Foredrag – momsfritagelse

Der har været nogle forespørgsler vedr. mit tidligere indlæg – brevkasse – om moms af foredrag, og siden momsvejledningen (igen, igen) er ændret, kommer her linket til lovgrundlaget: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1947095&chk=204266#1947096.

For at et foredrag kan være momsfrit, kræves der, at foredragsholderen har en kunstnerisk frihed. Det vil sige, at bestilte oplæg om særlige emner “bundne opgaver” eller “ud fra et pensum” ikke er momsfri.

Det har stor betydning for mange foreninger mv., som ikke kan afløfte momsen: De kan få mere for pengene, når der ikke skal afregnes moms af beløbet.

Samtidig er det vigtigt at huske, at man ikke må afløfte momsen af udgifter, som er forbundet med ikke-momsede indtægter. Køber du en fagbog som forberedelse til et foredrag, som du sælger uden moms, må momsen ikke trækkes fra dit køb.

5 kommentarer til Foredrag – momsfritagelse

 1. Peter 21. juni 2012 at 11:32 #

  Hej Anette

  Hvis man har en psykologvirksomhed der er fritaget for moms hvordan laver man så regnskabet? Alle ens indtægter er uden moms men næsten alle udgifter er jo incl. moms. Betyder det at hele udgiften incl. momsbeløbet trækkes fra på udgiftsiden eller er det udgiftbeløbene uden moms der trækkes fra.

 2. Anette Sand 21. juni 2012 at 11:35 #

  Hej Peter

  Du skal trække hele udgiften fra – altså beløbet inkl. moms – i dit regnskab, sådan at du slet ikke forholder dig til momsbeløbet. Med mindre selvfølgelig du begynder at sælge momsede ydelser (f.eks. kurser til erhvervslivet eller bøger) – så bliver reglerne og regnskabet straks mere komplicerede.

  Dbh.
  Anette

 3. Peter 21. juni 2012 at 12:06 #

  Tak for hurtigt og kompetent svar.

 4. Tina 3. maj 2021 at 14:31 #

  Hej Anette
  Vedr. et kunstnerisk foredrag uden moms.
  Det er inklusiv kaffe og kage.
  Skal den del, der vedrører forplejningen fremgå særskilt og pålægges moms på kundens faktura?
  Eller kan det gøres på en mere smart måde, hvor kunden kun kan se én pris?
  Mvh Tina

 5. Anette Sand 21. marts 2022 at 09:25 #

  Når foredraget er inkl. kaffe og kage, må kaffe og kage betragtes som en biydelse, og skal derfor sælges momsfrit.

  /Anette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.