Ny og attraktiv selskabsform på vej: Iværksætterselskab

Der er fremsat et lovforslag om ændring af selskabsloven. Ændringen, som formentlig bliver en realitet, vil betyde, at vi får en ny selskabsform, et iværksætterselskab (IVS). Meget kort fortalt:

Et iværksætterselskab fungerer stort set som et ApS, men kapitalkravet er kun minimum 1 kr. Selskabskapitalen skal indskydes i kontanter, og mindst 25 % af IVS’ets årlige overskud skal spares op. Selskabet kan ikke udlodde udbytte.

Et iværksætterselskab kan omregistreres til et anpartsselskab, hvis selskabet har en selskabskapital og en reserve til opbygning af selskabets kapitalgrundlag på minimum 50.000 kr.

Du kan læse et uddybende indlæg om det af advokat Jacob Tøjner her: GUIDE: Hvad er et Iværksætterselskab?

7 Replies to “Ny og attraktiv selskabsform på vej: Iværksætterselskab”

 1. Det lyder meget spændene. Kunne godt fristes til og starte firma igen hvis jeg kunne opstarte på den facon

 2. Hej Kasper

  Ja – men man skal lige huske på, at kravene (ud over kapitalkravet) er de samme som til ApS-er, så der er stadig mere administration forbundet med IVS end med personligt ejede virksomheder. Herudover: Hvis du er interesseret, så tilmeld dig nyhedsbrevet her på siden – jeg vil skrive om det, når lovforslaget er vedtaget.

  Dbh.
  Anette

 3. Hvis jeg forstår det korrekt er det et slags “Baby” Aps for dem der satser efter at drive deres virksomhed som Aps.

  Hvordan med ejerskab ? hvis man vi starte dette men havde Holding selskab´s struktur ? kan man så starte 2 IVS ?

  er ansvar på lige vilkår som ApS, vil det så ikke kunne være svært at kunne opnå kreditter første regnskabs år ?

  MVH
  Jacob Ipsen

 4. Hej Jacob

  Du har ret – og det er et fint navn – for IVS er en slags ApS-Baby, som forhåbentlig vokser sig stor og kan få kørekort (= overgå til at være et rigtigt ApS). Du kan starte et IVS som holdingselskab for en krone, og denne krone kan så genbruges, når du stifter driftsselskabet. Og du har ret: Efter min vurdering opnår man ingen kredit uden at hæfte personligt med IVS-selskaber, heller ikke efter 1. regnskabsår med mindre der er anden form for sikkerhed. Du skal være opmærksom på, at IVS-erne følger de almindelige selskabsregler for så vidt angår regnskabsaflæggelse og løn til ejeren.

  Dbh.
  Anette

 5. Hvis der er samme krav som til et ApS = udgifter til revisor, så forstår jeg ikke pointen. Så kan man da lige så godt starte som enkeltmandsvirksomhed, og mon ikke potentielle/kommende kunder vil foretrække en hvilken som helst af de øvrige selskabsformer frem for IVS, med et indskudskrav på kun EN krone!

  Mvh.
  Lars Pehrsson

 6. Hej Lars

  Du har langt hen ad vejen ret – især omkostningerne og offenliggørelse af regnskabet taler imod. Det kan være en fordel, hvis man af en eller anden årsag gerne vil have adskilt det private helt fra virksomheden og/eller hvis man arbejder med en konstruktion, som indebærer, at man skal kunne sælge en del af selskabet inden for en kort årrække. (Og personlig ville jeg meget hellere give en kunde kredit, som har en personligt ejet virksomhed, så også der kan vi hurtigt blive enige.)

  Dbh.
  Anette

 7. Hej Anette
  Hvis man kun sælger sin viden eller arbejdskraft,
  så er det jo ligemeget om, det er et IvS der lige er opstartet med 1 krone eller et ApS som er kørt helt ned og ikke har nogen penge i kassen.
  Folk vil bedrages siger man og det er jo ikke alt der ligner guld, som er det.
  Der var også megen mistillid til Smba.
  Er det kun folk, der har tænkt sig, at sagsøge selskaberne for at tømme dem, som ytrer sig om, at de ikke har tillid eller det ikke lyder lødigt med et IvS.
  Der er da mange historier om velrennomerede selskaber, som ikke har været værd, at investere i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.