Momsfristerne ændres for nogle virksomheder

(Indlægget er redigeret den 6.3.14, da ændringerne er fremskyndet)

Der er sket en lovændring, som betyder, at omsætningsgrænsen for, hvornår der skal afregnes moms, for nogle virksomheder ændres.

I øjeblikket er det sådan, at:

 • mindre virksomheder (omsætning under 1 million) afregner moms halvårligt, for 1. halvår d. 1/9 samme år og for 2. halvår 1/3 året efter.
 • Mellemstore virksomheder (omsætning mellem 1 og 15 millioner) og nystartede virksomheder afregner kvartalsvis d. 10. i 2. måned efter kvartalets afslutning.
 • Store virksomheder (omsætning over 15 millioner) afregner månedsvis 25 dage efter månedens udløb.

Fra 2014/2015 (se under den kategori, din virksomhed tilhører) bliver det sådan, at:

1. omsætningsgrænsen for mindre virksomheder forhøjes til 5 millioner fra 1. januar 2015 2014, så alle med en omsætning under 5 millioner skal afregne halvårligt. Dvs. nogle af dem, der tidligere skulle betragte sig selv som en “mellemstor virksomhed”, betragtes nu som en “mindre virksomhed”.

Deres sidste kvartalsvise afregning for 4. kvartal 2014 2013 skal angives og betales senest den 2. marts 2015 (1. marts er en søndag, derfor forlængelsen) 1. marts 2014.

2.  Mellemstore virksomheder er nu de virksomheder, der omsætter for mellem 15 og 50 millioner fra og med 2014. Dvs. nogle af dem, der nu afregner moms månedligt, går altså over til kvartalsvis afregning.

Den sidste månedsvise afregning for dem bliver for december 2013, som skal angives og betales senest d. 27. januar (d. 25. er en lørdag, derfor forlængelsen).

3. De mellemstore virksomheder (altså efter de nye kriterier ml. 15 og 50 mill.) skal fra 2014 afregne moms d. 1. i den 3. måned efter kvartalets udløb. Det vil sige, at første gang de skal afregne moms kvartalsvis, bliver d. 2. juni 2014 (1. juni er en søndag, derfor forlængelsen), og det er for 1. kvartal 2014.

Iflg. lov nr. 903 af 04. juli 2013 (L219 FT2012/13).

Det kunne se ud som om, virksomheder med en omsætning på 5-15 mill. får en anden afregningsfrist (nemlig den, der gælder nu) end de “nye mellemstore” på 15-50 mill. Jeg synes det er mærkeligt, hvis ikke fristerne ændres tilsvarende, og derfor har jeg skrevet til SKAT for at høre. Jeg følger op når der kommer svar fra dem.

6/3/14: Intet svar, men siden der alligevel skete ændringer for alle 1.1.14 var spørgsmålet jo heller ikke relevant længere.

Vil du vide mere om momsregler, så Køb bogen Moms og momsfradrag her.

10 Replies to “Momsfristerne ændres for nogle virksomheder”

 1. Hej

  Vores firma (omsætning på ca 2.000.000) skal altid have moms tilbage fra skat ( ca 50.000.kr pr. kvartal),- så vil denne lovændring så betyde, at vi skal vente i mindst 6 måneder fra 2015 før vi får vores momspenge tilbage ?
  Puha,- det bliver kassekreditten ikke glad for….

  Mvh
  Tina

 2. Vil indberetning af EU-salg uden moms blive ændret til samme indberetningsfrekvens som momsafregningen?

 3. Hej Annette
  Tak for info. Kan du svare på, hvornår en virksomhed går fra at være “Nystartet” til at være en “Mindre virksomhed”?

 4. Hej Tina

  Du er ikke den eneste, som har det problem, og jeg ved, at i hvert fald DI er i gang med at forsøge at få det ændret sådan, at det ikke går ud over virksomhedernes likviditet (fordi det præcis er det modsatte af, hvad hensigten er med ændringen) – så der er håb endnu.

  Dbh.
  Anette

 5. Om indberetning af EU-salg bliver ændret? Det har jeg ikke hørt noget om, og det tvivler jeg meget på, at det gør, siden det er ganske kort tid siden, at listesystemet, som fulgte momsafregningerne, blev afskaffet til fordel for den nuværende indberetning, der som udgangspunkt skal foretages månedligt.

  Dbh.
  Anette

 6. Hej Anders

  Nej, det kan jeg ikke præcist – men jeg ved, at i øjeblikket går der ca. 1½ år fra starten til man bliver kategoriseret – så det ville jeg gætte på stadig bliver tidsrammen.

  Dbh.
  Anette

 7. Hej Tina Hansen
  Man kan altid bede SKAT om at få ændret fristerne til en kortere afregningsperiode. Vi har en kunde der også altid får moms retur, og der laver vi momsindberetning, hver eneste måned.
  MVH
  Glennie Holm Christensen
  I øvrigt ser det ud til, at momsfristerne for virksomheder på under 5 mio.kr. allerede får gavn af den forlænget frist fra 1. januar 2014 jvf. finansloven for 2014

 8. Hej Anette

  Betyder det, man har hele mandagen med – altså d. 2 til midnat, eller skal det forstås sådan at den skal indberettes senest d. 1 til midnat?

  Mvh Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.