Brevkasse: Alternative behandlere og moms

Kære Anette. SKAT har lavet en vejlening om momspligtighed for alternative behandlere. Jeg er psykoterapeut og selvom jeg ikke anser mig selv som alternativ behandler gælder den alligevel for os. Er det en vejledning du er meget inde i? jeg har talt med min revisor og med
psykoterapeutforenignen, men da jeg har meget tillid til din viden synes jeg også jeg vil høre dig ad.

Det springende punkt er at man for at være momsfri skal opfylde dels et uddannelseskrav og
dels skal der stilles en diagnose, hvilket SKAT synes at enhver alternativ behandler er i stand til at stille. SKAT har ikke specifieret deres forventninger til notat eller lignende. Så gad vide hvordan de
ønsker det verificeret i fald de vil tjekke. Ved du noget om dette?

Jeg vil ikke gå ind i en egentlig diskussion omkring emnet, fordi jeg godt nok kender til den nye vejledning, men – som du – ikke har set, hvordan SKAT vil udmønte kontrollen af de nye journalkrav i praksis.

SKATs styresignal kan ses her – og omtaler ikke journalpligten.

Imidlertid er reglerne strammet op, fordi området for alternativ behandling hele tiden vokser og ændrer sig, flere og flere behandlingsformer dukker op, og de enkelte skatteregioner er jo ikke specialister på området og har derfor svært ved at vurdere, hvornår en behandler rent faktisk opfylder kravene om, at der skal være tale om egentlig sundhedsmæssig behandling og hvornår der er tale om “wellness-ydelser”.

Men som psykoterapeut skulle jeg mene, at du i forvejen fører journaler over dine klienter, og I så fald er der vel ingen problemer. Hvis du ikke gør det, vil det være en god idé at begynde at notere ned, ikke så meget af hensyn til SKAT som af hensyn til dig selv og de klienter, der måske vender tilbage til dig efter flere års pause.

Et eksempel på en behandlervirksomhed, som ikke opfylder kravene er her. Selvom dele af det udbudte behandlingstilbud traditionelt ville høre ind under reglerne om momsfritagelse, kan det samlede tilbud ikke momsfritages, blandt andet fordi patienterne ikke behandles for en lidelse eller for at normalisere en tilstand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.