Jeg har skrevet om det før, men det er åbenbart et interessant emne, for der kommer hele tiden nye spørgsmål om det med sponsorater.
I weekenden har jeg set min søn, Jonathan, kaste hammerkast – og det er han ret god til. Han kaster for SPARTA, og det er en rigtig god klub, hvor der gøres et stort arbejde både af ansatte og ikke mindst frivillige, for at få atletikklubben til at fungere, holde gode arrangementer osv. Så er det jo nærliggende at foreslå et mindre sponsorat, Regnskabsskolen kunne for eksempel sponsere Spartas ungdoms-kastehold, hvor Jonathan går og også er træner. Men må vi det?
Man må altid sponsere. Spørgsmålet er, hvornår sponsoratet kan give et fradrag i virksomhedens skattepligtige indtægt? For det er langt fra i alle tilfælde, at sponsorater er fradragsberettigede. Der er nogle betingelser, der skal være opfyldt:
1. Synlighed/værdi for pengene
For at du kan trække udgifter til et sponsorat fra i regnskabet, skal du have value for money: Du sponserer ikke for at støtte men vælger et sponsorat som en form for reklame for din virksomhed. Derfor skal de penge (eller øvrige værdi), du yder, modsvares af en eksponering, som kan berettige den omkostning, sponsoratet udgør for din virksomhed. Du kan ikke donere 10.000 kr. som støtte til en eller anden begivenhed/sportsgren/klub/spejderkorps, hvis det eneste, du får ud af det, er et takkebrev. Du køber synlighed – dine potentielle kunder skal finde dig via denne type reklameomkostning, ellers er det ikke pengene værd, og så er det ikke fradragsberettiget.
2. Relevans
Dit valg af sponsorat skal træffes ud fra, hvor du forventer, at dine kunder eller potentielle kunder vil se dig. I mit tilfælde med Spartas ungdoms-kastehold er der ingen særlig grund til at tro, at specielt mange af Regnskabsskolens potentielle kunder har det med at hænge ud i forskellige kastegårde for at se unge kaste hammer, diskos eller spyd. Dog kunne der være et stort arrangement, hvor man kunne forsvare et sponsorat alene ud fra begivenhedens størrelse – og altså bredden, Regnskabsskolens budskab ville nå ud til. Det kan derfor ikke nytte noget, at et den lokale bager på gågaden i Århus sponserer et svømmestævne i Odense. For der er ingen grund til at tro, at de kunder, bageren har brug for at nå, lige befinder sig i Odense på det pågældende tidspunkt. Hvis du sælger lokalt, vil det som hovedregel være en god idé også at annoncere lokalt. Landsdækkende virksomheder, for eksempel banker, kan både sponsere på nationalt plan og også på lokalt plan: Mange banker har oven i købet en politik om at stå sig godt med nærmiljøet, og derfor kan man rimelig let lokke beløb ud af dem til lokale, folkelige begivenheder.
3. Ikke private interesser
Når fradragsmuligheden for et sponsorat skal vurderes, ser man (=SKAT) også på, om sponsoratet finder sted ud fra ejerens/direktørens private overvejelser eller om sponsoratet virkelig er i virksomhedens interesse. Og på den konto kan Regnskabsskolen altså afskrive ethvert sponsorat til Spartas ungdoms-kastehold: Der er ingen, som vil tro på, at jeg ikke har en privat interesse i det. Så hvis du skal sponsere den lokale idræt, så vælg ikke netop dine egne børns hold, men skyd lidt bredere. Sådan at der ikke kan sås tvivl om dine hensigter.Der har været tilfælde, hvor SKAT har godkendt et sponsorat, som vedrørte virksomhedens ejer selv. For eksempel i forbindelse med sport: Hvis virksomheden sælger udstyr til ridesport og ejeren tilfældigvis er blandt eliten og derfor med fordel kan eksponere virksomheden, kan der være mulighed for fradrag til trods for de sammenfaldende interesser. I så tilfælde så lav lige en aftale med SKAT på forhånd.
Donationer:
Ud fra de tre ovenstående kriterier vil man kunne udlede, at donationer som hovedregel ikke er fradragsberettigede. Donationer er gaver (til for eksempel godgørenhed) og giver normalt ikke en den nødvendige eksponering. Og der er særligt favorable regler for donationer til forskningsinstitutioner. Har du en personligt ejet virksomhed og ønsker at støtte en velgørende forening, kan du få et personligt skattefradrag på 13.500 kr. (14.000 – bundgrænsen på 500 kr.) (2013-takst). Det kan selskaber også. Personlige virksomheder kan ikke – eller rettere: De bruger ejerens skattefradrag, og bidraget indberettes på cpr-nummeret, ikke cvr-nummeret. SKAT har lavet en vejledning omkring alt det med donationer, og den kan du finde her: http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=1719756&chk=206010.
Bogen om fradrag giver dig mere inspiration til, hvad du kan, må og skal – og nogle eksempler på, hvad du overhovedet ikke må trække fra. Få et hurtigt overblik over Regnskabsskolens bøger her.
Meget fin artikel Anette – tak for den!
Men hvordan forholder det sig med sponsorater set fra modtagerens side. Er Sponsorater momspligtige – og beskattes de på lige fod med al anden omsætning?
Hej Claus
Tak for de pæne ord :).
Modtageren af sponsoraterne skal betale skat på lige fod med anden omsætning – men ofte er sponsoratet målrettet dækning af en udgift (eller flere typer udgifter), som så er fradragsberettiget, og dermed ender det med en 0-løsning. Momspligtige: Som hovedregel ja, hvis det er modtageren, som udsteder en faktura. Nogle gange gives sponsorater dog som B-indkomst, f.eks. til atletikudøvere, som ikke selv har en virksomhed, og så er der ikke moms på.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Hvordan er det med sponsorat fra et APS Holdingselskab til et politisk parti?
Et holdingselskab som ikke er en forretning/firma og derfor ikke har brug for reklame værdien, men kun ønsker at støtte et parti.
Holdingselskabet kun ejer aktier i firmaer, børsnoteret aktier og kapital.
Vil det give fradrag til holdingselskabet og endnu mere vigtigt, vil sponsoratet blive betragtet som en personlig indkomst for ejeren af holdingselskavet som han skal beskattes af?
Hej Mark
Du kan ikke trække udgiften til valgstøtte eller anden politisk støtte fra i dit holdingselskab.
Modtageren vil i givet fald blive personligt beskattet af pengene med mindre pengene er givet til partiforeningen.
Dbh.
Anette
Kan man få fradrag i et holdingselskab for sponsorat af en konkret atlet, hvor modydelsen ikke er reklame på tøj/andet, men en del af indtægter, såfremt atleten senere bliver professionel ?
Altså en form for investering !
Hej Claus
Det er et svært spørgsmål, som jeg har vendt med en revisor.
1. Hvis det er en investering, kan man ikke få fradrag – så skal investeringen bogføres som et anlægsaktiv. En rettighed, til potentielt kommende indtjening ved præmier.
2. Der kan også være tale om noget med gevinst efter kursgevinstloven.
3. Den letteste metode, som kan give fradrag, er, hvis der er reklameværdi for pengene – og reklamen så er relevant i forhold til din virksomheds kunder. Det kan give et problem, hvis det er holdingselskabet, som jo normalt ikke har kunder.
Alt i alt – det er et spørgsmål, som jeg mener, du må få en statsaut. revisor til at undersøge for dig, men konkret svar på dit spørgsmål er: Nej.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Hvordan er reglerne/retningsinierne for sponsorering i en daginstitution? Jeg sidder som husrådsmedlem i en skovbørnehave, hvor vi gerne vil opnå en certificering af skovbørnehaven som officiel friluftsinsitution. Dette forløb indebærer primært efteruddannelse af medarbejderne til en samlet pris af 60.000 kr. Kan man indsamle penge til dette i form af sponsorater på måsle 5-10.000 DKK fra lokale virksomheder, som nogle af børnenes forældre ejer eller arbejder i? Vil det være fradragsberettiget? Jeg tænker at reklame-delen kunne bestå af en tavle ved institutionens indgang.
Hej
Syntes ikke rigtig jeg kan gennemskue reglerne. Jeg sponsorerer et telt til sankthans til vores lokale borgerforening, værdi ca. 10.000,-
Teltet er forsynet med reklamer på gavlene. Kan jeg fradrage det i regnskabet. Jeg gør det for at fortælle jeg er her, og vise mine ting frem.
Hej Henrik
Du kan få skattemæssigt fradrag for de faktiske udgifter du har, f.eks. produktion af reklamer. Hvis teltet er en foræring, altså noget, som borgerforeningen kan beholde, kan du muligvis også få fradrag for teltet – det afhænger af, om man kan sige, at reklameværdien er stor nok. Hvis den er det, er indkøb af teltet en reklameudgift. Hvis reklameværdien ikke matcher teltets værdi, er der ikke skattemæssigt fradrag for det.
Dbh.
Anette
Hej Kim
For at de virksomheder, som sponsorerer, kan få skattemæssigt fradrag for sponsoratet, er det vigtigt, at der er en reklameværdi som modsvarer det beløb, de har betalt. Derfor skal I arbejde med, hvordan I kan synliggøre sponsorerne, så de får value for money. Men ellers er der ingen problemer i at gøre det, hvis ellers institutionens retningslinjer tillader det – er det en kommunal institution, skal I huske at tjekke med kommunen først.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Jeg kører motorcykel løb på højt plan og har nu fået et par gode sponsorerer i hus. Jeg går ud fra at jeg vil få over 50.000kr i sponsorat i år. Jeg giver selvfølgelig den reklame til virksomheden som de skal have.
Mit spørgsmål er: skal jeg oprette et CVR nummer og firmakonto til mine sponsorindtægter, eller er det okay pengene ryger over på min egen særskilte konto?
Jeg kommer til at bruge alle mine sponsorindtægter på dæk og brændstof mm. til min sport, så skal jeg vel ikke betale skat eller indberette moms?
Og skal jeg anføre mine sponsorindtægter på min årsopgørelse?
Håber på svar.
Mvh Mike
Hej Mike
Du skal holde regnskab, sådan at du kan vise, at alle pengene, du har fået, er gået til dæk, brændstof, rejser mv. Hvis alle pengene er brugt, skal du ikke betale skat af pengene, og det er kun, hvis der er “overskud” (altså, at du ikke får brugt alle pengene), du skal skrive det på din årsopgørelse.< Det er OK, at du får pengene ind på din private konto, og fint, at du holder dem adskilt fra din øvrige økonomi. Dbh. Anette
Hej Anette.
1000 tak for et meget brugbart svar. Så blev jeg det klogere :-)
Jeg har dog lige en ting mere:
Når jeg sender en sponsoraftale/regning til min sponsor hvor beløbet er anført, skal jeg så skrive beløbet inkl. moms?
Eller?
Lad os sige jeg får 30.000kr. Hvis jeg så skriver 30.000kr + moms, kan min sponsor så trække momsen fra, og jeg vil så have 37.500kr jeg kan bruge til dæk osv.?
Mvh Mike