Brevkasse: Fradrag for kurser/coaching

Kære Anette
Tak for en god side!

Jeg er nyudsprunget iværksætter og arbejder med økonomisk/politisk rådgivning indenfor vedvarende energi. For at komme godt fra start som iværksætter har jeg købt produkter fra Millionøsemetoden (www.millionøsemetoden.dk) (kurser for kvindelige
iværksættere) og Gudindeskolen (www.gudindeskolen.dk) – en uddannelse i feminint lederskab). Kan jeg trække de kurser fra? Jeg kender andre, der  trækker det fra som firmacoaching/værktøjskurser. Hvad siger du?
Kh Kirsten

Kurser og uddannelse er et vanskeligt område, hvor man godt kan se en virksomhed få godkendt deltagelse i et kursus mens en anden får afslag.

Det er to hovedregler, du skal kende, for at kunne vurdere situationen:

1. Kurset skal medgå til at erhverve, sikre og vedligeholde din indkomst. Det vil sige, at hvis kurset har karakter af personlig udvikling vil man som regel få nej, men hvis indholdet er rettet mod f.eks. at skaffe mersalg, er der større mulighed for at få fradrag.

2. Der må ikke være tale om tilegnelse af nye kompetencer. Man kan trække udgifter fra til at vedligeholde sine færdigheder, ligesom “redskabskurser”, som du kalder det, hvor den selvstændige lærer f.eks. at lave og vedligeholde en hjemmeside, fordi det er billigere og/eller bedre end at købe en færdig udefra, som regel bliver godkendt.

Så er der egentlig også en tredie regel, men står lidt for egen regning og er mest en fortolkning af den praksis, jeg har set: Du skal drive din virksomhed erhvervsmæssigt forsvarligt, dvs. du skal arbejde hen imod at tjene penge og få overskud. Derfor kan udgifter til f.eks. coaching og kurser blive afvist som skattemæssige fradrag, hvis de virker “urimelige” i forhold til helheden i virksomheden: Et lille, nyt firma, for der ikke tjenes ret mange penge, kan ikke trække store udgifter fra til ledelsescoaching: Hvem er der at lede, når der ikke er nogen, der tjener penge hjem? Eller sagt på en anden måde: Jo større din bundlinje er, jo bedre argument har du for, at de valg, du træffer er rigtige.

Så: Jeg kan ikke uden at kende din virksomhed og dit regnskab udtale mig helt konkret om, hvorvidt dine udgifter til Milliøsemetoden og Gudindeskolen er skattemæssigt fradragsberettiget: Du må se på helheden og evt. spørge SKAT eller vise dit samlede regnskab frem for en ekspert inden for området.

I øvrigt omkring fradrag: http://bogenom.dk/fradrag.

2 Replies to “Brevkasse: Fradrag for kurser/coaching”

 1. Kære Anette
  Tak for dit meget hurtige svar!
  Du taler om at få godkendt – det er når årsregnskabet skal afleveres sammen med den udvidede selvangivelse?
  Jeg vil få en revisor til at kigge på det, men det er først ved årsregnskabet, at jeg kan finde ud af om SKAT godtager det?

 2. Kære Kirsten

  Selv tak. SKAT skal ikke se dit årsregnskab (men de kan bede om at få det tilsendt, og det sker i ca. 0,5% af tilfældene, så vidt jeg er orienteret). Så når jeg skiver godkendt er der egentlig tale om en selvdisciplin, der skal udføres, sådan at reglerne overholdes og det ville kunne blive godkendt af SKAT.

  Dbh
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.