Skatterabat ved virksomhedsstart

I Radio24syv i fredags nævnte jeg, at man kan få skatterabat, hvis man har underskud i forbindelse med en virksomhedsstart, og nu er jeg blevet bedt om at forklare, hvad jeg egentlig mener med det.

Skatterabat er jo heller ikke det helt korrekte udtryk. Men det handler om, at hvis man driver en virksomhed og får underskud det første (og måske flere) år, så vil det underskud, virksomheden giver, blive modregnet.

For personligt ejede virksomheder (I/S og enkeltmandsvirksomheder):

Hvis man har startet en personligt ejet virksomhed, som giver underskud, vil dette underskud blive modregnet i anden personlig indkomst. Hvis virksomheden f.eks. giver 50.000 kr. i underskud, vil man få skatten tilbage af de sidste 50.000 kr., man har tjent (eller fået i dagpenge). Hvis man slet ikke har betalt skat i året men f.eks. har levet af en opsparing, bliver fradraget flyttet frem, så man kan bruge det næste år.

For selskaber, f.eks. anpartsselskaber og aktieselskaber:

Har et selskab underskud, vil underskuddet blive gemt til næste år og modreget i næste års overskud (hvis der bliver et overskud, selvfølgelig – ellers “spares det op” til året efter). Det vil sige, at hvis virksomheden har haft et underskud på 40.000 kr. i år 1 og får et overskud på 50.000 kr. i år 2, skal der ikke betales selskabsskat af de 50.000 kr. men kun af 50.000-40.000 kr.=10.000 kr.

 

4 Replies to “Skatterabat ved virksomhedsstart”

 1. Hvad nu, hvis man kun har haft sit firma i få måneder, men omstændigheder gør, at man føler sig tvunget til at lukke det ned – med et underskud?
  Har man da også lov til at trække underskuddet fra i sin personlige indkomst?
  Endsige løfte momsen af?
  I mit specifikke tilfælde, drejer det sig om, at jeg ikke kan få et 6-ugers selvvalgt kursus, betalt af a-kassen, fordi jeg har et CVR nr. Det gør ingen forskel, at jeg i a-kassen er godkendt til selvstændigt bierhverv, og at jeg fakturerer mindre end en time ud om ugen. Derfor ønsker jeg at lukke mit CVR nr. ned, så jeg kan få kurset betalt. Men hvis det betyder, at jeg ikke kan få skattefradrag/moms-afløftning for mit underskud på 20.000 kr., så kan det jo snart ikke betale sig!?

 2. Eneste man skal være opmærksom på er, at det jo er absolut OK at ha underskud år 1 og 2 (hvis man har råd) men hvis skat på et tidspunkt efter konstant underskud og moms retur til firmaet – ikke anser det for at være en seriøst drevet sag med forretning og indtjening for øje, ja så kan de beskrive det hobbyvirksomhed, og så mister man muligheden for at udnytte underskud som fradrag i anden personlig indkomst for selskabsperioden de vælger
  Det sker sikkert ikke ofte – men det sker absolut – så man SKAL ha klart formål om at drive med overskud for øje hele vejen (også af den årsag)
  vh

 3. Hej Camilla

  Du får stadig dit skattemæssige og momsmæssige fradrag, selvom du lukker virksomheden, det gør ingen forskel.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.