Bogføring af løn

Bogføring af A-indkomst er en af de enkeltbevægelser, som medfører de fleste antal linjer i bogføringskladden. Det er derfor vigtigt at holde tungen lige i munden og vælge ét princip for, hvordan man bogfører de mange poster.

Nedestående bogføringsvejledning er en nem måde at bogføre en løn korrekt på, da den medfører færrest muligt posteringer. Da udbetaling af løn og afregning af A-skat, ATP mv. sjældent sker samtidig, anvendes en række “skyldig”-konti, hvor beløbene står, indtil de rent fysisk betales.

Bogføring ved udbetaling af A-indkomst

Løndel Debiteres på Krediteres på
Bruttoløn (dvs. inkl. A-Skat, ATP osv.) Løn, A-indkomst  
Nettoløn (dvs. løn til udbetaling)   Skyldig nettoløn ““ eller direkte på bankkontoen, hvis pengene er udbetalt samme dag.
A-Skat   Skyldig A-Skat
ATP, lønmodtager-andel   Skyldig ATP
ATP, arbejdsgiver-andel ATP-bidrag Skyldig ATP

Når de skyldige beløb betales til lønmodtager, SKAT osv., krediteres den likvide konto (fx bank), og skyldig-kontiene debiteres. Man kan således hele tiden følge med i, om man har indberettet og betalt korrekt.

Hvis der er andre løndele end almindelig A-indkomst (personalegoder, lønindeholdelse for det offentlige, skattefri godtgørelser etc.) anbefaler vi, at du kontakter din revisor eller en anden regnskabskyndig for at sikre, at bogføringen bliver korrekt.

Hvis feriepenge anvises til feriekonto løbende, konteres beregnede feriepenge som følger:

 Bogføring af feriepenge

Løndel Debiteres på Krediteres på
Brutto feriepenge Hensættelse til feriepenge  
Netto feriepenge, hensat til feriekonto   Skyldige feriepenge
AM-bidrag   Skyldigt arbejdsmarkedsbidrag
A-Skat   Skyldig A-skat

 De skyldige beløb til SKAT indberettes og afregnes sammen med de tilsvarende skyldige poster for den “almindelige” løn. Feriepenge indberettes og afregnes til Feriekonto kvartalsvis.

 Hvis feriepenge ikke anvises løbende (fx for funktionærer med løn under ferie) hensættes bruttoferiepenge uden beregning og indberetning til hverken SKAT eller Feriekonto. Ved afholdelse af ferie – og når ansættelsesforholdet strækker sig ud over ét år – skal hensættelseskontoen reguleres for at vise det korrekte beløb.

2 Replies to “Bogføring af løn”

  1. Hej Anette

    Dejlig informativt indlæg. Det er også min erfaring, at bogføringen af løn kan give anledning til en del spørgsmål fra kunderne.

  2. Tak Anette, nu hader jeg kun løn postering en lille smule:-) tror jeg skal have skiftet lønprogram så den selv overføre data til Dinero

    Mvh Ivan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.