Fejl i momsafregningen hos 40% af virksomhederne (indtil videre kun 40%)

Jeg har tidligere skrevet om SKATs undersøgelse af borgeres og virksomheders evne og vilje til at følge reglerne her. I undersøgelsen fandt man ud af, at virksomhederne klarer sig dårligere i 2008 end i 2006. Både på skatteområdet og når det gælder moms.

Ikke alle virksomheder, som var med i undersøgelsen, blev kontrolleret for både moms og skat, men det er alligvel et stort antal virksomheder, der har været igennem momstjekket.

Om momsen siger SKAT i rapportens hovedresultat: “Blandt virksomheder, der også er kontrolleret for moms, er der ““ når der alene ses på momsdelen ““ sket en stigning i andelen med fejl fra 30 pct. i 2006 til 40 pct. i 2008.”

Det tror da pokker! Momsreglerne bliver mere om mere komplicerede hvert år, toppende med multimedieskatten i 2010-11, hvor dyneløfteri og individuelle momskoder pr. medarbejder i henhold til privat brug af multimedierne er blevet hverdag for de fleste. Sidst – og ikke mindst – har vi fra 1. juli 2011 skullet listeangive månedligt frem for kvartalsvis af hensyn til Interpols muligheder for at opklare økonomisk kriminalitet.

Og i tilfælde af, at SKAT ikke ved det, kan jeg oplyse om: Det sker ikke! Der er rigtig mange virksomheder, som ikke får indberettet til “EU salg uden moms”, som listesystemer er omdøbt til, månedligt. Indtil videre uden repressalier.

Herudover er der dukket nye systemer op til at styre, hvordan vi skal forholde os, hvis vi har betalt moms af varer i EU-lande. Hvor vi efterlyser en høj bagatelgrænse på 10.000 kr. eller deromkring – for de regler bliver nemlig (og af meget gode grunde) ikke brugt efter hensigten.

Mit bud er, at hvis SKAT laver en tilsvarende undersøgelse for 2010, vil fejlprocenten have fået et nøk opad, så den lander på over 50%. Og det er ikke – gentager ikke – virksomhedernes skyld. Det er sådan set heller ikke informationsmedarbejderne i SKATs skyld. Det er mere sådan systemet som helhed: Når noget er både ulogisk (moms af multimedierne) og besværligt at forklare og bruge (listeangivelserne og refusion af betalt moms i EU-lande), så ER det op ad bakke.

I anledning af SKATs undersøgelse, henleder jeg lige opmærksomheden på “Bogen om moms”. Hvis du vil se indholdsfortegnelsen, kan du hente den her.  Bogen fås som pdf eller i trykt udgave. Bestil Bogen om moms her.

One Reply to “Fejl i momsafregningen hos 40% af virksomhederne (indtil videre kun 40%)”

  1. Pingback: FÃ¥r du momsen galt i halsen? – Om refusion af betalt moms i andre EU-lande | Anette Sand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.