Ligeløn – også på barsel

Jeg læser Bech-Bruuns arbejdsretslige nyhedsbrev, fordi de har fingeren på pulsen angående retspraksis og også er gode til at fortælle historier. Samtidig er det et af de nyhedsbreve, som ikke kommer så tit, at man føler sig spammet men kun, når de har noget virkelig interessant at fortælle. I modsætning til mange andre nyhedsbreve, som jeg efterhånden har afmeldt.

I dag kom der et nyhedsbrev med en højesteretsdom angående løn til kvinder på barsel. En arbejdsgiver er blevet dømt til at betale i alt 151083,40 kr. Beløbet kan deles op i flere dele

  1. I forbindelse med “MUS-samtaler med evt. lønstigning” mens kvinden var på barsel, fik medarbejderne medarbejderne lønforhøjelser i varierende grad. Kvinden kom til MUS-samtale senere, da hun var tilbage fra barsel, og fik der tilbudt en lønforhøjelse. Men det var ikke godt nok, hun skulle have været indkaldt til samtale under barselsorloven. Så hun fik tilkendt en regulering af løn og feriepenge tilbage til det tidspunkt, hvor de øvrige medarbejdere fik lønstigning.
  2. Og en kompensation på 10.000 kr., fordi hun var blevet forbigået i første omgang.
  3. Herudover en erstatning, fordi arbejdsgiveren ikke kunne bevise, at hun blev fyret seks måneder efter tilbagevenden til arbejdspladsen på grund af samarbejdsproblemer og ikke på grund af, at hun havde krævet ligeløn. (Der er omvendt bevisbyrde i den slags sager).

Hent dommen her: https://anettesand.dk/wp-content/dombarsel.pdf

Himlen skal vide, at jeg synes, det er OK at beskytte barslende kvinder mod uberettiget fyring. Men reglerne er meget omfattende og komplicerede. Vi har på et tidspunkt haft en elev, som gik på barsel og i den forbindelse fik udbetalt sine feriepenge, hvilket endte med en masse vrøvl og ballade med fagforeningen. Heldigvis er vi medlem af DI, og de hjalp os igennem sagen på eksemplarisk vis, og vi havde gjort alt efter reglerne.

I “Håndbog for nye chefer” kan du finde de grundlæggende regler om barsel (og en hel masse andet om fravær, f.eks. omsorgsdage, barns 1. sygedag, sygdom mv.). Køb den her. Som e-bog eller trykt bog, og for kun 236 kr. + moms.

3 Replies to “Ligeløn – også på barsel”

  1. Tak fordi du mindede mig om ikke at ansætte kvinder i den fødedygtige alder … det er simpelthen for dyrt :-/

  2. Det kommer jo an på, hvor dyre damerne er :). Efter vi har fået reglerne om barselsfond/barsel.dk, kan virksomheder få refunderet løn, som udbetales under barsel med op til 24.000 kr. – i hvert fald i den første lange periode. Det er dog bedre end dagpengene.

  3. Jeg synes det er urimelig at der er så stor forskel. Min mand og jeg har et firma, hvor det at gå på barsel var et problem. Et år inden jeg blev gravid omdannede vi det til et ApS og så kunne det pludselig godt lade sig gøre, fordi jeg var ansat og ikke medhjælpende hustru.

    Møg kringlet for det har givet en masse andet bøvl at være et selskab.

    Men jeg fik dog dagpenge under barsel, så det var fint, men ja reglerne er alt for kringelde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.