

Eksempler på udgifter, som jeg har mødt i forskellige bogholderiet og dømt ude (selvom jeg ikke er dommer, bare vejleder i praktisk bogføring):

 • Børnenes privatskole. Med den begrundelse, at ejeren arbejder mere effektivt, når han ved, at hans børn er i de bedst mulige hænder.
 • Gucci-solbriller. Med den begrundelse, at hvis staten vil give fradrag for firmabilen (håndværker), må staten jo også være interesseret i, at man ikke får solen i øjnene og kører forkert.
 • Leje af ferielejlighed på Mallorca. Med den begrundelse at forfatteren får mere ro til at skrive og derfor er mere effektiv, end når han skal være hjemme hos familien.
 • Julegave til eneste medarbejder i en personligt ejet virksomhed. Med den begrundelse at “alle medarbejdere” også må omfatte ejeren.
 • For 1.000 kr. lotto-kuponer. Med den begrundelse, at ejeren ville have brugt pengene i ApS-et, hvis han havde vundet.

Hvis man arbejder som bogholder, er det vigtigt at huske, at det, at en virksomhedsejer afleverer bilag ikke er det samme, som at han mener, at han vil have fradrag for dem. Langt hen ad vejen, er det bare spørgsmål. Og jeg siger jo også altid til vores kunder, at hvis de er i tvivl – så gem bilaget og tag det med næste gang.

Har du mødt nogle sære fradrag på din vej?

Bogen om fradrag giver masser af eksempler på, hvad man så godt må trække fra. Hent indholdsfortegnelsen her. Eller smut direkte over på Regnskabsskolens hjemmeside og køb dit eksemplar af Bogen om fradrag her.

2 Replies to “Fradrag over grænsen”

 1. Frisør regninger og negle ordnet (var vigtigt at se ordentligt ud inden møde med kunde)
  Fender guitar – stratocater – til at hænge på vægen i privat hjems kontor del for at pynte

 2. Børnebøger – for at være sikker på at citere korrekt i sin bog til voksne

  Køb af andelsbevis i sin egen ejerbolig – der arbejdede skatteyderen jo, og når de havde betalt ekstra for den øverste lejlighed, var det vel fair nok. Ejendommen var et 2-familieshus, som familien havde købt samlet. Tidligere ejere havde lavet en andelsboligforening i 1. salslejligheden, og den havde de betalt ekstra for ved køb af boligen. Andelsboligforeningen var aldrig blevet godkendt som sådan, så reelt havde familien jo bare betalt mere for deres hus.

  Runde fødselsdage for familien i hjemmet – enmandsvirksomhed, hvor det var praksis at fejre den slags.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.