Holding – nu eller senere?

Konstruktionen med et driftselskab og et holdningselskab bliver solgt som en pakkeløsning. Men har du brug for begge dele?

Mange af os starter vores liv som erhvervsdrivende med en personligt ejet virksomhed, og for nogle kan der være god grund til på et tidspunkt at omdanne til et selskab, for eksempel for at begrænse en risiko. Andre starter virksomheden som et kapitalselskab, altså anpartsselskab eller aktieselskab med det samme.

I forbindelse med etablering af selskabet, kan du opleve, at du bliver præsenteret for en konstruktion med et driftsselskab og et holdingselskab. Hvor holdingselskabet ejer (din del af) driftsselskabet men ellers ikke forventes at have aktiviteter. Fidusen er, at du (efter at driftsselskabet har betalt selskabsskat) kan føre udbytte skattefrit fra dit driftsselskab op i holdingselskabet. Holdingselskabet kan herefter selv kanalisere pengene ud til andre aktiviteter.

Det lyder besnærende. Når vi som helt nye iværksættere forestiller os fremtiden, er der som regel gode overskud involveret, og det er dejligt at have fuld kontrol over midlerne i et holdingselskab. Imidlertid går det ikke altid sådan: Meget ofte, kræver der hårdere arbejde i længere tid end først planlagt. Rigtig mange nye selskaber kæmper hårdt for at få en position på markedet og en anstændig løn til ejerne de første mange år ““ der er ikke noget at spare op af.

I de tilfælde er holdingselskabet bare en klods om benet. Dels skal et holdingselskab revideres, og uanset hvor få aktiviteter det har, er der jo ingen revisorer, der laver arbejdet gratis. Herudover skal holdingselskabet aflevere selvangivelse og årsrapporten indsendes til Erhvervs- og selskabsstyrelsen inden for de fastsatte frister. Altså: Det koster penge og/eller tid ““ ofte begge dele at have et holdingselskab, fordi den samlede administration bliver tungere.

Få driften i gang ““ tag holdingselskabet senere

For mange vil det derfor være en fordel at starte alene med et driftsselskab. Når vi så konstaterer, at forretningsgrundlaget holder, og der er udsigt til overskud og udbytte, kan holdingselskabet eventuelt bygges ovenpå.

Det foregår ved en aktieombytning ““ man skyder et holdingselskab ind mellem ejeren og driftsselskabet. Eller sagt på en anden måde: Anparterne eller aktierne i driftsselskabet konverteres til anparter eller aktier i et holdingselskab, og holdingselskabet ejer herefter driftsselskabet.

Det kræver dog noget planlægning, for der er nogle regler om, at man ikke kan sælge driftselskabet skattefrit inden for de første tre år efter etableringen af denne konstruktion. Og driftsselskabet skal have et overskud, før man kan betale udbytte. Men hvis det ikke er planen at sælge foreløbig, kan det være en god løsning.

Hvis du har et velfungerende selskab med masser af aktiviteter og uden holdingselskab, kan det være til din fordel at få lavet holdingsselskabet, hvis du kan se, at du inden for en årrække vil sælge selskabet og/eller gennemføre et generationsskifte.

Men lad være med at sige ja til et holdingselskab som nystartet, uden du har en rigtig god grund til at påføre dig selv den ekstra administrative byrde.

12 Replies to “Holding – nu eller senere?”

  1. Hej Anette.

    Tak for et godt og nyttigt indlæg – det kunne helt sikkert bruges!

    Har fulgt med på din blog i et stykke tid, og vil bare lige sige at det er en rigtig fed blog du har dig!

    Keep up the good work!

    De bedste hilsner
    Frederik

  2. Pingback: De mest læste blogindlæg | Anette Sand

  3. Hej Anette!

    Har med stor fornøjelse læst dit indlæg og finder det meget interessant at du formår at skrive det på en måde, så vi alle sammen kan være med. Jeg har for en sjælden gang skyld, lyst til at bladrer videre i indlæggende!

    Venlig hilsen og tak
    Anders

  4. Hej Anette

    Tak for endnu et super indlæg.

    Jeg står selv og har haft et direkte driftselskab siden 07, og nu vil jeg gerne have lavet et holdingselskab for at kunne foretage fremtidige investeringer.

    Kan man hyre dig til at bistå med dette?

    VH

    Thomas

  5. Hej Thomas

    Tak for de pæne ord Nej, jeg kan ikke hjælpe, fordi jeg ikke er revisor (men kun bogholder). Men hvis du skriver til mig på as@regnskabsskolen.dk, skal jeg sende dig et par navne på revisorer, som jeg har samarbejdet med, og hvor alting altid har været i orden.

    Dbh.
    Anette

  6. Super indlæg…
    Jeg har tit overvejet at starte en virksomhed op, og lyder da til at et holding selskab måske er den vej man skal gå…

  7. Hej!
    Må jeg først lige sige, at din blog er virkelig god. Svære emner bliver beskrevet, så vi alle kan forstå det. Tak for det!
    Jeg er selv selvstændig, og går med tanker om at udvide. Indtil nu har jeg været alene (er i undervisningsbranchen), men kan se, at jeg snart ikke kan varetage alle mine elever mere selv, og det vil også blive mere rentabelt, hvis jeg får udvidet.
    Jeg har i den forbindelse hørt alt for mange historier om folk, der har “brændt nallerne”, fordi de ikke havde papirerne i orden eller havde undersøgt tingene godt nok.
    Derfor har jeg gjort mig det til en vane altid at sørge for at adspørge min advokat (http://www.ret-raad.dk/Offices/Kobenhavn/Business/Selskaber-og-rekonstruktion/Selskaber.aspx) om alt, hvad jeg foretager mig med mit firma. Ja jeg bruger selvfølgelig nogle penge på det, men det er altså det hele værd, for så kan jeg sove om natten. Kan ikke fordrage at være i tvivl om noget med økonomien eller det juridiske.
    Dermed ikke sagt, at det ikke er fantastisk at have sådan en blog som denne til oplysning – man kan jo sagtens undersøge meget selv, det er bare papirarbejdet, som jeg vil være sikker på er i orden.
    Mange hilsner, Carina

  8. Hej Carina

    Tak for din kommentar og de pæne ord om bloggen – og tak fordi du beskriver, hvordan du løser de juridiske udfordringer i din virksomhed.

    Dbh.
    Anette

  9. Hej Anette.
    Gælder der de samme nye regler for et holding selskab som for små virksomheder med “gennemgang” i stedet for revision ?
    Mvh
    Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.