Crowdfunding – mulige momsproblemer

Jeg har fået en forespørgsel vedrørende crowdfunding. Altså finansiering af et projekt ved hjælp af mikrodonationer: Hvis 2.000 personer sender en 100-krone seddel hver, har vi de penge, der skal til at udvikle cykellygten, kortfilmen eller hvad det nu måtte være.

Et eksempel på crowdfunding er boomerang.dk, som har mange projekter, heriblandt en film, hvor man får ret meget mulighed for at være med, f.eks. ved at sende instruktøren gode idéer, opleve optagelserne, komme med til præmiere, få sit navn i rulleteksterne osv., hvis man sender et beløb af en given størrelse. Der er et super spændende projekt, som ud over crowdfundingen også er innovativt på andre områder. Læs om filmen her.

I sidste uge, hvor jeg blev kontaktet angående den regnskabsmæssige behandling af crowdfunding, var et et projekt med cykellygter. Der var tre muligheder:

1. Giv et lille beløb for dit gode hjertes skyld
2. Giv et lidt større beløb og få rabat, når du køber cykellygter
3. Giv mere endnu, og så sender vi dig et sæt cykellygter gratis, når de er produceret

For de, som donerer et beløb:

Private, som skænker penge med eller uden modydelser i form af produkter eller ydelser: Ingen problemer. Der er tale om donation af beskattede midler.

Virksomheder kan kun nå momsmæssigt fradrag, hvis momsen fremgår af regningen (og der er som hovedregel ikke moms på donationer). Skattemæssigt er der intet fradrag med mindre virksomheden ved at donere kan opnå en reklameværdi, som er lige så relevant for kunderne og af lige så stor effekt, som hvis de brugte deres reklamepenge andetsteds.

I casen om cykellygterne, ville man ved donationen få sit navn på en plakat, som vil blive sendt ud til alle forhandlere mv. i forbindelse med salget af cykellygten. Så måske – men kun måske – er det en fradragsberettiget udgift: Hvis dine kunder er særligt interesserede i cykler og i øvrigt opholder sig i det land, hvor produktet bliver lanceret, kan det være en relevant reklameudgift. Men hvis cykellygterne lanceres i cykelbutikker i USA og dine kunder ikke er særlig cykelinteresserede og bor i Danmark, er det ikke en reklame, der kan siges at være relevant, og dermed er der intet fradrag for udgiften skattemæssigt.

For de, som modtager donationen (virksomheder – ikke foreninger mv.):

Beløbet er under alle omstændigheder en skattepligtig indtægt og skal i bogholderiet helst føres på en særskilt indtægtskonto i resultatopgørelsen. Modtager man penge i et år som vedrører det kommende års projekter, kan der være tale om at bogføre pengene som en forudbetaling: Beskatningen skal finde sted i det år, arbejdet udføres. Tal med din bogholder/revisor.

Momsmæssigt kan der være udfordringer:

  • Hvis der er tale om en donation uden forpligtelser: Ingen moms.
  • Hvis der er tale om en donation, hvor der ydes rabat ved et senere køb: Ingen moms (men moms på det senere salg)
  • Hvis der er tale om en donation, som helt eller næsten helt modsvares af levering af varer eller ydelser, f.eks. hvis man donerer 300 kr. og får værdi for 250 kr., er der tale om et salg. Og så skal der afregnes salgsmoms.
  • Hvis der er tale om en donation, som modsvares af en levering, der har en betydeligt mindre værdi end donationens størrelse, skal der beregnes udtagningsmoms. Det vil sige moms af værdien af det, man leverer som tak for donationen.

Er du i tvivl: Spørg en ekspert. For det er super ærgerligt at tro, at man har et projekt finansieret, hvis det så viser sig, at 20% af beløbet skal afregnes ved kasse 1 hos SKAT måneden efter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.