Det er klokkeklart, at virksomheder ikke må yde velgørenhed med fradrag: Jeres virksomhed kan ikke vælge at støtte et godt formål og fradrage udgiften i virksomheden. Med mindre der er en virkelig god grund til det. Og den gode grund skal ikke findes i det gode formål men i jeres virksomheder.
I modsætning til sponsorater er donationer gaver, som ikke direkte er knyttet til en modydelse.
Hvis vi ser på det overordnede billede: At en udgift skal medgå til at “erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten” i virksomheden for at være fradragsberettiget, kan det være svært at få donationer på plads i regnskabet. Der skal være en grund til donationen ud over, at du gerne vil hjælpe Afrika/babysælerne/regnskoven. For ikke-beskattede midler, vel at mærke. Du kan altid donere ““ emnet her er, hvornår du kan gøre det med skattefradrag. Ud over, hvad du kan gøre med skattefradrag på selvangivelsen, er der to muligheder:
1. Forskning
Selskaber (men ikke personligt ejede virksomheder) kan fradrage støtte til forskning, hvis modtageren er godkendt af Danmarks Forskningspolitiske Råd. Det er der en del organisationer der er, navnlig foreninger som varetager interesserne for en gruppe mennesker, ramt af den samme sygdom, f.eks. Kræftens Bekæmpelse.
2. Reklame
Hvis din donation har betydning for din mulighed for at skaffe kunder og vil højne firmaets omdømme i almindelighed, kan der nogle gange være tale om fradragsret. Men der skal være en direkte sammenhæng mellem donationen og din indkomsterhvervelse, og du skal bruge din donation i reklameøjemed, f.eks. på hjemmesider, i trykt materiale og andre sammenhænge. Donationer som reklame er et af de emner, hvor det godt kan betale sig at spørge SKAT, inden du sender flere penge ud af virksomheden, end du kan tåle at miste skattefradraget på. Men under alle omstændigheder er relevansen meget vigtigt: Den synlighed, du får ud af donationerne skal være relevant for eksisterende eller nye kunder i din virksomhed. Derfor kan en donation til f.eks. Rigshospitalets børneafdeling være rigtig for nogle virksomheder – og dermed fradragsberettiget, mens det vil virke helt ved siden af for andre virksomheder.
—–
Du kan læse mere om donationer – og forskellen på donationer og sponsorater i “Bogen om fradrag”, som du kan købe i Regnskabsskolens webshop: http://regnskabsskolen.dk/butik/boger/bogen-om-fradrag/
Hej Anette,
Vi er 4 ejer af en fysioterapeut klinik (ApS)og den ene ejer vil gerne deltager i en lokal arrangeret cykeltur til Paris(Turen bliver dækket af lokale medier). Må vi sponsorer denne tur med tøj og cykel??
MVH
Frank
Tja – det er jo et godt spørgsmål. I argumenterer (korrekt) ud fra reklameværdien, og jeg tror, at I kan få både ja og nej. Det afhænger bl.a. af, hvor meget I gør ud af det: Hvis det bliver en stor event for jeres firma, hvor I inviterer kunder mv. til at komme forbi i forbindelse med løbsstarten, skriver om det på hjemmeside, gør jeg synlige over for pressen osv., kan der måske godt være tilstrækkelig reklameværdi i det. Tøjet skal der selvfølgelig fuld logo på.
Ellers minder det meget om en privat interesse, som bliver finansieret med firmaets midler.
Så: Med en effektiv indsats ja – ellers tror jeg ikke på det.
Dbh
Anette
Hej Anette
Jeg har en blog, hvor jeg ofte modtager gaver til at give væk på bloggen. Det kan jo betragtes som et sponsorat et firma giver mod at få reklame på min blog.
Er der mulighed for at firmaet kan trække den reklameudgift fra? Og hvad kræver det af mig? At min blog er registreret som en virksomhed?
Hvis jeg skal sende en et firma en faktura. Lad os sige at jeg har modtaget en gave med værdi af 599 kr. Skal jeg så skrive dem en faktura på 599 kr? eller hvad skriver jeg en faktura på?
Og skal jeg, som blog have et regnskab der holder styr på det også?
Hej J Nielsen
Firmaet trækker helt sikkert gaverne fra som reklameudgift, men det kræver ikke noget fra din side. Hverken at du er registreret eller sender dem en faktura. Hos virksomhederne laver man en intern bogføring, som de jo kan dokumentere, fordi du skriver om gaven på din blog. Problemet er egentlig, at gaver som koster over 300 kr. normalt skal beskattes – men det påhviler den, som modtager gaven, ikke dig.
Hvis du ikke selv har nogen indtægt fra din blog, så er det ikke nødvendigt med et virksomhedsregnskab. Derimod ville jeg i dit sted lave en registrering over, hvem du har fået ting fra, og hvem du har sendt dem videre til, i tilfælde af, at SKAT skulle finde på at spørge.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Jeg har et lille personligt ejet firma, hvor jeg sidste år donerede nogle varer med mit firmanavn på til en forening, hvor det er/var meningen skulle have en effekt, altså reklameværdi og efterfølgende blev jeg nævnt i deres foreningsblad. Endvidere solgte jeg efterfølgende nogle af de samme varer med en god rabat til dem, som de så sælger videre med mit firmanavn på + flyers til uddeling ved samme lejlighed. Hvad kan jeg trække fra?
På forhånd tak.
Dorthe
Hej Dorte
Du kan trække udgiften til varerne, du har doneret fra, som en reklameomkostning, hvis formålet med varerne er at reklamere for dit firma. Med hensyn til de varer, du har solgt med rabat, er der tale om et almindeligt varekøb til videresalg. Så for begge typer kan den fulde indkøbspris trækkes fra (og momsen afløftes), de skal bare placeres forskellige steder i regnskabet, for at du kan blive ved med at have styr på dit dækningsbidrag.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Ved ikke lige, hvad der er sket med flg. linie ” Tak for din kommentar, den er sendt til godkendelse nu.”
Synes ikke jeg har skrevet :)
Mvh Dorthe
Linjen †Tak for din kommentar, den er sendt til godkendelse nu.†er et automatisk svar, som bloggen giver, når nogen har sendt en kommentar afsted, og den ikke bliver godkendt med det samme.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Tak for dit svar, som afleder et nyt spørgsmål :)
Dvs. at jeg kan trække indkøbspris og moms fra?
Hvis, så har jeg lavet en fejl og ikke til min fordel, i regnskabet. Kan jeg efterfølgende rette mine indberetninger til hos Skat?
Dbh
Dorthe
Dorte: Ja, det kan du, hvis jeg har forstået din beskrivelse rigtigt.
Du kan anmode skattevæsenet om at få genoptaget skatteansættelsen, hvis der allerede er tale om et lukket regnskab. Hvis det er en personlig ejet virksomhed og vedrører 2012, kan du bare gå ind og rette.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Jeg er massør med egen klinik(enkelmands virksomhed)
Jeg har doneret 5.000 til løb for kræftramte børn, mit logo kommer på deres T-shirt og jeg bliver nævn på deres side og jeg får mulighed for at ligge det op på min egen hjemmeside at jeg har doneret.
Mit spørgsmål er nu og jeg kan trække det fra, da det jo er en form for markedsføring?
Mvh. Mette
Hej Mette
Spørgsmålet om fradrag eller ikke afhænger af, om du har fået en passende reklameværdi for pengene. Man kan sige det sådan, at beløbet, du har brugt, skal have været anvendt for at gøre opmærksom på din virksomhed og dine produkter, ikke for at støtte den gode sag. (Selvom de to ting heldigvis ikke står i modsætning til hinanden.) Der skal derfor (ligesom med al anden reklame) være en fornuftig sammenhæng mellem betalingen og det, du får for den.
Hvis du ud fra de kriterier mener, at der er tale om reklame, er det som udgangspunkt en fradragsberettiget udgift. Men hvis du faktisk mener, at det er en donation, vil du kunne vælge at betale beløbet af private midler og få et fradrag på selvangivelsen i stedet – i så fald skal foreningen, der har modtaget pengene, dog være på listen over godkendte, almenvelgørende foreninger.
Dbh.
Anette