Brevkasse: Bogføring af tab på debitorer

Hej Anette
Jeg har tidligere været på dit årsafslutningskursus, og har også i år haft stor glæde af det jeg lærte.
Nu har jeg imidlertid et spm. angående en faktura fra et tidligere år, som vi nu har måtte indse at den ikke bliver betalt  – den er så tabt. Hvor vil du anbefale at jeg modposterer den. Jeg har ikke nogen konto der hedder tab på debitorer.

Hvis jeg opretter en sådan skal den så være under varesalg?

Tak for en god og nyttig blog.

Med venlig hilsen
Dorte

Hej Dorte

Det er rigtigt, at du skal oprette en konto til tab for debitorer. Du må afskrive tabet i det år, hvor du har konstateret, at du ikke kan inddrive pengene. Jeg ville placere kontoen under afskrivninger (altså nederst i resultatopgørelsen men inden renter og ekstraordinære udgifter/indtægter), fordi tabet er en afskrivning af en forventet indkomst. Men skattemæssigt kommer det ikke til at gøre nogen forskel, hvor I balancen, du placerer den.

6 Replies to “Brevkasse: Bogføring af tab på debitorer”

 1. Jeg er beboer på Thorupgården. Jeg har længe haft mistanke om at den er helt gal i Thorupsgårdens administrtion. Jeg har også erfaret, at Rigsrevisionen ikke kikker København Kommune (og alle deres institutioner) i kortene. Jeg har også skrevet en mail til Frank Jensen desangående. Men nu mener jeg at kunne føre bevis for hele 2 fejldispositioner i en periode på 4 måneder. De udskriver nemlig girokort til satlige beboere hver måned, og vi er 110 beboere. Samtidig trækkes der et beløb, ihvertfald fra min lønkonto på det samme beløb, hvorfor jeg naturligvis aldrig bliver færdig med at betale det beløb, som jeg skylder Thorupgården. HVAD GØR JEG NU? Er det nødvendigt at foretage en politianmeldelse? eller skal jeg være nødt til at hyre en advokat? Jeg har afdraget en regning til Thorupgården på 4.133 kr. med 800 kr. i 4 måneder, og samtidig betalt 129 kr. i Fællesudgifter. Ialt 929 kr.
  Alligevel påstår bogholderen at de 2 girokort som han har udstedt til mig, ligeledes 929 kr, stadig ikke er betalt.Vores Administrator er sat på sagen og jeg føler mig overbevist om at det kan lade sig gøre at løse problemet. MEN JEG NAGES ALLIGEVEL AF FRYGT FOR AT DE BLOT OPDIGTER NOGLE NYE TAL, for at skjule deres “fadæse”. Mål og ramme-kontoret, Bernstorffsgade 17
  har ansat en revisor til at undersøge Thorupgådens regnskaber, men hvis disse regnskaber er sminkede, eller man fører dobbelt bogholderi, så er der jo ikke andet at gøre end at foretage en krydsrevision. HVEM SKAL JEG RETTE HENVENDELSE TIL?

 2. Hej Birgit

  Hvis I har en beboerforening, vil jeg i dit tilfælde starte med at opstille et tydeligt og let forståeligt regnskab og give til formanden for beboerforeningen. Herudover synes jeg, at du skal kontakte Advokatvagten, som kan give dig en gratis vejledning om, hvordan du kommer videre. Du kan finde Advokatvagten her: http://www.advokatsamfundet.dk/Default.aspx?ID=11780

  Endelig er der også mulighed for at melde dig ind i Lejernes Landsorganisation og få rådgivning gennem dem. Den kan du finde via dette link: http://www.lejerneslo.dk/

  Hvis der er et problem, er der jo noget, som er fælles for alle lejerne, og derfor vil det være en sag, som skal tages op i fællesskab. Det vil Både Advokatvagten og Lejernes LO kunne vejlede dig mere om.

  Dbh
  Anette Sand

 3. Hej

  Hvordan bogfører jeg så, når jeg har lavet et varesalg – og får pengene. Men 2 måneder senere finde ud af, at der er betalt med et stjålet kreditkort. Pengene trækker PBS selv retur til kortets ejermand – SUK.

 4. Hej Lars

  Ja, det er jo ikke særlig sjovt. Du har jo stadig foretaget varesalget, så det kommer ikke til at påvirke din beholdning, du har bare ikke fået betalingen, desværre. Derfor skal du bogføre på “tab på debitorer” eller evt. en ny konto “kortsvindel”: Beløbet skal i kredit, og der skal være momskode på. Modkonto (afstemningskont), altså kontoen i debet skal være banken, fordi PBS trækker pengene fra din konto.

  Dbh
  Anette

 5. Hej, jeg har en kunde, der går konkurs, men behandlingen er ikke afsluttet. Jeg er i færd med at afslutte regnskab (forskudt regnskabsår) og ved at konkursen bliver endelig efter min slutdato. Skal jeg så hive beløbet inkl. moms ud af debitoren og sætte det ind på en hensat til tab på debitorer og dernæst til næste år, når konkursen er endelig, ud af hensat-kontoen og ind på en tabs konto, hvor momsen så først trækkes ud?

 6. Hej Claus

  Ja, præcis som du skriver: Du kan godt hensætte beløbet, men du må ikke søge momsen retur, før tabet er endeligt konstateret.

  Dbh.
  Anette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.