Brevkasse: Fotograf/hobbyvirksomhed

Hej Anette. Jeg deltog i et momskursus hos dig for 2 uger siden og talte i den forbindelse med dig om hvorvidt jeg skal lukke mit firma eller ej (kunstner/fotograf). Har nu kigget lidt her på din side og
forsøgt at få en ide om hvad der er bedst for mig at gøre. Har dog et par spørgsmål som jeg håber du vil svare på:-).

Det er helt klart for mig at jeg bør lukke mit firma, da jeg jo som kunster – og især som fotograf – ikke tjener en disse (sidste år 6000 kr) og evt. ikke engang kan få godkendt mine ting som kunst fordi det er fotografi (tænker på de 5 % moms) – mit spørgsmål er om jeg kan lave hobbyvirksomhed – er der en fordel i det som kunstner eller er det det samme som at lukke firmaet og bare have de sædvanlige 50.000 man kan tjene
uden at betale skat??? kan man f.eks trække ting fra i en hobbyvirksomhed? jeg har jo en del udgifter, som virkelig er dejlige at kunne trække fra (:-))

Og hvad var det du nævnte med at man ikke skal betale skat så længe ens udgifter overstiger indtægter? – er det for en hobbyvirksomhed eller bare generelt?

Bare som info:
1. Jeg har et job ved siden af som xxxx (bortredigeret af Anette)  for at få mad på bordet og
2. Det skal siges at min indtæg i firmaet i år allerede er bedre end sidste år, – men regner ikke med at komme op over de 50.000 lige meget hvad de næste par år…… jeg håber det gav mening og at du vil råde mig – er
meget i tvivl om hvad den rette løsning er og vil helst ikke have ballade med SKAT:-) Ellers tak for et virkelig godt kursus.

Tak for de pæne ord om momskurset. Hvis du lukker din virksomhed og overgår til at lave en “hobbyvirksomhed” sker der følgende ændringer i økonomien:

 • Du må kun trække udgifter fra, som er direkte forbundet med dit salg. F.eks. køb af materiale til et værk, du producerer og sælger. Men ikke indkøb af udstyr mv., du kan bruge til produktion af værkerne.
 • Du må ikke trække et eventuelt underskud fra i din øvrige personlige indkomst, men du skal betale skat, hvis du får et overskud.
 • Du skal ikke lægge moms på regningerne og må ikke trække moms fra udgifterne, fordi du af-registrerer din virksomhed for moms.

50.000 kr.s græsen gælder ikke for skatten men for momsen: Du kan undlade at være momsregistreret, når din omsætning ikke overstiger 50.000 kr. i 12 på hinanden følgende måneder. Men du betaler altid – lige meget hvilken ordning, du har  – skat af et evt. overskud.

5 Replies to “Brevkasse: Fotograf/hobbyvirksomhed”

 1. Det lyder meget interessant! Jeg vidste intet om hobby virksomhed. Hvor finder man regler om det? Jeg vil gerne selv starte firma, ved siden af mit fastjob. Jeg synes blot at det er lidt svært, fordi jeg tjener også en del penge allerede ved mit job, skal disse penge være til mit firma eller skal jeg lave forskel mellem jobbene. Det kan jeg faktisk ikke finde ud af og er meget i tvivl om hvad jeg skal gøre. I øvrigt rigtig flot hjemmeside! tillykke med den. mvh. Michelle

 2. Når man er pensionist (førtids), kan man så vidt jeg husker tjene 22.000 om året uden at skulle betale skat, som jeg har forstået det. Kan du bekræfte det? Og gælder de samme regler vedrørende afskrivning?

 3. Hej Michelle

  Der er ikke så meget at læse om hobbyvirksomheder for de, som gerne vil starte en: Det er sådan set ligetil. Der er dog nogle særlige fradragsregler (færre fradrag end de almindelige, erhvervsdrivende virksomheder). Jeg skal se at få lavet et indlæg om det snarest.

  Hvis du er i nærheden, er du meget velkommen på et af Regnskabsskolens informationsmøder, hvor du også kan høre om, hvordan man starter helt i det små: http://www.regnskabsskolen.dk/ivkurser/infomode

  Tak for de pæne ord om bloggen.

  Dbh
  Anette

 4. Hej Deborah

  Nej, jeg kan ikke bekræfte den sats du nævner. Den er sandsynligvis korrekt, men jeg har ikke sat mig ind i de særlige regler, der gælder for førtidspensionister. Hvis du overvejer et job ved siden af, vil jeg foreslå, at du spørger socialforvaltningen om, hvordan det vil påvirke dine udbetalinger. Afskrivninger er en af de ting, som man ikke må medtage i hobbyvirksomheder.

  Dbh
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.