Sidste momsafregning for 2009

Nogle har mere travlt end andre:

De kvartalsafregnende skal have momsen for 4. kvartal klar inden 10. februar.
De halvårligt afregnende har frist indtil 1. marts.

Men for os alle de personligt ejede virksomheder og de selskaber, hvor regnskabsåret følger kalenderåret, er den sidste momsafregning for 2009 også tiden til det årlige opsamlingsheat: Vi skal tjekke, om momsen er i orden for hele året og udrede eventuelle differencer sammen med årets sidste ordinære momsafregning.

Man kan jo forestille sig, at der er blevet bogført et bilag i tidligere periode. Og hvis ikke vi tjekker det igennem, kan vi uforvarende komme til ikke at afregne moms af det bilag.

Læs alle kontokort igennem for at se, at du har fået alle bilag på de rigtige konti i løbet af året og bogfør, hvad du eventuelt mangler. Når du er færdig med bogføringen for 4. kvartal (eller 2. halvår), skal du derefter lave en momsafstemning som dækker hele året. Det ser sådan ud:

Samlet salgsmoms for hele året (ifølge bogføringen)
minus salgsmoms for 1. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 2. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 3. kvartal (fra momsafregningen hos SKAT, ikke fra bogføringen)
minus salgsmoms for 4. kvartal (fra momsopgørelsen i bogføringen)
= eventuel difference i salgsmomsen.

Det samme skal gøres for købsmoms, og for erhvervelsesmomsen også, hvis du bruger den.

Hvis der er tale om små differencer, medtager du dem bare i afregningen for 4. kvartal: Du ændrer altså salgsmomsen eller købsmomsen i indberetningen til SKAT, så det kommer til at passe. Hvis der er tale om store differencer, kan kan udfylde blanketten: Fejl i momsafregningen, som SKAT har liggende her. Og så kan du regne med, at du kommer til at betale renter for for lidt indbetalt moms i løbet af året. Mens du ikke får renter af eventuelle for store indbetalinger.

Når du er færdig med momsafstemningen, skal de tal, som står i dit økonomisystem stemme præcist overens med, hvad du har tænkt dig at indbetale til (eller forventer at få retur fra) SKAT. Hverken mere eller mindre.

13 Replies to “Sidste momsafregning for 2009”

 1. Jeg har et enkeltmands virksomhed, hvor jeg selv altid har bogført og afsluttet regnskabet.

  Jeg kan ikke se hvad der skulle være nyt i det, jeg har da altid afstemt momsen ved regnskabets afslutning.

  Frede Madsen

 2. Hej Frede

  Det har du ret i: Der er intet nyt i, at man skal afstemme momsen. Men her på bloggen er mange af læserne nye iværksættere, som måske ikke har samme gode rutiner som du. Derfor synes jeg, årsskiftet var en god anledning til at gøre opmærksom på, at momsen OGSÃ… skal stemme.

  Dbh
  Anette

 3. Har for kort tid siden opdateret til seneste version af Summarum. Er der sket nogle ændringer i måden man afregner sin moms på?

  Mente der var en eller anden funktion hvor man valgte at afregne, hvor efter man blev spurgt om dette skulle overføres til kladden.

  Det har jeg svært ved at finde her ved årsafslutningen 2009?

 4. Hej HM

  Nej, der er ikke sket nogle ændringer i måden, man afregner moms på. Men i den nyeste udgave af SummaSummarum har standardkontoplanen den nye ydelsesmoms med i opsætningen, det giver lidt flere konti både i driften og – navnlig – i momsdelen i passiverne.

  Der er en funktion, hvor man kan vælge af afregne momsen. Den findes under “overblik” i nederste, højre hjørne og hedder “Moms”.

  /Anette

 5. Hej

  Den knap er ikke aktiv. Det er første gang jeg er så “up to date” med bogføringen, da jeg ellers ikke kan fakturere i det nye år. Bliver den knap måske først aktiv efter 1. marts?

 6. Jeg kan ikke sige dig hvorfor, uden at have set regnskabet. Men formentlig skyldes det, at du allerede har afsluttet regnskabet for at kunne komme i gang med faktureringen i 2010, og i så fald er den overførsel suspenderet til fordel for årsafslutningsproceduren. Du kan imidlertid se, momsen både i 2009 regnskabet og den evt. skyldige saldi i 2010-regnskabet.

  Dbh
  Anette

 7. Ha, ha… jo nogle vælger at overlade de til en bogholder, det er jo derfor, vi har Inloco Regnskab (http://inloco.dk). Men andre laver selv deres regnskab – og kan stadig godt holde fokus på det kreative trods et par timers økonomistyring om ugen. Heldigvis er der frit valg!

  Dbh
  Anette

 8. Vi skal afregne moms kvatalsvis d.v.s. inden 10 feb.
  Men var der ikke nogt om at regeringen ville give alle små virksomheder en måned mere ? Så man først afregner 10 marts ? eller var det blot een gang ?

  Hilsen
  Lisbet

 9. Ikke i denne omgang. Sidste år var der nogle forskubbelser, men nu er momsen tilbage på sine vante dage – hvorimod A-skat og AM-bidrag for ansatte er rykket nogle dage.

  Dbh
  Anette

 10. Hej annettte

  ? ang afregning af moms 4. kvartal efter afslutning af regnskab 2010 i summa… 3.7

  I 2010 regnskab momsangivelse 4. kavtal siger den fx -115
  I 2011 – skyldigmoms siger den fx 51,09

  hvad skal jeg betale ? og hvordan/hvor skal det bogføres?

  mvh Rene

 11. Hej Rene

  Det tyder på, at der er noget moms fra en tidligere periode, der ikke er korrekt afregnet (eller afstemt).

  Jeg vil foreslå, at du laver en kontrolberegning ved at kikke på kontokortene for hele året og se, hvor meget, der i alt skulle være betalt, og herfra trække den del, du allerede har betalt. Det skulle give det korrekte beløb.

  Ellers kan jeg ikke hjælpe dig uden at have en backup af regnskabet.

  Dbh
  Anette

 12. Tak Anette
  kan du ikke lige kontakte mig på mail vil gerne ha din hjælp tror nemlig at du har ret.

  mvh Rene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.