Brevkasse: Moms på provision?

Hej Anette,

Skal der moms på henvisningsprovision? Og hvordan fungerer det i praksis at få en provision – selskabet skal jo have en faktura fra en for at de selv kan trække beløbet fra.

Håber du kan hjælpe.

Ja, der skal moms på henvisningsprovision lige som på alt muligt andet udført arbejde under forudsætning af, at arbejdet udføres af en momsregistreret person eller virksomhed.

Dokumentationen kan ske på to måder, alt efter hvordan arbejdet – og kontrollen med, hvor meget, der skal udbetales i provision, foregår: Enten kan sælgeren, altså den, der skal have provisionen, udstede en faktura. Eller også kan køberen udstede en kreditnota når han/hun registrerer, at opgaven er udført, og provisionen skal til udbetaling. Det sidste er ofte det letteste at administrere.

14 Replies to “Brevkasse: Moms på provision?”

 1. Hej,
  Hvis sælgeren fakturerer, afregner man så provisionen btb, så moms tillægges provisionsbeløbet?
  Dvs. hvis provisionen f.eks. er aftalt til 10%, så fakturer sælger f.eks. 10.000 kr. x 10% = 1.000 kr. + moms 250 kr., i alt 1.250 kr.??

  Vh.
  Thomas

 2. Hej,
  Hvis man salg vare som momsfri men give han også provision til kunder skal provision med /uden moms i faktura ,kommer venligt med en eksempel

 3. Hej aowa

  Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål og kan derfor ikke komme med et godt svar. Er der tale om en momsfritaget virksomhed – eller hvorfor er salget momsfrit? I hvilken anledning gives der provision til kunder?

  Dbh.
  Anette

 4. Hej Anette

  Tak for en god side!

  Hvis virksomheden der betaler mig provision er momsfritaget – skal min virksomhed så selv som momspligtig betale moms af provisionen?

  /Brian

 5. Hej Brian

  Det er svært at sige uden at kende alle forhold. Men som du beskriver det her vil jeg mene, at du skal skrive moms på dine fakturaer af provisionen.

  Dbh.
  Anette

 6. Hej Anette

  Jeg sidder med en problemstilling der er lidt i tråd med de tidligere spørgsmål. Jeg sidder med en butik der sælger varer på kommission, og i den forbindelse får standleje og 15% af deres omsætning i salgsprovision. Da kommissionæren er momsregistreret skal hun selvfølgelig afregne moms af salgsprovisionen.

  Mit tvivl opstår imidlertid i forbindelse af salg for kommittenterne. Nogle af kommittenterne er momsfritaget, skal kommissionæren opkræve moms når hun sælger deres varer, eller må hun undlade det selvom hun selv er momsregistreret?

  Vh Kirsten

 7. Hej Kirsten

  Hvis varerne sælges i butikkens navn, skal der beregnes moms af salget, uanset om der er tale om en momspligtig leverandør eller ej. Kun hvis varerne sælges i producentens navn (altså med producentens navn og cvr.nummer på fakturaen), kan der være tale om ikke at opkræve moms – men det vil kræve en omfangsrig beregning efterfølgende, og det vil være temmelig bøvlet, hvis en kunde køber varer fra mere end en producent.

  Dbh.
  Anette

 8. Hej Anette – dejligt at finde din brevkasse i online virvarret!

  Jeg har en serie collageprints til salg i en nystartet butik.
  Da har her efter de første 3 mdr gjort op hvad jeg har solgt for hos dem og de beder mig sende en faktura til dem UDEN moms på – eftersom jeg ikke momsregistreret og har cvr (får det måske på sigt). Men i den udregnede pris har de allerede trukket moms og kommission fra.
  De tager i forvejen 40% i kommission, så det kan føles lidt overraskende dyrt at jeg også så at sige mister 25 % til moms af den salgspris, vi i sin tid blev enige om. (Hvor jeg jo kun kalkulerede med at de kun slugte de 40%)

  Kan det være rigtigt at de køber momsfrit hos mig men at de vel så sælger det videre inkl moms?

  Jeg ville jo mene at det burde være dem der skal pålægge momsen til den pris vi har aftalt, når de opgiver prisen til kunderne. Kan det virkelig påhvile mig?

  Da vi alle er lidt nye og grønne kan der helt klart være fejl og misforståelser på begge sider… så hvis du kan oplyse os vil jeg sende dit svar videre.

  Mange tak!

  Mvh Helle

 9. Hej Helle

  Jeg er enig i din beregning: At du skal have de 60%, I har aftalt – og at momsen er den sag uvedkommende. Problemet er vel, at I ikke har lavet en præcis aftale, som tager hensyn til dette.

  Tal med butikken om, hvordan I får en fornuftig pris ud af det for begge parter – og samtidig så dine prints kan sælges til en pris, slutkunderne vil betale.

  Dbh.
  Anette

 10. Hej Helle,
  Hvis sælgeren, altså den, der skal have provisionen, udsteder en faktura og det skal bogføres som bonus, vil du så anbefale at oprette en “vare” der hedder bonus, eller skal det føres på som alm. vare?

 11. Hej Helle
  Jeg har også lige et spørgsmål
  Vi har værelser a 595 kr. inc. Moms
  bruger så et udlejning bureau som vil have 15% provision lig 89,25 kr.
  som det er nu betaler jeg moms af de 595 kr. lig 119 kr.
  og ikke af 505,75 kr. lig 101,15 kr.
  forskel 17,85 kr.
  kan jeg få refusion af moms af de 89,25 kr.
  idet de må vel afregne moms af deres provision

  mvh.
  Steen

 12. Hej Steen

  Ja, udlejningsbureauet skal sende en afregningsseddel til dig, hvor momsen fremgår. Og så kan du afløfte momsen af den. Hvis bureauet ikke er dansk, er det en anden sag – men du skal stadig afregne salgsmomsen.

  Dbh.
  Anette

 13. Hej Benedikte

  Jeg ville lave en særlig konto til det, så det bliver helt synligt i regnskabet, hvor stort det samlede bonusbeløb er.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.