Benspænd for ledige med iværksætterplaner

I Politiken i dag er der en artikel om, at To krav spænder ben for ledige med iværksætterdrømme. Den handler om, at mange ledige gerne vil starte virksomhed som bibeskæftigelse, mens de er på dagpenge, men får afslag af A-kasserne og derfor opgiver. De to grunde til at A-kasserne giver afslag, er

1. De ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så de må ikke arbejde i deres egen virksomhed mellem 8 og 17.

2. De ledige må ikke have udsigt til at kunne at leve af virksomheden, for så kan det ikke betragtes som bibeskæftigelse.

Magistrenes Arbejdsløshedskasse foreslår “at der oprettes et iværksætterspor i dagpengesystemet, hvor iværksættere kan modtage etableringsydelse i et år under forudsætning af løbende godkendelse af forretningsplan”. Formand for Dansk Iværksætter Forening, Christian Walther, siger, at de er tilhængere af det, hvis det bliver under supervision.

Jeg mener ikke, at det skal være nødvendigt hverken med supervision, eller at det offentlige løbende skal godkende forretningsplanerne – blandt andet fordi, det er Jobcentrets medarbejdere ikke uddannet til, og så får vi bare en flaskehals/mere administration. Og for hver time en ledig tjener penge selv, sparer vi en times dagpenge, så hvorfor ikke?

DANA er gode til at rådgive om dette emne. Kontakt mig, hvis du vil i kontakt med dem, jeg har gode forbindelser :-)

One Reply to “Benspænd for ledige med iværksætterplaner”

  1. Men det stopper jo ikke der – de der tossede regler – for får man sin virksomhed godkendt som bibeskæftigelse sker der bl.a. også det at:

    1) din dagpengeperiode forkortes lige så snart du får tilladelse til bibeskæftigelse. En normal dagpengeperiode er 2 år – men får man tilladelse til bibeskæftigelse forkortes den til 78 uger. De resterende uger kan man dog få igen når/hvis man lukker virksomheden FULDSTÆNDIG – og efter 3 ugers karansperiode

    2) du mister også retten til 6 ugers selvvalgt uddannelse når du har tilladelse til bibeskæftigelse.

    3) alle de timer som man bruger på virksomheden skal fratrækkes i ens dagpenge – uanset om det er timer man kan udfakturerer eller det er tid man bruger på at lave en forretningsplan, skrive et blogindlæg eller mødes med nogen for at se om man kan sælge sig ind til dem. Man må dog max bruge 15 timer om ugen på sin bibeskæftigelse.

    4) hvis man kommer dertil hvor man skal aktiveres og eksempelvis er i virksomhedspraktik (hvor du arbejder op til 37 timer/ugen for dine almindelige dagpenge) – skal man stadig fratrække alle de timer man arbejder i sin virksomhed, selvom man har lagt 37 timer i en andens butik for sine dagpenge.

    5)Hvis man i en periode bliver træt af reglerne og siger, jeg lever af mine sparepenge, banken, mandens eller konens penge bliver ens bibeskæftigelse automatisk ens hovedbeskæftigelse og så kan man kun få dagpengeretten tilbage hvis man nedlægger virksomheden igen … selvom man ikke har tjent nogen penge i perioden.

    Jeg er godt klar over, at det handler om at vi ikke skal have statstøttet iværksætteri og at mange ser det som konkurrenceforvridende, hvis nogen kan få hjælp og andre ikke kan … men jeg v i r k e l i g svært ved at forstå, at der sættes så mange 6 ugers iværksætterkurser for ledige i søen og tales så meget om hvordan iværksætteri skal rede Danmark … når man samtidig gør det så vanskeligt for dem der godt kunne tænke sig at iværksætte sig ud af en ledighedsperiode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.