Den nye 50.000 kr.s grænse for diæter/rejsegodtgørelse

Der har været nogle spørgsmål om den nye 50.000 kr.s begrænsning på diæter efter statens takster.

Det skyldes, at man skal skelne mellem lønmodtagere og selvstændige, og for lønmodtagernes vedkommende om der er tale om et fradrag på selvangivelsen eller en udbetaling fra arbejdsgiveren.

Selvstændige:
Man kan fratrække ubegrænset udgift, når det sker efter konkrete bilag (som i dag). Man kan max. fratrække kr. 50.000 når det sker efter statens satser (diæterne).

Lønmodtagere:
Man kan max. fratrække – altså som fradrag på selvangivelsen – kr. 50.000. Det er efter min opfattelse både når der er tale om faktiske udgifter og om diæter som man selv beregner, altså statens takster. Man kan modtage ubegrænset beløb i skattefri rejsegodtgørelse (kost/logi, diæter om man vil) fra arbejdsgiver. Reglen rammer således primært lønmodtagere som er udstationeret i kortere eller længere perioder og som indtil nu har kunnet fratrække de høje diæter i meget stor udstrækning.

Men hvis arbejdsgiveren udbetaler er der ingen problemer og hvis den selvstændige fratrækker de faktiske udgifter efter regning er der heller ingen problemer.

Som selvstændig kan man stadig kombinere diæter og fradrag efter regning, f.eks. konkrete hotelregninger + diætesatsen for kost. Så må vi bare ikke fradrage mere end kr. 50.000 efter diætsatsen.

Se takster og satser for 2012 her

Får du de fradrag du skal have? Køb Bogen om fradrag her

, , ,

95 kommentarer til Den nye 50.000 kr.s grænse for diæter/rejsegodtgørelse

 1. Søren 2. februar 2010 at 18:08 #

  Hej Anette,

  Jeg har for nylig startet en enkeltmandsvirksomhed, hvor jeg arbejder som konsulent for en større virksomhed (min gl. arbejdsplads).
  I mit tilbud har jeg fastsat en timeløn + diæter.

  Mit spørgsmål er; hvordan afregner jeg diæterne ved virksomheden? Kan det over hovedet lade sig gøre?

  Tak, for en interessant side.

  Vh
  Søren

 2. Anette 2. februar 2010 at 20:18 #

  Selv tak – det er rart at høre, at du finder noget brugbart her.

  Du fakturerer bare dine timer og diæter og lægger moms oveni hele beløbet. Så den side er der ingen problemer i. Momsen skal så afregnes, og køberen kan trække den fra, hvis der ellers er tale om en momsregistreret virksomhed.

  Så er pengene på virksomhedens konto. Næste trin er, at du skal have udbetalt diæterne selv, så du får det attraktive skattefrie beløb. Og her skal du være opmærksom på den nye regel: Max. 50.000 kr. pr. år. Hvis du er væk længere tid, må resten blive efter regning, sådan at du kun får fradrag for de faktiske udgifter. Men du kan stadig sende faktura på diæterne, som I har aftalt. Det vedrører ikke din kunde, hvordan du disponerer internt i din virksomhed.

  Dbh
  Anette

 3. Martin 10. februar 2010 at 01:43 #

  Hej Anette

  Hvis et firma, i forsøget på at fastholde medarbejdere, vælger at udbetale en del af diæterne skattefrit (ex 200 kr pr døgn) er de 200 kr pr døgn så fradragsberettiget for firmaet?
  Firmaet vælger samtidig at betale medarbejderens logi, og derved kan fradraget på 50.000 strækkes over næsten hele året.

  Mvh Martin

 4. Anette 10. februar 2010 at 01:47 #

  Hej Martin

  Ja: Udbetaling af diæter til medarbejdere på rejse er fuldt fradragsberettiget for virksomheden. De 50.000 kr. gælder ikke for diæter, udbetalt af virksomheden: Hvis man er ansat og får diæter af sin arbejdsgiver, må beløbet gerne være højere – og arbejdsgiveren har stadig fuldt fradrag.

  Dbh
  Anette

 5. Jacob 2. marts 2010 at 00:21 #

  Hej Anette

  Hvis jeg arbejder et par måneder i udlandet i min enkeltmandsvirksomhed og har familien med, hvor meget kan jeg så fradrage? Hvis vi lejer en lejlighed vil jeg så kunne trække hele huslejen fra?

  Mvh
  Jacob

 6. Anette 2. marts 2010 at 00:38 #

  Hej Jacob

  Det kommer an på, hvorfor du rejser: Hvis du vælger at arbejde i udlandet – men det ikke er nødvendigt for at gennemføre virksomhedens indtægtsgivende aktiviteter, kan du ikke trække noget fra. Altså hvis arbejdet lige så godt kunne være foretaget hjemmefra: Intet fradrag.

  Hvis der er tale om et par måneder, vil du kunne få almindelige diæter efter statens satser – som du jo nok har læst som, siden det netop er på denne side, du stiller spørgsmålet. Men du kan ikke få ekstra fradrag, fordi du tager familien med.

  I stedet for fradrag for diæter kan du få fradrag for de faktiske udgifter. Men også her er der tale om de udgifter, som afholdes for at sikre din indtægt. Havde du skullet afsted alene og valgt en lille lejlighed, fordi det er billigere end hoteller, er der ingen tvivl om, at den ville være fradragsberettiget. Men en bolig med plads til hele familien? Næppe. Desværre er vi inde i et område, hvor der i høj grad foretages et skøn fra SKATs side – så det er umuligt at sige helt præcist, hvad du kan og ikke kan gøre.

  Men hvis du har fundet en egnet bolig i udlandet, og din begrundelse for at opholde dig der i to måneder er “strictly business”, sker der jo ikke noget ved at spørge SKAT om, hvordan de vil se på sagen. Måske vil de foreslå dig en løsning, som er bedre end de løse kommentarer, jeg kan komme med her.

  Dbh
  Anette

 7. Poul Mygind Jensen 3. marts 2010 at 12:19 #

  Kan du venligst hjælpe mig?
  Driver et lille agenturfirma fra min bopæl:
  bruger min egen bil og beregner kilometerpenge pr. km
  foretager 2-3 gange om ugen ture til mine kunder i DK
  ved ture fra kl. 0800 til 1800 på Sjælland beregner
  jeg kr. 136,00 plus kr. 110,00 diverse som jeg hæver i firmaet. Dette vil skat ikke godkende – hvem har ret?
  På forhånd tak
  Poul

 8. Anette 3. marts 2010 at 13:45 #

  Hej Poul

  SKAT har (beklageligvis for dig) ret: Man må ikke beregne diæter, hvis ikke man er væk mindst 24 timer fra sin bopæl. Kun de faktiske udgifter kan fradrages.

  Dbh
  Anette

 9. Ole 22. marts 2010 at 13:53 #

  Hej Anette,

  Jeg arbejder for en norsk arbejdsgiver, og kører i bil til Norge 2 gange pr. måned. Jeg har et enkeltmandfirma, og har indtil videre brugt statens takst på 3,56 kr/km. de første 20.000 km, derefter 1,90 kr/km. Men jeg vil på bare et halvt år overstige loftet på 50.000 kr. Hvad gør jeg så? Du skriver at man kan fratrække alt på regning, men hvordan får jeg en regning når jeg kører egen bil?

  Mvh. Ole

 10. Anette Sand 25. marts 2010 at 17:54 #

  Hej Ole

  De nye regler omfatter rejsegodtgørelse, forstået som kost og logi (og småfornødenheder) – ikke kørsel. Da gælder de samme regler som hidtil, så du fortsætter bare med at bruge statens sats, præcist som du er vant til.

  Dbh
  Anette

 11. Jesper 4. maj 2010 at 16:23 #

  Hej Anette,

  jeg arbejder som selvstændig (enkeltmandsvirksomhed) og har éen primær kunde, som jeg arbejder for på kontraktbasis. Det meste af arbejdet foregår i udlandet og jeg får dækket kost og logi af dem, så har jeg mulighed for fradrage diæter i mit eget regnskab?

  mvh
  Jesper

 12. bjørn karlsen 11. maj 2010 at 16:55 #

  kære Anette
  Jeg er indehaver af et aps, der formidler og udfakturerer arbejde for svejsere og montører i Norden.
  Jeg arbejder selv med som svejser, og aflønnes af aps.
  Kan jeg, som øvrige montører, få udbetalt diæter, som ikke er beløbsbegrænset.
  m.v.h. Bjørn Karlsen

 13. Anette 11. maj 2010 at 17:41 #

  Kære Bjørn

  Ja, hvis diæterne udbetales af dit ApS er der ingen problemer. Kun hvis selskabet ikke udbetaler diæterne og du i stedet får dem som fradrag på selvangivelsen, er beløbsgrænsen gældende.

  Dbh
  Anette

 14. bjørn karlsen 12. maj 2010 at 15:53 #

  hvad skulle vi dog gøre uden Dig, Anette !!!!

 15. tommy mikkelsen 18. maj 2010 at 13:12 #

  Er du 100 % sikker på det og hvor står det henne ?
  Selvstændige:
  Man kan fratrække ubegrænset udgift, når det sker efter konkrete bilag (som i dag). Man kan max. fratrække kr. 50.000 når det sker efter statens satser (diæterne).

 16. Anette Sand 18. maj 2010 at 15:16 #

  Hej Tommy.

  Ja, det er jeg sikker på. Læs mere her: http://www.skat.dk/display.aspx?oId=203388&vId=203078&indhold=1.

  Dbh
  Anette

 17. Jeppe 25. maj 2010 at 10:17 #

  Kære Anette

  Først og fremmest tak for en rigtig god og spændende blog.

  Kan du oplyse mig om man både – som medarbejder – kan få udbetalt på diæter samt få dækket rejseomkostningerne i henhold til konkrete bilag?
  Jeppe

 18. Anette Sand 25. maj 2010 at 15:27 #

  Kære Jeppe

  Tak for de pæne ord om bloggen.

  Du kan få udbetalt ENTEN diæter ELLER refusion af de faktiske udgifter. Ikke begge dele – det ville være et dobbelt skattemæssigt fradrag.

  Dbh
  Anette

 19. Jannik 6. juli 2010 at 11:36 #

  Hej Anette,

  Vedr. den nye grænse for diæter (kost og logi)

  Jeg driver et ApS hvor der er ansat 2 ledende medarbejder som lønmodtager og modtager skattefrit diæter ved ophold og arbejde i udlandet. Er den nye grænse på 50.000 kr. også gældende her? Da grænsen hurtigt overskredes, da der er længere varende arbejde.

  Kan man evt. trække fra på selvangivelsen, eller få betalt udgifter af firma eller lign. vi benytter de normale takster fra SKAT.

  På forhånd tak.

  Mvh Jannik

 20. Anette Sand 6. juli 2010 at 12:24 #

  Hej Jannik

  Hvis det er virksomheden, som udbetaler diæterne, er der ingen problemer med 50.000 kr.s grænsen (fordi I har et selskab). Den nye grænse gælder ved fradrag på selvangivelsen og for personligt ejede virksomheder, altså ikke ApS-er.

  Hvis grænsen overskrides, kan virksomheden altid betale udgifter efter regning, men hvis ApS-et udbetaler diæterne, skulle det ikke være relevant for jer.

  Dbh
  Anette

 21. Ole Andersen 27. juli 2010 at 18:41 #

  Hej Anette

  Faldt over din særdeles kompetente og interessante side.

  Er du opmærksom på “differencefradrag” som lønmodtagere er berettiget til, hvis arbejdsgivere af den ene eller anden årsag ikke ønsker at udbetale det fulde mulige skattefrie beløb efter ligningsmyndighedernes bestemmelse.

  http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1873282&vId=0

  Lønmodtagere kan beregne differencefradraget som det beløb han kunne modtage, og det beløb han reelt modtog, og foretage fradrag under øvrige lønmodtagerudgifter med det beløb der overstiger bundfradraget (for 2010: 5500,00 kr)

  Glæder mig til at følge siden

  mvh Ole

 22. Anette 2. august 2010 at 00:21 #

  Hej Ole

  Tak for dit vældig nyttige link. Jeg var godt klar over reglen men har ikke fået skrevet om det.

  Dbh
  Anette

 23. Anette Sand 5. august 2010 at 22:54 #

  SKATs vejledning fra 31.5.2010 om diæter: http://www.skat.dk/display.aspx?oId=203388&vId=203509&indhold=1

 24. Malene 11. august 2010 at 20:40 #

  Kære Anette

  Jeg er pt ansat som freelance assistent ved en fotograf, hvor jeg bl.a. står for at hente modellerne i lufthavnen og køre dem tilbage igen. Min arbejdsgiver betaler normalt sine ansatte for dette udlæg, men vi er i tvivl om hvad vi skal gøre, nu hvor jeg er ansat som selvstændig freelance. Kan du hjælpe os?

  Fantastisk at der findes en blog som din – det var noget af en niche.

 25. Anette Sand 11. august 2010 at 21:35 #

  Kære Malene.

  Tak for de pæne ord om bloggen :).

  Din arbejdsgiver kan betale dine udgifter efter regning, som han eller hun ville gøre for sine ansatte. Dvs. refundere dine kvitteringer inklusive evt. kørsel i egen bil efter statens takster.

  Dbh
  Anette

 26. Kristoffer 26. august 2010 at 09:24 #

  Hej Anette,

  Jeg skal fra mandag morgen til onsdag aften på kursus, med logi betalt.
  Hvordan beregner jeg hvad jeg er berettiget til og skal jeg informere mit firma om det?

  Vh
  Kristoffer

 27. Anette Sand 26. august 2010 at 11:12 #

  Hej Kristoffer

  Hvis du både får mad og overnatning betalt, er der intet grundlag for at udbetale diæter efter statens takster – det er jo netop, hvis man selv afholder merudgifter i forbindelse med rejse for virksomheden, at diæterne træder i kraft. Men spørg i din virksomhed, hvad de plejer at gøre.

  Dbh
  Anette

 28. Magda 22. september 2010 at 11:36 #

  Jeg er bogholder i et ApS firma, hvor der er 3 udearbejdende medarbejdere, men er i tvivl om de skal have noget for udearbejde evt. godtgørelse. De kører h.h.v ca. 150 km hver dag til skiftende arb.pladser i firmaet biler uden opsatte skurvogne samt arbejder ofte 12 timer dagligt. Jeg syntes jeg har svært ved at finde noget konkret hos SKAT, kan du hjælpe mig? tak.
  Vh Magda

 29. Anette 29. september 2010 at 16:06 #

  Hej Magda

  Du kan ikke finde noget hos SKAT, fordi det ikke er et lovkrav men en del af den aftale, der er lavet mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Når der er tale om firmabiler, er der jo ingen kørselsgodtgørelse – spørgsmålet er, om medarbejderne bør have et tillæg for de lange arbejdsdage. Men det er ikke noget, der kan gives ved hjælp af skattefri diæter, så det er alene et spørgsmål om at lave en aftale mellem arbejdsgiveren og de udearbejdende medarbejdere.

  Dbh
  Anette Sand

 30. Allan 29. september 2010 at 17:26 #

  hej anette
  jeg har lige et spørgsmål vedrørende diæter jeg kører for en vognmand her på sjælland og slutter mange forskellige steder vognmandens bopæl er i skævinge og jeg bor ved holbæk men på grund af mødetider kl 4-5 kan jeg ikke bruge offenlig transport og må overnatte i bilen er der nogen chancer for at det kan udløse diæter mvh Allan

 31. Anette Sand 29. september 2010 at 17:32 #

  Hej Allan

  Ja, det kan godt være. Det er umuligt at sige, når jeg ikke ved noget mere. Men dine umulige mødetider antyder, at du vil kunne få diæter efter statens takster.

  Prøv at se her: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=203389&vId=203694&search=rejsegodtg%F8relse

  og her: http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1658183&vId=202819

  Især det sidste link er relevant, fordi der er et eksempel på en person med skiftende arbejdstider.

  Hvis du er i tvivl efter at have læst de ovenstående links, så book tid til et møde hos SKAT og få en konkret vejledning, for det er rimeligt mange penge, det drejer sig om i dit tilfælde.

  Dbh
  Anette

 32. Mads 28. oktober 2010 at 09:29 #

  Hej Anette, rigtigt fedt at du gider at hjælpe os som synes af de her ting er ret besværlige. Super tak for det.

  Mit spørgsmål er
  Jeg bor i Kalundborg og lige pt er jeg nede og arbejde i Aabenraa 10
  Timer om dagen. Jeg for 400 kr af min arbejdsgiver til kost og logi. Hvordan trækker jeg selv de sidste ca 230 fra selv, ligger jeg bare alle mine døgn sammen og skriver dem i en rubrik på selve selvangivelse, og hvis ja hvilken ? Jeg har været her i ca 4 mdr snart. Jeg betaler selv min logi ud af de 400 jeg for i diæter.
  På forhånd tak
  Mads

 33. Anette Sand 1. november 2010 at 15:45 #

  Hej Mads

  Ja, du skal tælle dagene nøjagtigt op og beregne beløbet. Det skal stå i rubrikken “øvrige lønmodtagerudgifter” på selvangivelsen.

  Dbh
  Anette

 34. tommy 13. november 2010 at 10:24 #

  hej anette.
  jeg er ansat som rejsemontør i et firma som lejer folk ud, vi rejser rundt i hele dk og tyskland. min arbejdsgiver udbetaler 650 skattefrit i døgnet og så betaler vi selv alt ved opholdet når vi er ude.
  mit spørgsmål er så. mandag til torsdag har vi 10,5 time og fredag siger han at vi skal ha 7,5 time for at få kostpenge for fredag. har det noget med vorers arbejdstimer at gøre. på forhånd tak

 35. Mikael Winter-Hansen 22. november 2010 at 15:13 #

  Hej Anette,
  Jeg er ansat som salgchef i et firma og har en god del rejsedage i både indland og udland, med overnatninger !
  Jeg kunne godt tænke mig at vide om jeg kan fratrække diæter og i så fald hvilke helt nøjagtigt. Dette velvidende at jeg får alt betalt fra firmaet, altså rejse, overnatning, mad !!
  På forhånd tak,
  Mikael

 36. Anette Sand 15. december 2010 at 12:43 #

  @Tommy:

  Det er ikke en regel, jeg har hørt om før. I kan ikke få kostpenge med mindre I er ude mere end 24 timer i et stræk, men når I er det, kan man forlænge pr. time, så det burde ikke være noget problem.

  @Mikael:

  Hvis du får alt betalt, er der ikke noget yderligere fradrag.

  Dbh
  Anette

 37. Jesper 26. januar 2011 at 21:45 #

  Hej Anette

  Jeg er blevet ansat, af min gamle arbejdsgiver, som selvstændig hvor jeg er lejet ud til et værksted. Jeg har pt. et enkeltmandsfirma. Hvis jeg kører i min privat bil, må jeg så give mig selv kilometer penge op til de 20.000km eller skal jeg lave det om til et Aps før dette er lovligt.?

  På forhånd tak. Super side du har her.
  Jesper

 38. Anette Sand 26. januar 2011 at 22:00 #

  Hej Jesper

  Tak for kommentaren, jeg er glad for, at du synes om bloggen.

  Når du bruger din private bil til erhvervsmæssig kørsel (uanset virksomhedsform), kan du blive kompenseret. Så ja: Du kan godt udbetale dig selv kilometergodtgørelse, du skal bare huske at føre kørebog, så du har dokumentationen i orden, hvis SKAT skulle spørge.

  Dbh
  Anette Sand

 39. Anders 28. januar 2011 at 10:51 #

  Hej Anette.

  Jeg arbejder i en IT-virksomhed, hvor vi udfører arbejdsopgaver som konsulenter ude hos vore kunder rundt om på Sjælland. Vi har indtil nu haft en ordning hvor vi selv lagde ud for frokost (som regel i kundernes kantiner) og afleverede efterfølgende regningen til vores chef, som tilbageførte beløbet til medarbejderens lønkonto. Ifm de nye skatteregler for frokostordninger, bliver vi nu pålagt 15 kr netto om dagen for at tilfredsstille SKAT. Min chef påstår nu at vores frokostordning (15 kr pr. dag) kun gælder vores frokost når vi spiser hjemme i firmaet, og ikke de udlæg vi har når vi arbejder ude hos kunderne. Vores aftale med kunderne er at udlæg til frokost, skal afholdes af kunden (kommer på regningen). Vores arbejdsdag er normalt kun 7½ time ude hos kunderne, så der er ikke tale om decideret rejsearbejde over 24 timer. Jeg er med på at de 15 kr. pr. dag ikke kan undgåes over for SKAT, men hvad med vores udlæg hos kunderne. Skal vi som medarbejdere beskattes af udlægget, når vores chef betaler/pålægger udgiften på kundens regning?

  På forhånd tak
  Anders

 40. Anette Sand 28. januar 2011 at 13:07 #

  Hej Anders

  Sådan som jeg læser din fremstilling, skal I ikke beskattes yderligere, når I bliver trukket 15 kr. pr. dag. Udgifter herudover kan afholdes af arbejdsgiveren. Dog skal beløbet være større, hvis der er tale om en luksusfrokost ud over det almindelige.

  Så hvis I bruger trukket 15 kr. pr. dag, skal alle frokostudgiften betales af arbejdsgiver (som måske viderefakturerer) uden yderligere beskatning.

  Dbh
  Anette

 41. Jesper 28. januar 2011 at 21:57 #

  Hej Anette
  Tak for dit hurtige svar.
  Vil det sige, at det er lovligt for mig, at trække 3,67 kr. pr. kørt km, ved et enkeltmandsfirma.
  Er der nogen regler for, hvor længe jeg må det, til samme arbejdssted, må jeg godt arbejde samme sted, f.eks. 8 mdr. og trække fuld kørsel.

  Med venlig hilsen
  Jesper

 42. Anette 28. januar 2011 at 22:39 #

  Hej Jesper

  Der findet en 60-dages regel: Max. 60 dage inden for 12 på hinanden følgende måneder. Kørsel derudover er “på selvangivelsen” som almindelige lønmodtagere og med den lavere sats.

  Dbh
  Anette

 43. Jesper 29. januar 2011 at 18:55 #

  Hej Anette.
  Jeg har fået fortalt, at hvis jeg ændrer mit firma til Aps, så må jeg gerne give mig selv de 3,67kr i længere perioder, ved du om det er rigtigt.?

  Med venlig hilsen
  Jesper

 44. Mogens 31. januar 2011 at 15:26 #

  Hej Anette

  Super blog, meget informativ og velskrevet, tak for det.

  Mit nye arbejder ligger i Ballerup og jeg har fast bopæl i Ã…rhus. Jeg har fået mig et pendlerværelse i Kbh. området.
  Jeg har ca. 3 dage på kontoret i Ballerup om ugen, jeg har fast arbejdsplads der, men har også mulighed for hjemmearbejdesplads.
  Jeg trækker kost og logi fra ialt 650.- pr døgn, Storebælt, 90.- fra pr overfart
  1,70 pr km fra hjem til kontoret og samme fra pendlerværelse til kontoret, minus de første 24 km.

  Jeg når rimelig hurtig de 50.000.- (77 dage eller ca. 1/2 årsarbejde) og i forvejen dækker hverken kørsel eller logifradraget de faktiske omkostninger (fradraget har vel en værdi på 40% af fradraget)
  Er der andet jeg kan trække fra?
  Jeg har en 1 års kontrakt, da jeg har forstået, at man kun kan gøre det når der er tale om midlertidlig arbejde, så jeg skal tegne endnu en 1 års kontrakt til oktober i år, for at kunne forsætte med det setup jeg har skitseret overfor.

  Kan firmaet udbetale diæter og i deres regnskab få noget ud af det? Jeg tænker på om det kunne være en mulighed, men de vil “jo” ikke betale noget som jeg “bare” selv kan stå for via et skattefradrag. Til at forstå?
  Hilsen Mogens

 45. Anette Sand 5. februar 2011 at 10:33 #

  Hej Mogens

  Tak for de pæne ord om bloggen.

  Hvis din virksomhed vælger at udbetale dig diæter efter statens takster eller refundere dig de faktiske udgifter efter regning, har firmaet fuldt skattemæssigt fradrag for udgiften. Måske kan du ved en kommende lønforhandling vise løntilbageholdenhed mod at få dækket dine rejseudgifter.

  Indtil da: Når du når op på 50.000 kr. kan du stadig trække udgifter fra, det skal bare være efter regning. Eller: Hvis du kan få firmaet til at betale f.eks. værelset, vil du kunne strække dine diæter længere.

  Du har ret i, at værdien af skattefradraget ikke er fuldt, og derfor kan en kombiløsning være bedre for dig og måske også acceptabel for virksomheden.

  Kørselssatsen er ikke 1,70 men 2,00 kr. i 2011.

  Dbh
  Anette Sand

 46. Morten 26. marts 2011 at 11:13 #

  hej Anette
  Ville høre om du kunne hjælpe et par smede,der ikke helt fatter de diæt regler.firmaet betaler vores logi på 195,-
  pr.døgn og vi får så 455,- pr.døgn til mad og drikke.
  Er der nogle regler for hvor længe man kan få dette beløb udbetalt,og i så fald hvor længe ???

  Mvh.de raske svende

 47. Anette Sand 26. marts 2011 at 11:23 #

  Hej Raske Svende

  I må få udbetalt max. 50.000 kr. årligt som diæter. Det svarer til knap 77 rejsedøgn. Hvis I rejser mere end det og får udbetalt diæter/rejsegodtgørelse, skal I betale skat af beløbet. Hvis I har mere end 77 rejsedøgn og ikke får udbetalt diæter, kan jeres firma refundere de faktiske udgifter efter regning.

  Dbh
  Anette

 48. Morten 3. april 2011 at 11:51 #

  Det vil så sige at man medregner også de 195,- som
  firmaet betaler.

  Tak for hjælpen

  Mvh.de raske svende

 49. Anette 3. april 2011 at 22:34 #

  Ja, 50.000 kr.s grænsen omfatter både logi og mad.

  /Anette

 50. frank andreasen 15. april 2011 at 20:37 #

  hej anette jeg arbejder for et entreprenørfirma og ligger ude året rundt i campingvogn og har gjort i snart 20 år de nye regler har totalt ødelagt det for os mht til fradrag da det ikke er ret mange firmaer som vil udbetale diæterne fordi der ingen krav er til dem om det
  jeg får udbetalt 275 om dagen af mit firma og har så skrevet 50000 på mit forskudsskema som jeg altid har gjort når firmaet ikke vil betale det hele
  MEN nu har jeg fået brev fra skat at de vil ha dokumentation for de fradrag på forskudsopgørelsen?? nu synes jeg de strammer den kan det virkelig være rigtigt at de vil ha dokumentation på forskud når de kan se det beløb man får fra ens arbejdsgiver ikke er efter statens takst

 51. Anette Sand 28. april 2011 at 13:45 #

  Hej Frank

  Jeg kan godt forstå, at du synes, det er besværligt med al den dokumentation, men der er desværre ingen vej udenom. Det bliver nok heller ikke et problem, fordi du er udeligger så mange dage.

  De nye regler (og de skærpede dokumentationskrav) skyldes, at mange har misbrugt og/eller fejlfortolket reglerne og dermed fået et større skattemæssigt fradrag, end de var berettiget til.

  Dbh
  Anette

 52. Lars 25. maj 2011 at 20:58 #

  Hej Anette,

  Din hjemmeside er godt nok blevet brugt flittigt de sidste uger som et guru-agtigt opslagsværk :-)

  Jeg har lidt en udfordring, tror jeg, med at forstå reglerne 100%. Jeg har via min enkeltmandsvirksomhed en kunde, jeg er hos fast. Kunden sender mig 2-3 dage om ugen fast til Sverige, og betaler mine rejseomkostninger + diæter. Diæterne skal selvfølgelig opgøres med reglerne om de 24 timer + overskydende timer og fradrag for evt. måltider, opkræves som sådan og bogføres.

  Min udfordring er følgende:
  – Skal jeg opkræve diæten + moms ?
  – Når jeg planlægger at køre efter virksomhedsskatte ordningen – kan jeg så stadig løbende udbetale diæten skattefrit til mig selv – og hvordan skal jeg så lige håndtere den i Summa Summarum ?

  Som nystartet er der godt nok mange ting, man skal have fokus på – samtidig med at man gerne vil gøre det rigtigst muligt.

  TAK for din hjælp

  Lars

 53. Anette Sand 27. maj 2011 at 10:32 #

  Hej Lars

  Tak for de meget søde ord om min blog.

  Du kan opkræve moms på diæterne, og firmaet er formentlig ligeglade, da de har momsfradrag for samme.

  Du kan godt udbetale diæterne skattefrit til dig selv, også selvom du bruger VSO. Du bogfører det som en rejseudgift i driften og modposterer på kontoen “Hævet kontant i virksomheden”.

  Hvis du har tid og lyst, er du meget velkommen til et informationsmøde: http://regnskabsskolen.dk/ivkurser/infomode, hvor vi netop taler om alle de fradrag man har og ikke har.

  Dbh
  Anette

 54. Lars 29. maj 2011 at 00:06 #

  Hej Anette

  Tak for dit svar. Rigtig god ide med kurset, vil tilmelde mig til juni. Mit problem er så bare at jeg sende den første faktura på onsdag – og har udlæg…

  Konkret har jeg haft udlæg på hotel og mad i Sverige og parkering og flybillet i Danmark.

  Jeg forestiller mig at bogføre det hele i danske kroner på en seperat omkostningskonto/udlægskonto i Summa, brutto beløb uden at skelne til nogen momskonto. Modposterres på bank.

  Når jeg fakturerer min kunde laver jeg på fakturaen en linje for mit varesalg/mine timer, der skal momses normalt. Derudover en seperat linje med teksten “udlæg iht rejseafregning”, og her tager jeg saldoen fra udlægskontoen – og momses ikke. Dvs på fakturaen har jeg 2 linjer, hvor momsen kun tillægges den ene.

  Er det ikke korrekt?

  Min kunde skal vel så have originalbilagene, eftersom det er udlæg, jeg blot har haft. Det er jo en en-til-en, uden nogen økonomisk effekt for mig, da det er en rent udlæg.

  Håber du kan hjælpe mig – og så er der vist et par af dine bøger jeg skal have købt – bogen om fradrag og moms….

  Endnu engang tak !!!!

  Vh
  Lars

 55. Jim Thomsen 10. juni 2011 at 12:44 #

  Hej Annette

  Jeg har et sp. vedr. bogføring af rejsegodgørele i Summa.
  Jeg er klar over at jeg på min faktura blot kan skrive arbejdstimer samt diæter og plus moms.

  Men hvordan konteres diæterne – som konto 1000 salg?

  Og hvordan får jeg konteret rigtigt så jeg får diæterne ud som skattefri?

  mvh Jim

 56. Anette Sand 11. juni 2011 at 12:55 #

  Hej Jim

  Personlig ville jeg foretrække, at diæterne bogføres som indtægt på en særlig konto, f.eks.

  1000 udført arbejde
  1010 udfakturerede diæter

  – men det er ikke et must, kun et forslag.

  Når du udbetaler diæterne til dig selv, overfører du dem fra virksomhedens bankkonto til din egen. Og så bogfører du udgiften på en udgiftskonto, f.eks.

  2210 udbetalte diæter

  og direkte ud af virksomhedens bank. På denne måde kommer du ikke til at betale skat af diæterne.

  Dbh
  Anette

 57. Flemming 8. juli 2011 at 22:13 #

  Hej Anette.

  super blog..!

  Vi er 4 salgskonsulenter som besøger kunder/forhandlere i Danmark. vores nordiske kontor ligger i Malmø.
  Vi får refunderet op til 90 kr. pr. dag af vores arbejdsgiver.

  Mit spørgsmål er om arbejdsgiveren kan bestemme hvilken mad man køber og hvilken tid på dagen man køber den ?

  Vores nye chef har tænkt sig at gennemgå alle gamle rejseafregninger for at se om vi har købt mad han ikke synes om og om maden er købt efter klokken 16.

  Det vil blive fratrukket næste lønafregning.

  Mvh

  Flemming

 58. Anette Sand 8. juli 2011 at 22:42 #

  Hej Flemming

  Det er et rigtig godt spørgsmål. Det virker som om din chef er lidt emsig. På den anden side: Din arbejdsgiver har bevilget jer 90 kr. pr. dag til frokost. Han har tænkt det som et personalegode, måske er der en kantine, hvor I kan spise med jeres danske kolleger/samarbejdspartnere eller hinanden? Han havde ikke tænkt at det skulle være indkøb af madvarer på vej hjem fra arbejde. Måske til familiemiddagen?

  Jeg ved ikke, hvilken virksomhed, du arbejder i. Men det ville være en sag for samarbejdsudvalget, hvis I er så store, at I har et sådant. Så I kan få på plads, hvad man må og ikke må med de penge.

  Jeg ved heller ikke, om pengene er indskrevet i en overenskomst/lokalaftale. Hvis de ikke er, har arbejdsgiveren slet ikke pligt til at udbetale dem. Men det er jo rimeligt nok, at han gør det, hvis I er langt væk hjemmefra.

  Hvis I rent faktisk bruger pengene på bespisning af jer selv og vælger at holde pausen sent, og indblandingen handler om, hvilken type mad, I vælger, synes jeg nok, at I kan nå frem til en aftale om, at chefen skal lade tingene være. Men hvis pengene bliver brugt som løntillæg og formøblet på et halvt kilo hakket kalv og flæsk til frikadellerne derhjemme, misbruger I ordningen, og en skattefri udbetaling ville under alle omstændigheder være ulovlig, hvis den blev brugt på den måde.

  Prøv sammen med dine kolleger at finde frem til en fornuftig ordning, som kan tilfredsstille jeres ønske om at spise på underlige tidspunkter (hvis det er det, der er tilfældet) og forelæg sagen samlet, så finder I forhåbentlig en løsning.

  Nærmere kan jeg ikke komme det uden at kende detaljerne.

  Dbh
  Anette

 59. Dan Nielsen 16. august 2011 at 15:00 #

  Hej Anette,

  Fed blok.

  Lille krølle. Kan man som medarbejder fraskrive sig retten til at få refunderet udgifter, og bare fratrække 455kr. pr. døgn – 15% for morgenmad. Så er man fri for at holde styr på regninger. Det kan være en fordel en selv hvis udgifterne ikke er så store.

  hilsen Dan

 60. Orang 17. august 2011 at 19:20 #

  Kære Annette

  Jeg arbejder som freelance IT konsulent på Sjælland. Sidste år fik jeg en opgave i Vejle (9 mdr.), hvor jeg skulle være på kontoret fra 8-16 og efterfølgende havde tilkaldevagt. I den forbindelse lejede jeg en lejlighed i Vejle hvor jeg boede perioden ud. Mit spørgsmål er, kan jeg trække kost og logi for hele perioden?

  Venlig hilsen
  Orang

 61. Anette Sand 18. august 2011 at 16:40 #

  Hej Orang

  Nej, det kan du ikke. Du kommer langt ud over grænsen på 50.000 kr. Derimod mener jeg, at du kan hæve diæter i starten af perioden. Om du derudover kan trække de faste udgifter fra, afhænger lidt af situationen, men det er ikke umuligt. For en sikkerheds skyld synes jeg, du skal tage op på dit lokale skattekontor og høre – for ikke at risikere, at du snyder dig selv for et fradrag.

  Dbh
  Anette

 62. Anette Sand 18. august 2011 at 16:44 #

  Hej Dan

  Det kommer an på, hvem der betaler: Det er jo ikke sikkert, at din arbejdsgiver er indstillet på at udbetale diæter frem for at refundere de faktiske udgifter. Hvis du ikke får pengene fra din arbejdsgiver men direkte som fradrag på selvangivelsen: Ja, så vil det formentlig kunne lade sig gøre (afhængigt af, hvor mange dage osv., der er tale om, og om betingelserne i øvrigt er opfyldt).

  Dbh
  Anette

 63. Kai Nyegaard 4. oktober 2011 at 17:02 #

  Hej Annette..
  Jeg ska starte i et firma i glostrup som håndværker..
  Er bosiddende i kalundborg og prøver at finde hoved og hale i hva der bedst ka betale sig..
  Pga udviddelsen af motorvejen er der en del transporttid som jeg jo gerne vil undgå.. Har mulighed for at leje et værelse hos en kammerat på østerbro
  (Ska arbejde i kødbyen så det vil jo være ideelt.)
  Kan jeg trække statens diæter på 455kr fra når jeg gør dette.???
  Og hvordan.???
  Og hvis det ikke er muligt hva ligger statens km takst så på..
  Syntes jeg har set tallet 2.00 kr fra 24 km Troede det lå på 3.67kr.???

  Mvh. Kai

 64. Anette Sand 6. oktober 2011 at 11:39 #

  Hej Kai

  Det er rigtig mange spørgsmål. Jeg synes, du skal melde dig til et af Regnskabsskolens gratis informationsmøder: http://regnskabsskolen.dk/ivkurser/infomode – hvor du vil kunne få en del af svarene – også på “hvordan”. Men pga. 50.000 kr.s grænsen og afstanden mellem Kalundborg og København kan du ikke hæve diæter – der kan dog være andre muligheder. Statens takster (for selvstændige, som bruger privat bil til erhvervskørsel) er 3,67 pr. km. de første 20.000 krm, herefter 2,00 kr. pr. km.

  Dbh
  Anette

 65. Martin 10. november 2011 at 22:28 #

  Hej Anette!

  Super fed side du har her. Er blevet klogere på mange ting her. Dov er der lige en ting jeg er lidt i tvivl om.
  Jeg har et enkeltmandsfirma hvor jeg lejer mig ud til forskellige større virksomheder. Bor i København og har bl.a. en kunde i nord Jylland. Når jeg arbejder for ham tager jeg hjemme fra søndag aften og kommer hjem torsdag aften. Arbejder dov kun mandag til torsdag, men fra 7 morgen.
  Mit spørgsmål er så hvor meget jeg kan trække fra? Sover jo 4 gange ude så er det 4 x 195+455kr plus det jeg har kvitteringen for om torsdagen eller hvad får jeg mest ud af?

 66. Anette Sand 15. november 2011 at 10:02 #

  Hej

  Tak for de pæne ord om bloggen.

  Du kan enten rejse efter regning (dvs. alt mad og overnatningsudgifter fra søndag aften til torsdag aften) eller du kan regne diæter ud. Der er så tale om fire overnatninger, og maden er pr. time – dvs. du regner ud i timer, så det bliver måske 4½ døgn i alt. Brug evt. dette regneark: https://anettesand.dk/2011/rejseafregningsskemaet-2011/.

  Dbh
  Anette

 67. Luba 1. februar 2012 at 22:27 #

  Kære Anette.
  Super god side!
  Jeg er selvstændig og har arbejdet udlandet for et firma. Jeg har faktureret dem 380 kr/dag plus moms.Jeg har fået betalt holet og morgenmad. Nu skal jeg laver selvangivelse og mit spørgsmål er: Kan jeg få op til de 650 kr/d (minus 15%)? Og et andet spørgsmål er: Skal jeg betale skat af de diæter jeg har fået udbetalt af det firma jeg har arbejdet som selvstændig for? Mange tak for svaret.
  KH Luba

 68. Anette Sand 1. februar 2012 at 22:31 #

  Hej Luba

  Hvis du har fået betalt hotel og morgenmad særskilt (altså ikke faktureret pengene fra din virksomhed), kan du ikke hæve diæter. Du kan heller ikke hæve diæter, hvis din virksomhed har betalt for hotel og morgenmad. Du kan hæve diæter i det omfang, du selv har afholdt udgifterne.

  Du skal derimod ikke betale skat af de diæter, du har fået udbetalt, hvis de ligger inden for grænserne – altså taksterne inkl. 50.000 kr.s maksimum.

  Hvis du selv har betalt måltider med private midler mens du var på rejse, vil du kunne få diæter for den del: Dvs. diættaksten på 455 kr. minus 15% til morgenmad.

  Dbh
  Anette

 69. Luba 1. februar 2012 at 22:39 #

  Altså -jeg har faktureret til det firma jeg har solgt mine ydelser 380 plus moms pr.d. Jeg har fået betalt hotel og morgenmad fra det firma. Dvs. 380 + hotel og morgenmad. Resten af dagen har jeg selv stået for måltider. Kan jeg får mere skatten tilbage end det jeg har faktureret til det andet firma og fået udbetalt?
  Du er squ hurtig med svaret :-) Mange tak
  VH Luba ,

 70. Anette Sand 1. februar 2012 at 22:49 #

  Som diæter kan du medtage pr. døgn:

  Kostsats: 455,00.
  – morgenmad: 68,25
  = fradrag: 386,75

 71. Torben 7. februar 2012 at 18:00 #

  Hej Anette!

  Tak for din nyttige blog!

  Et spoergsmaal – Jeg er selvstaendig og begynder at arbejde i udlandet UK og betaler alt selv,(logi og mad)

  Jeg har taenkt mig at udbetale dags raten (logi og mad)til mig selv og vil hurtigt overskride de 50000, vil jeg saa derefter skulle erlaegge regning?

  Ved betaling af Bolig (lille til mig selv) er der en graense for mig

  Tak

  Torben

 72. Anette Sand 7. februar 2012 at 18:07 #

  Tak for din kommentar, jeg er glad for, at du synes om bloggen. Når du som selvstændig arbejder i udlandet, skal der jo være tale om en rejse, for at diæterne kommer til udbetaling. Dvs. du kan ikke få diæter efter statens takster, hvis du flytter permanent til UK. Men hvis der er tale om en rejse, så har du ret: Op til 50.000 kr. i diæter, herefter kun efter regning. Bolig: Virksomheden kan jo betale for opholdet, herunder midlertidig leje af hotelværelse, B&B eller tilsvarende, f.eks. en lejlighed. Grænsen går ved “almindelig sund fornuft” – dvs. udgiften skal virke rimelig i forhold til dit udbytte af rejsen. Når du har en konkret plan og især hvis der er tale om et længere ophold synes jeg, du skal vende den med SKAT for at være sikker på, at du ikke løber ind i noget uventet (dobbelt husførelse i stedet for diæter, f.eks.).

 73. Menno 2. marts 2012 at 18:20 #

  Hey Anette…

  Nu står jeg så med det dilemma at jeg er lastbilchauffør hvor jeg tildels har kørt eksport og dermed fået udbetalt et vist beløb skattefrit af min arbejdsgiver.
  Men udover det har jeg for det meste kørt nationalt dog været ude mere end længe nok til at have 50.000 i rejsegodtgørelse. Hvordan skal det her så lægges i sammenhæng med hinanden, fordi kommer da i tvivl om jeg skal indtaste de 50.000 i rubrik 53, men hvor skal jeg så gøre af den skattefrie godtgørelse??

 74. Anette Sand 2. marts 2012 at 21:12 #

  Hej Menno

  Den godtgørelse, du har fået fra din arbejdsgiver, skal du ikke selv skrive på selvangivelsen.

  Dbh
  Anette

 75. Allan 3. marts 2012 at 02:04 #

  Hej Anette,

  Tak for en super god blog!
  Jeg har modtaget en faktura for noget tømrerarbejde, hvor en tømrermester både vil have km-penge og vil have timeløn for køretiden.

  Har hørt at regnskab/lov mæssigt er den slet ikke gangbar… Passer det?

  Mvh. Allan

 76. Anette Sand 3. marts 2012 at 11:50 #

  Hej Allan

  Tømrermesteren må gerne fakturere både kilometerpenge og kørselstid, med mindre han har har lovet dig noget andet, da I indgik aftalen.

  Dbh
  Anette

 77. Anders 11. juni 2012 at 16:22 #

  Fin information.
  Er der sket ændringer i disse takster siden artiklen blev skrevet? :)

 78. Jose 15. august 2012 at 15:29 #

  Hi Anette,

  Tusind tak for din vigtig blog..Jeg har brug for din hjælp:

  I min kontrakt står der:

  Selskabet betaler per dag 465 Dkr. i skattefri godtgørelse for medarbejderens ophold i Norge, op til 50.000 (i henhold til dansk lovgivning)

  Selskabet betaler i henhold til faktura de faktiske omkostninger til Medarbejderens bolig i Norge.

  Selskabet betaler øvrige fradragsberettigede omkostninger f.eks. flyrejser mellem Danmark og Norge mod kvitteringer.

  De under pkt. 3 nævnte betalinger fratrækkes i Medarbejderens bruttoløn og udbetales som udlæg

  The question is: according to the above there is a top of 50 000 DKK apparently for the daily allowance.
  Is the 50000 DKK top applicable also for accommodation and for travel expenses or only for the daily allowance?

 79. Anette Sand 15. august 2012 at 19:05 #

  Hej Jose

  De 50.000 kr. dækker beløb, som udbetales uden kvittering. Det vil sige: Hvis du får både penge til mad og overnatning uden at aflevere bilag, dækker de 50.000 kr. begge poster. Men hvis boligen bliver betalt via dokumenteret faktura, dækker de 50.000 kr. kun rejsegodtgørelsen (altså madpengene).

  Dbh.
  Anette

 80. Aske Højer 6. november 2012 at 11:48 #

  Hej, jeg har en enkeltmandsvirksomhed og samtidig et fuldtidsjob ved siden af. Jeg har planer om at være 100% selvstændig fra midten af næste år. Mit spørgsmål er så: Jeg har kørt rigtigt meget i min egen bil for mit firma, og skal derfor have kørselsgodtgørelse. Jeg har desuden også være på 1 rejse på 5 dage for at lave aftaler med leverandører til mit firma. Dette skal jeg også have diæter for. Når jeg lægger alt sammen har jeg desværre ikke nok overskud i firmaet til at udbetale disse, men kan jeg så trække det i min personlige indkomst og hvordan?

  MVH

 81. Anette Sand 26. november 2012 at 01:31 #

  Hej Aske

  I din bogføring vil du registrere, at firmaet skylder dig penge: Du bogfører rejser og diæter i driften og på kontoen “Mellemregning med ejer” skriver du (i kredit), at firmaet skylder dig pengene. Du får fradrag for din virksomheds underskud i din øvrige personlige indkomst, når du laver selvangivelsen (kontakt mig evt., hvis du vil købe hjælp til dette, når selvangivelsen kommer – vi hjælper med mange af den slags i Regnskabsskolen uden at det kommer til at koste mange tusinde kroner.)

  Dbh.
  Anette

 82. Aske Højer 15. februar 2013 at 15:56 #

  Hej igen.

  Jeg har lige lavet en aftale med et firma jeg skal arbejde for. Arbejdet foregår i Sverige. Jeg beholder min bolig her i Danmark, og de betaler for transport derop og hjem igen. Jeg er væk mandag morgen kl 8 til torsdag aften kl 22.
  Hvordan fakturerer jeg diæter? Og skal der moms på da det er i sverige? Kan jeg efterfølgende udbetale dem skattefri til mig selv, eller hvordan skal jeg gøre det?
  Og tror forresten jeg kontakter dig når selvangivelsen skal laves :-)
  MVH

 83. Anette Sand 18. februar 2013 at 12:29 #

  Hej Aske

  Det er mange spørgsmål. Men kort: Hvis arbejdet udføres for et svensk firma i Sverige, skal du have deres svenske momsnummer og herefter fakturere UDEN moms. Diæterne fakturerer du til det, I har aftalt, og du kan udbetale til dig selv skattefrit for op til 25.000 kr. pr. år (2013) – overstiges beløbet, kan du fortsat rejse, men så skal du betale for hotel og mad med bilag, som bogføres.

  Du er velkommen, når selvangivelsen skal laves.

  Dbh.
  Anette

 84. Anne Grete 20. februar 2013 at 10:32 #

  Hej Anette.
  Vedr dit svar til Aske; hvad kan han så fradrage på selvangivelsen, kan diæterne fradrages, de som ikke er faktureret videre, eller alle?
  Mvh Grete

 85. Anette Sand 20. februar 2013 at 10:46 #

  Hej Anne Grete

  Diæterne skal bogføres i virksomhedens regnskab som en udgift og bliver derfor et skattemæssigt fradrag, de skal ikke skrives særskilt på selvangivlsen. Diæterne kan frarages, uanset om de er viderefaktureret direkte eller ej.

  Dbh.
  Anette

 86. Anne Grete 22. februar 2013 at 00:21 #

  Kære Anette,
  Du som kan svare på alt!
  Nå trænger jeg virkelig til hjælp. Skat har meddelt de vil beskatte mit konsulentfirma som honorarmodtager. Har faktureret kunden diæter, men så kan disse vel alligevel ikke fradrages, da honorarmodtagere kun kan fradrage dokumenterde faktiske udgifter, hvilket selvfølgelig ikke længer haves. Så skal diæteterne føres som indkomst? Uden fradrag?
  Mvh Anne Grete

 87. Anette Sand 22. februar 2013 at 00:38 #

  Hej Anne Grete

  Alt efter hvilke(t) år, der er tale om, kan du godt have diæter som lønmodtager/honorarmodtager, også uden bilag men inden for grænsen på hhv. 25.000/50.000 kr. alt efter år.

  Men jeg kan ikke blive mere konkret uden at vide mere om din sag. Du bør overveje, om ikke det kan svare sig for dig at få en god revisor eller anden rådgiver til at hjælpe dig igennem denne sag, så du undgår at snyde dig selv.

  Dbh.
  Anette

 88. Bodil 2. marts 2013 at 21:04 #

  Hej Anette
  Har et spørgsmål ,arb på forskellige brandstationer kan være op til 7 forskellige på et år , hvor man bliver flyttet rundt hele tiden, det er fast i 24 timer i døgnet..betaller selv alt maden,er lidt dyrt ,når man bliver flyttet hele tiden…kan jeg søge diæter på 455,kr..MVH Bodil

 89. Anette Sand 3. marts 2013 at 12:07 #

  Hej Bodil

  Så vidt jeg ved, er lønnen på brandstationerne tilrettelagt sådan, at der er tillæg for 24-timers vagter. Så jeg synes, at du til at starte med skal tale med din chef eller tillidsrepræsentant for at tjekke, om I får de tillæg, I er berettigede til. Du vil formentlig ikke kunne hæve diæter efter statens satser, fordi jeg tvivler på, at man kan karakterisere dit arbejde på de forskellige brandstationer som rejseaktivitet.

  Dbh.
  Anette

 90. Heine madsen 16. oktober 2018 at 15:35 #

  Super blog, der bliver svaret på meget nyttigt,,,

  jeg har en enkeltmandsvirksomhed hvor jeg monterer boliger,
  kører typisk hjemmefra fredag kl 12 og er hjemme igen søndag eftermiddag.
  må jeg trække km fra og 2 diæter? på sådan en weekend.?.
  har ca 150km hver vej.
  jeg mødes dernede med en som ikke er moms registreret og ham udbetaler jeg løn via hans b indkomst, gælder der samme regler for ham?
  tak

 91. Anette Sand 13. november 2018 at 17:07 #

  Hej Heine

  Kørsel kan du helt sikkert trække fra. Med hensyn til diæter kommer det an på, om du kan komme hjem og spise og sove, eller om det pga. arbejdets omfang og karakter er umuligt. Hvis I arbejder til kl. meget-sent-om-aftenen, kan du argumentere for diæterne, fordi det ikke er muligt at nå frem og tilbage og også få en rimelig hviletid.

  Personen, som du udbetaler B-indkomst: Nej, som honorarmodtager kan man ikke få kørsel og diæter efter samme regler som f.eks. lønmodtagere. Så her vil han være dårligere stillet, end hvis han var ansat på alm. lønmodtagervilkår.

  Dbh.
  Anette

 92. Jesper 23. februar 2019 at 08:33 #

  Hejsa

  Jeg driver en virksomhed med 2 ansatte og udbetaler diæter til dem. Men hvordan får jeg fradrag for deres diæter og hvordan regner man det. Modregner man det inden moms afregning eller hvordan

  På for hånd tak
  Jesper

 93. Anette Sand 2. juli 2019 at 22:33 #

  Hej Jesper

  Diæterne, du udbetaler, bliver bogført som en udgift – typisk samtidig med, at lønnen bliver bogført. Hvis diæterne skal viderefaktureres til kunderne, skal der lægges moms på. Er det svar på dit spørgsmål?

  Dbh.
  Anette

Trackbacks/Pingbacks

 1. Rejseafregning - skemaet for 2010 | Anette Sand - 15. februar 2010

  […] Husk at max. grænsen for diæter som enten fradrag på selvangivelsen eller som udbetaling til ejeren af en virksomhed er 50.000 kr. fra og med 2010. Se evt. indlægget om det her. […]

 2. Rejseafregning - skema og takster - Anette Sand fra Regnskabsskolen - Iværksætter Debatten Amino - 11. januar 2011

  […] I forbindelse med "Genopretningsplanen" blev det i 2009 vedtaget at suspendere regulering af en række takster og satser, som ellers bliver tunet årligt. Derfor er der rigtig mange af 2010-satserne, som vi genbruger i 2011. Blandt andet diæter efter statens takster, altså den godtgørelse (eller ligningsmæssigt fradrag), man kan få som ansat på rejse, hvis ikke man får udgifterne dækket efter regning. Indehavere af personligt ejede virksomheder kan også bruge satserne: Altså hæve et skattefrit beløb til dækning af rejseudgifter mod ikke at trække udgifterne fra til f.eks. overnatning og bespisning. Dog for max. 50.000 kr. pr. år (mere om 50.000 kr.s satsen her). […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.