Brevkasse: Hvordan bogfører jeg salg af mine kreative sysler?

Dette spørgsmål har vi modtaget på Regnskabsskolens Facebook-side, og jeg vælger at besvare det her:

Spørgsmål

Hej regnskabskole

Efter at have søgt vidt og bredt på nettet, faldt jeg over jer, og jeg håber meget I kan hjælpe mig.

Jeg er en kreativ pige, som efter en del forespørgelser, nu overvejer at sælge nogle af mine kreative sysler på nettet, via Facebook og en hjemmeside jeg har fra tidligere. Det handler om hæklet, syet, malet ting og sager der popper ud af mit hoved, og altså på rent hobbyplan.

Mit spørgsmål er nu:
– Skal jeg betale skat af det jeg evt. sælger?
– Hvordan samler jeg bedst udgifter og indtægter så det ikke er alt for besværligt?

Et eksempel:
Jeg laver et tøjdyr ud af et par sokker jeg har købt for 20 kr. Det får øjne af garn til 10 kr nøglet og fyld til 120 kr posen. Det er syet på maskine med selvfølgelig indkøbt sytråd. Det tager ret lang tid at lave, så jeg sælger det for f.eks. 200,- Hvordan laver jeg en postering over dette? Jeg har jo stadig materialer tilbage som jeg så kan bruge til et andet tøjdyr engang. Og hvad er reelt mit overskud? Regner jeg arbejdstid ind i?

Jeg er simpelthen forvirret over reglerne – de er sgu ret kompliceret, så håber I kan hjælpe mig

På forhånd tak
Michelle

Svar

Hej Michelle

Det er jo dejligt, at dine syslerier er så efterspurgte.

Du skal ikke betale skat af hele dit salg, men af salget minus vareforbruget (og minus andre relevante udgifter, som knytter sig direkte til salget). Gem dine kvitteringer i en mappe og lav et regneark, hvor du tæller salg sammen i en kolonne og vareforbrug i en anden kolonne. Du kan ikke regne det præcise vareforbrug ud, men de ting, som du tager hul på (f.eks. en rulle sytråd) er en del af vareforbruget, også selvom der er tråd nok til mange projekter i en enkelt rulle.

Du kan læse mere på http://hobbyvirksomhed.dk om, hvordan reglerne adskiller sig fra reglerne for de erhvervsdrivende virksomheder.

Dbh.
Anette

 

7 Replies to “Brevkasse: Hvordan bogfører jeg salg af mine kreative sysler?”

  1. Hej Anette
    Tusind tak for hjælpen! Det gav et godt overblik. Skal lige have slået en ting fast dog. Dvs. Jeg ikke behøver lave vareforbrug på hver enkelt ting jeg laver, men kan lave det som samlet for min “forretning”?
    Mvh
    Michelle

  2. Hej Michelle

    Det er korrekt. Du behøver ikke at fordele vareforbruget på hver enkelt genstand, blandt andet fordi det er helt umuligt at regne ud, hvor mange meter sytråd, der går til hver enhed, så det kan aldrig blive helt korrekt. Du må dog kun trække de ting fra, som du har købt og taget hul på – ikke dem, som stadig ligger uåbnede på lager.

    Dbh.
    Anette

  3. Tusind tak, nu er jeg med! :)
    Er så bare lidt ærgelig over at jeg ikke har haft gemt boner på alle de ting jeg hr købt, og bruger af indtil nu. Men husker det helt sikkert fremover :)

    Mvh
    Michelle

  4. Hvor lang tid før, man starter/salg
    sin hobbyvirksomhed, kan man gemme sine boner?
    M.v Nina

  5. Hej Nina

    Det har ikke noget med tid at gøre. Du kan trække de udgifter fra (f.eks. vareforbrug), som er gået til at skabe det, du har solgt. Du kan ikke trække udgifter fra til noget, der ikke er en del af salget. F.eks. varelager.

    Dbh.
    Anette

  6. Jeg skriver en lille bog og har udgift til trykkeri det ene år. De følgende 3-4 år sælger jeg af mine bøger. Hvordan bogfører jeg udgiften til trykkeri? En gang for alle (Med risiko for at der det første år så er flere udgifter end indtægter)? Eller fordelt over de 3-4 år? Hvis udgiften skal fordeles, hvordan kan jeg så benytte samme udgiftsbilag (trykkeri) i regnskaber i flere på hinanden fælgende år? Skal jeg benytte kopier med påtegninger, eller…?
    Mvh
    Søren

  7. Hej Søren

    I det du får bogen trykt, har din virksomhed et varelager. Når året er omme, tæller du op, hvor mange bøger, du har tilbage, og hvor mange du har solgt. Samtidig regner du trykprisen ud pr. bog. Det antal bøger, du har solgt ganget med produktionsprisen pr. bog er hvad, du må trække fra i hvert år, så når alle bøger er solgt, er udgiften også trukket fuldt fra.

    Hvis du ender med at give væk/destruere bøger, fordi de er blevet for gamle eller du har været for optimistisk, da du trykte, skal resten af varelagerets værdi føres som en udgift det år, hvor du skaffer dig af med bøgerne. I den forbindelse er det bedst med noget dokumentation for, at bøgerne rent faktisk ikke eksisterer hos dig som en værdi længere.

    Dbh.
    Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.