Brevkasse: Må jeg vente med at udbetale sælgeren provision?

SpørgsmålHej Anette

Jeg har et spoergsmaal til dig, jeg er nystartet enkeltmandsvirksomhed. Og jeg har en ven som er saelger til og arbejde for mig mere eller mindre gratis. Det eneste han faar er provision, men da jeg lige er opstartet, er der brug for kapital i firmaet. Og her kommer spoegsmaalet saa. Er det i orden at vente med a give ham hans provison, saadan 3-4 maaneder frem i tiden. Og saa bare give ham det hele paa en gang. Og skal man saa undervejs traekke provisionen fra som man ville hvis man udbetalte den ogsaa ?
Haaber du forstaar mit spoergsmaal, og paa forhaand tak for hjaelpen

Mvh
Glenn

SvarHej Glenn

Det er et godt, og ikke helt ukompliceret spørgsmål. Du fortæller, at det er en ven, som hjælper dig – og det er også helt fint. Da du ikke har nævnt andet, går jeg ud fra, at din ven ikke har et firma, men skal have pengene udbetalt som privatperson. Men i og med at han hjælper dig mod betaling, er du også lige blevet chef, og dermed er I omfattet af et ansættelsesforhold, som du skal være opmærksom på. Det betyder bl.a., at hvis I bliver uvenner (måske om penge), så vil de regler, som gælder på arbejdsmarkedet generelt blive lagt til grund, hvis det ender med, at I skal have hjælp til at løse en konflikt. Det kan f.eks. være, at I har aftalt ren provision, men at du så kan blive dømt til at betale feriepenge oveni eller noget tilsvarende.

Først og fremmest skal I sørge for at skrive jeres aftale ned, så begge parter er helt klare over, hvad den omfatter. Herudover er der dit egentlige spørgsmål om økonomien: Hvis din ven er helt indforstået, kan han jo godt vente med at få pengene, selvom det er usædvanligt. Men hvad med skatten? Udbetalingen skal beskattes på linje med alt andet arbejde, og skattevæsenet er ikke indstillet på at vente med at få sine penge, til du får overskud i din virksomhed. Især bliver det problematisk, når/hvis jeres udskydelsesaftale går hen over et årsskifte, for SKAT vil meget gerne have indtægter og omkostninger placeret i de rigtige år.

Derfor skal du beskatte pengene og “udbetale” resten til din ven månedligt. Men i stedet for at udbetale pengene, lader du dem stå i virksomheden og opretter en særlig konto i dit regnskab, hvor du registrerer, hvor meget du har lånt af din ven, sådan at der ikke senere bliver tvivl om beløbets størrelse. Det vil være mest enkelt at gøre det gennem et lønsystem, fordi du så slipper for indberetninger mv. – og det med provisionsløn kan de fleste lønsystemer klare problemfrit. Du er velkommen til at skrive direkte til mig på as@regnskabsskolen.dk, hvis du har brug for mere konkret information om, hvordan man opretter et lønsystem – og så får du nok også et rigtig attraktivt tilbud om hjælp til at gøre det fra Regnskabsskolen :).

Dbh.
Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.