Forestil dig en medarbejder, som arbejder tre dage om ugen på faste ugedage: Alt afhængig af, hvordan julen ligger, vil medarbejderen nogle gange få en masse betalte fridage og i andre år være så uheldig, at helligdagene falder sammen med de ordinære fridage. Når man så kikker på alle forårets helligdage, vil den kvikke ansatte regne ud, at det bedst kan betale sig at arbejde på mandage, torsdage og fredage, fordi ingen af de ugedags-faste helligdage ligger på tirsdage og onsdage.
Det er ikke retfærdigt. Derfor er det almindeligt, at deltidsmedarbejdere kompenseres, hvis de går glip af helligdagsfri på grund af arbejdstidens placering. Og omvendt: At medarbejderen ikke får mere helligdagsfri, end det ugentlige timetal berettiger til.
Eksempel:
Hvis en medarbejder arbejder 22 timer ugentligt og vi beregner en fuldtidsstilling til 37 timer ugentligt, har medarbejderen altså ret til 22/37 af enhver helligdag, som falder på en hverdag, uanset om medarbejderen normalt ville skulle møde på den dag eller ej. Omregnet til timer vil det sige, at enhver helligdag udløser 4,4 timers frihed (22/37*7,4 t.). Det er så uanset, om det er en dag, hvor medarbejderen normalt ville arbejde 7,4 timer eller en dag, hvor medarbejderen normalt ville have fri.
Hvis der er to helligdage i en uge (f.eks. skærtorsdag og langfredag før påske), vil medarbejderen med de 22 timer altså skulle arbejde 22 ““ 8,8 = 13,2 timer i denne uge. Han eller hun får ikke to hele fridage men en forholdsmæssig del af hver enkelt fridag, uanset hvilke dage, hun normalt arbejder.
Har du brug for praktiske og konkrete forslag til, hvordan du griber hverdagen som arbejdsgiver an, så læs Bogen er udgået, men en nyere version kan bestilles her..
Hej Anette.
Fint indlæg om helligdage.
Hvor kan jeg finde noget i lovgivningen, som underbygger dit indlæg? Har talt med min fagforening, som ikke kunne henvise til noget relevant i ferieloven. Jeg skal gerne bruge noget over for vores HR-afdeling, som ikke kan finde ud af reglerne.
Mvh.
Søren
Hej Søren
Hmm…. jeg kan heller ikke lige finde noget slagsfast, du kan bruge til din HR-afdeling. Men jeg holder øje og vender tilbage, når jeg støder på noget brugbart.
Dbh.
Anette
Hej Annette.
Har fundet dig , og er meget glad for dit svar, men har yderligere et spørgsmål: Bliver de fuldtidsansatte så ikke ‘snydt’ hvis der ligger en helligdag på deres korteste dag og man ikke laver beregningen på dem?
Hej Mette
Nej, det synes jeg ikke, man kan sige: Fuldtidsansatte får jo alle helligdage fri, både de korte og de lange, så almindeligvis er der ingen, som opfatter det som et problem.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Er vist lidt ‘tung i det’, men jeg er ikke sikker på, at jeg forstår det.
Jeg har en medarbejder der arbejder 4 dage om ugen ialt 30 timer. Han har ingen fast fridag, men planlægger fra uge til uge…Ud fra hans synspunkt kan han så ikke lægge sin fridag onsdag, have fri torsdag og fredag, og så bare arbejde 7,4 timer mandag og tirsdag? Når han holder en fridag, trækker jeg ham for 1,25 dag. Håber det giver mening :-)
Hej Ann
Det giver rigtig god mening…. Og I kan godt beregne det sådan, som du beskriver.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Jeg kan simpelthen ikke gennemskue ‘systemet’… Medarbejder arbejder 4 dage om ugen ialt 30 timer. Den ugentlige fridag er forskellig fra uge til uge.
I uge 52 er der 3 firmabetalte fridage og uge 1 er der 2 firmabetalte fridage. Hvordan regner jeg ud hvor mange feriedage han skal trækkes for? For normalt koster en fridag for ham 1,25.
På forhånd tak :-)
Hej Sommer
Din beregning er korrekt. Når medarbejderen har en ugentlig fridag skal du regne med 1,25. Men i det ovennævnte eksempel er det jo præcis en hel uge, svarende til fire arbejdsdage, der skal trækkes.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Jeg kan ikke gennemskue om dit indlæg om beregning af helligdage som deltidsansat gælder for alle?
Jeg er ansat under tekniq/arbejdsgiverne.
Hej Preben
Nej, det gælder ikke for alle. Det er for funktionærer, hvor det er almindeligt at man giver betalt fri på helligdage.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Kan det passe, at man som deltidsansat pga. helligdage kommer til at “skylde” timer i sit normtimeregnskab, så man skal møde ind på en af sine faste fridage for at få normtimerne til at gå op?
Hej Mette
Jeg skal jo vide noget mere for at kunne lave en konkret forklaring. Men ja: Man kan godt forestille sig, at du kommer til at skylde timer, hvis helligdagene ligger sådan, at du har mere fri end du ellers ville have haft.
/Anette