Brevkasse: Hvordan bogføres returnering af defekte varer?

Spørgsmål  Hej Anette.

Jeg har lige en problemstilling i forbindelse med varelager og defekte varer.

Vi har solgt et produkt til en kunde som nu sender det retur og skal have pengene retur, da produktet er ødelagt. Men bogføringsmæssigt kan jeg ikke få det til at gå op. Vi gør følgende:

Kunden får en kreditnota, og 56100 Debitorsamlekontoen bliver krediteret, og 55100 Varelager tilgang bliver debiteret, da varen nu igen er lagt på lager og lager hermed er opskrevet.

Men da vi gerne vil kunne følge md. for md. hvad der er af defekte varer, gør vi derefter følgende:

55120 Varelager regulering under aktiver bliver krediteret, da varen nu tages ud af lageret, og 2195 Defekte varer under vareforbrug bliver debiteret.

Så langt så godt, men problemet er nu at da produktet blev købt, blev det jo også debiteret under 2100 Varekøb, så det samme beløb er jo sådan set debiteret to gange, og der er fradrag to gange – Hvorledes klares dette?

Vi tæller lageret op en gang i kvartalet, men efter som det er trukket ud af lageret, vil dette jo passe så der vil ikke være en difference.

Håber du vil være behjælpelig

Mvh

Michael

 

Svar  Hej Michael

Når I køber varerne, skal I ikke både bogføre dem på vareforbrug og på varelager. På den måde, du beskriver jeres håndtering af varerne i bogholderiet, skal de ikke bogføres på varekøb (2100), når I får dem. Derimod skal der føres et vareforbrug op enten løbende eller en gang om måneden.

Andre vælger at bogføre vareløbet på 2100 løbende og så en gang om året lave varelageroptælling og derefter regulere varelageret. Hvis det er det, I gør, er den metode, du beskriver ovenfor korrekt, bortset fra, at du ikke skal bogføre på varelagerkontoen men direkte på 2100.

Dbh
Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.