Brevkasse: Firma/hobbyvirksomhed (kranio-sakralterapeut)

Hej. Jeg vil gerne starte et firma som Kranio-Sakral terapeut (jeg er ansat i et firma om lønmodtager på deltid ved siden af, og fortsætter indtil videre med det). Jeg har taget et Basis-kursus samt KST-1 og KST-2 på uddannelsesstedet. Jeg planlægger at tage KST-3 også indenfor de næste 6 måneder. Jeg har haft en del udgifter til briks, stole, bøger, skeletter mv – og også til kurserne selvfølgelig. I øjeblikket laver jeg gratis øve-behandlinger, men vil begynde at tage penge for det, når jeg har taget KST-3. Jeg er sikker på at holde mig under de 50 000 kr/år i starten, da det er en bibeskæftigelse.

Spørgsmålet er: Skal jeg finde et navn og registrere mig nu i 2011 – så jeg kan få et fradrag for mine indkøb og kan skrive en regning til folk i løbet af 2012? Hvad hvis jeg kun har haft udgifter i 2011 og ikke indtægter – vil det blive accepteret?

Hvornår skelner man mellem grunduddannelse og efteruddannelse?  Kurserne er dyre og jeg vil gerne kunne trække dem fra – der er ikke sådan en grunduddannelse indenfor faget, men bare moduler og specialer.

På forhånd tak for svaret – mvh Maj

Hej Maj

Det kan som regel ikke betale sig at oprette et firma “med tilbagevirkende kraft” bare for at få trukket nogle udgifter fra. For sammen med firmaoprettelsen kommer der også nogle øgede krav – f.eks. skal du opfylde kravene i bogføringsloven, du skal afregne moms (i det mindste indtil du evt. bliver momsfritaget) og gennemgående leve op til reglerne. Derimod kan du godt finde et navn, lave en hjemmeside mv., selvom du ikke driver en selvstændig virksomhed endnu men bare har en hobbyvirksomhed.

Hvis/når du på et senere tidspunkt starter en erhvervsdrivende virksomhed vil du kunne indskyde genstande, som du har købt, i virksomheden til en realistisk brugtpris, og dermed alligvel få fradrag for dem.

Uddannelsen kan du derimod ikke frarage. Især ikke i en periode, hvor du ikke har indtægter netop fordi du ikke er færdiguddannet. Du vil senere kunne trække relevant efteruddannelse fra, men præcist hvornår et kursus opfattes som grund- og efteruddannelse kan jeg ikke svare på her – der er mange hensyn at tage, så da skal jeg have en hel konkret sag for måske at kunne sige noget om, hvordan SKAT evt. vil vurdere spørgsmålet.  Men det uddannelsesforløb, som du er i gang med nu, vil ikke være fradragsberettiget – firma eller ej.

One Reply to “Brevkasse: Firma/hobbyvirksomhed (kranio-sakralterapeut)”

  1. Nyt emne: Udlæg – originalbilag eller kopi til kunden?

    Kære Anette Sand,
    Først stor tak for en god og informativ brevkasse.

    I min translatørvirksomhed afholder jeg visse ikke momsbelagte udgifter for mine kunder (legaliseringsstempler i ministerier, på ambassader, mv.) Jeg bogfører udgifterne på en udlægskonto og momser ikke udlægget. Originalbilaget sendes til kunden. Den fremgangsmåde mener jeg, er korrekt, når udlægsbilaget udstedes i kundens navn.

    Nu har jeg som privatperson fået lavet et nyt køkken, og håndværkeren har hentet og bragt nogle af materialerne, da jeg ikke har bil. Han har lagt penge ud for mig – efter eget ønske. Efterfølgende kan jeg så kun få en kopi af udlægsfakturaerne, og det mener jeg ikke er korrekt.

    En anden ting er, at jeg skal bruge originalbilagene som dokumentation til boligforeningen for vedligeholdelse af min bolig, og desuden er der overskydende materialer, som skal returneres, og til det formål skal jeg også bruge originalfakturaerne.

    Jeg synes ikke, at det er rimeligt, hvis håndværkeren kan udnytte et momsfradrag på de udgifter, som er afholdt på mine vegne, for det er jo det, han har mulighed for ved at holde på originalbilagene. Det ser helt forkert ud i mine øjne. Hvad siger du?

    Nytårshilsner
    Bente Skov

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.