Her til aften har vi haft informationsmøde for nye iværksættere. Næste gang er den 28. april, og du kan tilmelde dig her.
Selvom dagsordenen egentlig er den samme fra gang til gang på informationsmøderne, er indholdet meget skiftende. I dag var der mange spørgsmål om bespisning. Derfor:
Bespisning på arbejdspladsen
Mad på arbejdspladsen omfatter alt fra morgenbrød til det halvårlige personalemøde eller pizza den aften inden julepakningen, hvor alle arbejder sent, til overdådige, daglige kantineordninger.
Alle udgifter til bespisning af medarbejdere er fradragsberettigede. Spørgsmålet er, hvornår kan man trække maden fra i virksomhedens regnskab, uden at medarbejderne bliver personligt beskattet af personalegodet.
Udgangspunktet er, at mad er en privat udgift, og derfor skal der enten være en særlig regel eller begrundelse for, at maden kan trækkes fra. Dem er der så til gengæld også nogle stykker af.
Kaffe, te, kildevand og frugt i virksomheder med ansatte
Det kan trækkes fra, fordi der er tale om en “velfærdsordning”. De ansatte bliver normalt ikke beskattet, hvis der er tale om noget, som er “uden væsentlig økonomisk værdi og ikke individualiserbar pr. medarbejder.”
En kage til kaffen i ny og næ går også ind under denne ordning. Hvor langt reglen om “generelle personale- og velfærdsordninger” lige kan trækkes, er svært at sige. Men de omfatter ikke en gratis minikiosk med sodavand, chips, chokolade og ugeblade.
Overarbejde
Bingo! Selvom medarbejderne forventes at betale deres egen mad, så er der her en undtagelse: Hvis de ikke kan komme hjem på grund af overarbejde i din virksomhed, er aftensmaden en udgift som virksomheden kan trække fra, uden at de ansatte skal beskattes.
Udgiften er omfattet af bagatelgrænsen. Det betyder, at der skal være tale om lejlighedsvise måltider, ellers kommer I alt for let over grænsen, hvor hele beløbet bliver skattepligtigt.
Personalemøder
Betaler virksomheden for et måltid mad i forbindelse med en mødeaktivitet, som det er nødvendigt at medarbejderne deltager i (de er måske ligefrem beordret til at deltage) kan virksomheden trække udgiften fra.
Kantineordning
Kantineordning går ud på, at man som arbejdsgiver kan have en kantine eller på andre måder stille frokost til rådighed for medarbejderne. Hver medarbejder betaler en del af udgiften og virksomheden betaler resten eller giver et fast tilskud. Bemærk dette: Den ansatte skal betale en del af udgiften, ellers bliver der tale om beskatning, og så er kantinen pludseligt en klam fidus.
Kantineordningen er et af de mest debatterede frynsegoder i nyere tid, og der har været adskillige sager omkring tilskuddet størrelse, hvordan hele ordningen skal behandles momsmæssigt, og hvordan man i øvrig gør op, hvad en kantineordning koster.
Typisk betaler den ansatte et bidrag på 25 ““ 35 kr. pr. dag som trækkes i lønnen, efter skat. Virksomheden betaler så resten af udgifterne til kantinen (råvarer, catering, kok, inventar o.s.v.). Udgifterne kan trækkes fra. Momsreglerne er ret indviklede ““ og har været ændret flere gange – så det vil vi ikke beskrive detaljeret, men man kan regne med at der skal betales moms af beløbet.
Hvis du har kantine for medarbejderne og samtidig byder på frokost til en forretningsforbindelse (f.eks. en freelancer eller en revisor), er der ikke tale om en personaleudgift men repræsentation. SKAT har vurderet at en frokost koster 50 kr. og en middag 80 kr. og så kan man kun trække 25% af udgiften fra. I virksomhedens bogholderi skal man derfor sørge for at notere når der er gæster, kunder, leverandører, rådgivere osv. på besøg i kantinen, så man kan bogføre det som repræsentation i stedet for en personaleudgift.
I personligt ejede virksomheder, hvor ejeren er eneste medarbejder
Det daglige forbrug er ikke fradragsberettiget, heller ikke mad på grund af overarbejde: Du er velkommen til at knokle igennem hele natten, men pizzaen skal stadig betales privat, så længe du befinder dig på eller i nærheden af virksomhedens adresse.
Ellers er der tale om rejseudgifter ““ det er der andre regler for. Men kaffe, te og den slags, som du indkøber og indtager i forbindelse med afholdelse af møder er fradragsberettiget.
Den type fradrag kan du læse om i Bogen om fradrag: For eksempel i kapitel 2.16 om repræsentation, 2.17 vedrørende reklame og kapitel 2.24 vedrørende bestyrelser, advisory boards og frivillige medarbejdere.
Moms af mad, serveret i virksomheden til gæster og forretningsforbindelser, er ikke fradragsberettiget, heller ikke med 25% repræsentationsmoms.
Du kan købe Bogen om Fradrag som e-bog eller trykt bog lige her.
Det er måske værd at nævne at Skat netop har udgivet en vejledning og et såkaldt styresignal vedr. arbejsgiverbetalte kantine og madordninger.
Hej Anette :)
Faldt lige over dette indlæg på Twitter. Tak fordi du gad bruge tid på det – sådan nogle indlæg er guld værd for os nystartede der ihærdigt forsøger at bogføre :)
Mvh.
Tak for en blog med svar på mange praktiske spørgsmål vi “små” iværksættere tumler med :-)
“Men kaffe, te og den slags, som du indkøber og indtager i forbindelse med afholdelse af møder er fradragsberettiget.”
Du mener ved afholdelse af kundemøder, ikke?
Hej Per
Jeg mener både møder med samarbejdspartnere (når der er en dagsorden – ikke sociale arrangementer) og møder med kunder.
Dbh
Anette
i personligt ejet firma ?? hvordan og hvorledes i forhold til fradrag aller firma betalt mad ved overarbejde eller i det hele taget ved arbejde da jeg jo stort set aldrig er på firma adr. at spise men altid er ude i byen ved kunder rundt om i landet ??
hvordan ligger fradrags/firmabetalt mad lige der ??
Hej Betina
Det er normalt kun under rejser, du har fradrag for udgifter til mad. Jeg kan anbefale dig at få fat i Bogen om Fradrag, hvor der er flere kapitler, du vil kunne drage fordel af. Bogen finder du her: http://regnskabsskolen.dk/boger/bogen-om-fradrag/
Dbh
Anette
Hej Anette.
Lækker blog du har her :)
Jeg er ejer af et ApS og er eneste ansat. Kan jeg så trække vand og kaffe fra som bliver drukket på arbejdspladsen?
– Martin
Hej Martin
Tak for de pæne ord om bloggen :).
Dit spørgsmål er et af dem, som deler revisor- og rådgiverbranchen i to: Nogle (de fleste) siger ja efter princippet “det plejer man godt at kunne slippe afsted med” og nogle siger nej, fordi hensigten med den type personalegoder er tænkt som et middel til at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft, og du smutter jo næppe fra dit eget selskab, selvom du ikke får gratis kaffe.
Hvis du arbejder hjemmefra vil jeg sige klart nej. Er du i et kontor, hvor du måske ind imellem har kunder på besøg og/eller er med i et netværk/fællesskab, kan man overveje, om ikke der er argumenter for, at også den del af kaffen, du selv drikker, er fradragsberettiget.
/Anette
Pingback: Brevkasse: MÃ¥ firmaet betale hvis noget ikke er fradragsberettiget? | Anette Sand
Hej Anette
Jeg faldt lige over denne artikel da jeg ledte efter svar på, hvorvidt det er muligt at trække et cafe/restaurant besøg fra i forbindelse med afholdelse af kundemøder? Kan du svare mig på reglerne omkring dette? :)
Mvh Anders
Hvordan er reglerne for medarbejdere der arbejder på en restaurant? Hvis medarbejderen indtager et måltid ifm. med en vagt på restauranten?
Det afhænger af, om vedkommende er under Horestas overenskomst eller ej. Er man det, så bliver medarbejderen opkrævet et beløb pr. dag til kost, og så er vi jo ovre i noget der ligner en kantineordning og som derfor ikke giver flere problemer. Beløbet man opkræver hos medarbejderen er 12 kr. pr dag.
Hvis ikke man er det, og velsagtens i alle andre tilfælde, så skal man beskattes af fri kost efter de gældende regler. Det vil sige et måltid til en værdi af 40 kr., hvis man får et måltid gratis.
Dbh.
Anette