Listeangivelser – ændringer på vej

Der er mange ting, vi selvstændige skal klare. Eller i nogle tilfælde: Vi erhvervsserviceleverandører på vegne af alle de selvstændige. Herunder indberetning til listesystemet – det findes der nemlig nogle EU-direktiver om.

At lave en listeindberetning er at indsende en opgørelse til SKAT over, hvilke virksomheder inden for EU, vi har solgt varer eller ydelser til i den forløbne periode. Der skal opgives:

  • Købers landekode
  • Købers momsnummer
  • Det samlede beløb, kunden har købt for i den periode, listeangivelsen dækker

Indberetningen har indtil nu foregået kvartalsvist, det vil for mange sige: Samtidig med momsangivelsen. Men her i løbet af 2011 bliver den løsrevet fra momsangivelsen. Som udgangspunkt skal alle fra 1.1.2011 indberette månedligt, dog er implementeringen forsinket, så det tidligst bliver fra “engang i 3. kvartal 2011”.

Årsagen er ifølge SKATs nyhedsbrev om sagen, at det vil “give medlemlandene et bedre kontrolredskab i bekæmpelsen af momssvig”. Så selvstændige i Danmark skal fremover bidrage til afsløring af momskaruseller ved hyppige indberetninger til listesystemet. Lad os håbe, de fanger nogle forbrydere på den måde – gad vide, om vi får en tilbagemelding på det?

Heldigvis ser det ud til, at der bliver mulighed for at søge om at blive fritaget for den månedlige indberetning for virksomheder med en “mindre” omsætning til EU-lande (angiveligt omkring 800.000 kr. pr. kvartal), men det vil SKAT melde mere konkret ud om, når de ved, hvornår hele systemet er oppe at køre.

De forskellige økonomisystemer kan godt holde øje med udviklingen, for vi regner med, at de er klar med nogle gode og opdaterede rapporter cirka samtidig med, at SKAT melder fristen ud, for det er jo efterhånden en gammel nyhed – selvom den ikke er implementeret endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.