Brevkasse: Skat for selvstændigt erhvervsdrivende

Hej Anette

Først tak for en god side. En af mine venner startede egen virksomhed i sommers (enkeltmandsfirma) og har spurgt mig til råds vedr. regnskab og bogføring, som han ikke har lavet noget af endnu. Han har flere ansatte og nu kommer mit
spørgsmål:

Han har også sat sig selv på lønlisten og har således betalt a-skat og ikke b-skat??? Hvad kommer det til at betyde for hans skat for 2011 ?

Det kommer an på, hvad det er for en type virksomhed, din ven har startet. Er det et selskab (f.eks. A/S eller ApS), har han gjort præcist, som han skulle, for det er nemlig ikke tilladt at hæve penge fra den type virksomheder i løbet af året, uden at de bliver beskattet. Men er der tale om en personligt ejet virksomhed, skal han lige kontakte SKAT for at få det redet ud: Det er nemlig – desværre – ikke tilladt at sætte sig selv på lønningslisten i sin egen personligt ejede virksomhed (altså I/S eller enkeltmandsfirma), selvom mange ville ønske, de kunne gøre det. Derfor skal A-skatten, der er betalt, konverteres til B-skat, og I kan lige så godt få det gjort med det samme, inden selvangivelsen kommer.

 

 

28 Replies to “Brevkasse: Skat for selvstændigt erhvervsdrivende”

  1. Beskatning af kursgevinst på gæld

    Hvis man udlejer et hus via virksomhedsordning, gælden er et realkredit lån på 2.000.000 KR., hvad bliver den skattemæssige konsekvens så af følgende senarier.
    1. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen
    2. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi
    3. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen. Huset sælges
    4. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi. Huset sælges
    5. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen. Lånet omlægges.
    6. Det årlige overskud er 50.000 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi. Lånet omlægges.
    7. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen
    8. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi.
    9. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen. Huset sælges
    10. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi. Huset sælges
    11. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. men huset er også faldet ca. 30 % Måske pga. af rentestigningen. Lånet omlægges.
    12. Det årlige overskud er 0 Kr. og kursen på lånet er fra optagelsen, efter to år faldet fra ca. kurs 100 til kurs 70. huset har samme værdi. Lånet omlægges.

  2. Hej Jakob

    Tak for dit indlæg. Det er dog så langt et spørgsmål, at det falder uden for, hvad jeg kan klare her på bloggen. Jeg foreslår, at du kontakter en skatteekspert eller revisor og får lavet nogle konkrete beregninger.

    Dbh.
    Anette

  3. Hej Anette
    Jeg vil gerne starte min egen virksomhed, og har i den forbindelse et par spørgsmål, jeg håber du kan hjælpe med.
    Virksomheden skal primært omhandle to ydelser:
    a. Privat musikundervisning hos mig selv i min ejerlejlighed i et hertil indrettet musiklokale, med mine instrumenter.
    b. Diverse spillejobs som musiker.
    c. Eventuelt også komposition af musik og salg af cd’er
    Jeg forventer til en start indtægter på ca. 30-40.000 om året, men det kan jeg i høj grad selv regulere. Af udgifter regner jeg med computer, klaverbænk, telefon, sangbøger, keyboard, musikprogrammer, noder, hjemmeside, visitkort o.lign.
    Det første år regner jeg med et lille underskud på ca. 10.000, hvorefter jeg bør få overskud. Det er dog pt. ikke planen, at det skal blive fuldtid. Jeg regner med at arbejde som fastansat lønarbejder på deltid som musikunderviser et andet sted i fremtiden (fx en musikskole).
    Mine spørgsmål lyder som følger:
    1. Kan det bedst betale sig for mig at drive hobbyvirksomhed eller selvstændigt erhverv og hvorfor?
    2. Hvordan noterer jeg helt konkret mine undervisningstimer på selvangivelsen?
    4. Skal jeg betale moms, arbejdsmarkedsbidrag og skat af indtægterne?
    På forhånd tak for hjælpen.
    Venlig hilsen
    Toke

  4. Hej Toke

    Hvis du starter en hobbyvirksomhed, vil kravene til dit regnskab være meget små i forhold til, hvis du laver en erhvervsdrivende virksomhed. Men adgang til fradrag for driftsmidler, f.eks. PC og klaverbænk, er der ikke fradrag for hobbyvirksomheder. Læs mere på http://hobbyvirksomhed.dk. Du skal betale AM-bidrag og skat af indtægterne, og hvordan det foregår afhænger af, om det er en hobbyvirksomhed eller en erhvervsdrivende virksomhed. Hvis det er en erhvervsdrivende virksomhed, skal du lave et årsregnskab og udfylde den udvidede selvangivelse.

    Det vil være relevant for dig at komme til et informationsmøde i Regnskabsskolen: http://regnskabsskolen.dk/kurser/korte/informationsmoder/. Her vil en masse relevante spørgsmål om fradrag og skat blive gennemgået – ganske gratis.

    Dbh.
    Anette

  5. Hej Anette,

    Svaret henvender sig jo til personlige virksomheder, men hvordan er det med IVS’er? Må man gerne sætte sig selv på lønningslisten der eller skal man udbetale pengene ligesom ved et personligejet selskab?

  6. Hej Maria

    IVS (iværksætterselskab) kører efter de samme regler som ApS. Det vil sige, at man skal udbetale løn som til enhver anden lønmodtager med A-skat, AM-bidrag og indberetning til SKAT. Det er ikke tilladt bare at udbetale pengene og afregne B-skat.

    Dbh.
    Anette

  7. Når man har en personlig ejet virksomhed, kan man så få krediten ved ikke at betale B-skab løbende, men lave en større frivillig indbetaling slut på året. Det kræver dog, at man har styr på økonomien, så man ved hvor meget der ca. skal betales i skat og moms.
    Jeg betaler selv blot en større frivillig indbetaling slut på året, da jeg umuligt kan estimere et overskud til forskudsopgørelsen.

  8. Tak hjælpen! :) Vi har stiftet et I/S nu her og var faktisk meget i tvivl om hvordan vi skulle udbetale løn. Tak for svar. God idé med en brevkasse, mange sidder nemlig nok ofte med samme spørgsmål :)

  9. Dejligt med informationsmøderne på regnskabsskolen. Tror jeg må tilmelde mig en af dagene snart.

  10. Dejligt med en god og beskrivende gennemgang. Det er en jungle med SKAT og betaling af skat, når man er ny erhvervsdrivende.
    Så lækkert med afklaring af en af mine spørgsmål.

  11. Hej Anette,
    Tak for en meget simpel forklaring, som vi alle sammen kan forstå. Jeg synes ofte det er besværligt at forstå alt det med SKAT, da der er så mange regler for hvad man må/ikke må!

    Og fedt med en brevkasse :-)!

    Venlig hilsen
    David

  12. Fantastisk fyldstgørende artikel til mig som ikke altid har overblik over skatten.
    Dejligt med en simpel afklaring på, hvad man skal gøre. Det er nemlig ikke altid lige let at finde hoved og hale i alt SKAT, men jeg er da kommet længere med din artikel.

    Glæder mig til at læse mere på siden Anette.

    Med venlig hilsen
    Mina

  13. Hej Anette,
    Tusind tak for den simple forklaring så selv JEG kan forstå det nu! Jeg ser frem til meget mere content på din side! Forhåbenligt bliver jeg lige så belyst næste gang.
    Jeg glæder mig til mere!

    Mvh
    Søren

  14. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af om det er smartest at have personligt firma, IVS eller ApS? Jeg synes ideen om at privat og firma økonomi er adskildt, men frygter at der er for meget papir og lignende i forbindelse med at have et selskab fremfor personligt firma.

    Der er kun mig “ansat”

  15. Jeg startede selv op som selvstændig erhvervsdrivende for nogle år siden, og der er simpelthen så mange spørgsmål, der dukker i starten.

    Uanset hvad man gør, så skal man sørge for at holde sig inden for lovens rammer, så SKAT ikke kommer efter en – det kan komme til at koste rigtig mange penge.

  16. Hej Kenneth

    Som hovedregel er det nemmest og billigst at administrere en enkeltmandsvirksomhed, men hvis du skal have partnere ind på et tidspunkt, kan et IVS/APS være en god idé. Hvor bor du henne? Ville det være relevant at komme til et møde i København, hvor vi bl.a. svarer på den slags spørgsmål?

    Dbh.
    Anette

  17. Hej Anette! Super velskrevet og informationsrig artikel! Den hjalp mig virkelig videre i hele processen vedrørende løn udbetaling i min virksomhed. Tusind tusind tak!

    Mvh.
    Michael

  18. Jeg sad netop og ledte efter det her på nettet, og faldt så over din artikel. Det var virkelig rart at få afklaret det men når jeg prøver at læse hvad andre har skrevet med kommentarerne dukker der de her tegn op “Ô? Og så synes jeg det er lidt svært at gennemskue, hvad der står i kommentarerne :-)

  19. Hej Anette,

    Super svar, jeg har et andet spørgsmål, lidt relateret til det at være selvstændig med enkeltmandsvirskomhed, nu når jeg selv er det. :)

    Hvordan er det med at kunne trække “husleje” fra når man fx har kontor i eget hus?

    – Ivan

  20. Tak for brugbart svar, og lækkert med de uddybende svar i kommentarspor.

  21. Hej

    Lige et spørgsmål vedr. personligt virksomhed. Kan man trække noget fra til husleje hvis man påtænker at drive en personligt ejet virksomhed fra et kontor i sit private hjem?

  22. Hej Anette,
    Jeg er begyndt at følge bettingfamily.com/da, hvor jeg egentlig tjener penge på betting, men er i tvivl om det skal beskattes. Hvad jeg har læst mig frem til, så er gevinster på gambling/betting skattefrit, men andre siger at det skal beskattes hvis det er med gevinst for øje.

    Kan du hjælpe?

    //Rasmus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.