Brevkasse: Hvordan bogføres giveaways korrekt?

SpørgsmålHej Anette Sand!

Jeg skal snart til at åbne min egen webshop og for at skabe noget omtale vil jeg begynde at lave nogle giveaways/gaver i konkurrencer. Jeg ved dog ikke hvordan dette bogføres korrekt.

Flere har sagt at jeg skal debitere kontoen Annoncer og Reklamer og kreditere Varebeholdningen hvilket jo giver meget god mening – men…

Hvis jeg køber 10 t-shirts til 1000kr bogfører jeg dem således: debiterer vareforbrug og krediterer banken. Når jeg jo så giver 1 t-shirt væk så har jeg kun for 900kr nu.

Hvis jeg så vælger at debitere Annoncer og Reklamer og kreditere varebeholdningen – så går varebeholdningen i -100 og Annoncer og Reklamer i +100.

Når jeg jo så optæller mit lager engang til årsafslutningen og jeg kan se at jeg stadig har 9 t-shirts tilbage så debiterer jeg dem varelageret og krediterer vareforbruget.

Så er det her at det ikke giver mening da mit varelager jo kun siger 800kr nu da 900-100 = 800kr. Jeg kan jo sagtens se at det ikke giver mening, men hvordan gøres det så helt korrekt?

Håber du kan finde hoved og hale i mit spørgsmål. Det blev en smule langt :)

Glæder mig til at høre fra dig!

Mathias

SvarHej Mathias

Hvis du ved købet debiterer vareforbrug, er det også den, du skal kreditere, når du udtager til reklame. Ellers går varelagerkontoen helt i minus, præcis som du beskriver.

Dbh.
Anette

6 Replies to “Brevkasse: Hvordan bogføres giveaways korrekt?”

 1. Hej Anette!

  Jeg bogfører mine køb ved at debitere Vareindkøb, så jeg skal kreditere den konto ved giveaways. Men hvordan med momsen, når beløbet skal debiteres i reklame? Der er jo ikke moms på beløbet som skal krediteres i Vareindkøb.

  Vh Henriette

 2. Hej Henriette

  Du skal undertrykke momskoden: Når du flytter varer internt mellem to momsede aktiviteter, skal der ikke moms på hverken den ene eller den anden af de to konti. Momsbehandlingen skete, da du i sin tid anskaffede varen.

  Dbh.
  Anette

 3. Hej Annette
  Jeg har haft en konkurrence med give away af tre stk. “give away” konsulentbesøg. Skal jeg bogføre dette som regninger med 100% rabat til hver kunde? Eller som markedsførings regning til mig selv? Hvordan afstemmer jeg så dette?
  Der er kun tale om konsulent ydelse og ikke produkter.
  På forhånd tak.

  mvh Tabita

 4. Hej Tabita

  Man kan sige, at du får det skattemæssige fradrag, idet du ikke kommer til at betale skat af de konsulentbesøg, som du har givet væk gratis. Derfor skal der ikke laves yderligere fradrag.

  Hvis du gerne vil have det bogført, vil det både være som en indtægt og som en udgift = 0.

  Betingelsen for, at du kan gøre det er, at der er reklameværdi i din give-away, som matcher værdien af det, du har foræret væk.

  Dbh.
  Anette

 5. Hej Annette

  jeg har lovet nogle foreninger nogle gavekort på 1 fodbehandling. Ydelsen er momsfri
  hvordan skal jeg bogføre det?
  “Lave en faktura til mig selv og indløse gavekortene som indtægt når behandlingen er udført”. hvor kan jeg kontere fakturen?
  Med venlig hilsen
  Alex Nielsen

 6. Hej Axel

  Gavekortene må vel betragtes som en form for reklame for din virksomhed? Derfor er der tale om en reklameudgift, som så modsvares af indtægten (= det hele går i 0 for dig). Jeg ville ikke lave en faktura ved udstedelsen af gavekortet men bare registrere det som en reklameudgift, efterhånden som gavekortene bliver indløst.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.