Som jeg har været inde på i adskillige indlæg her på bloggen, kan man fratrække kr. 3,56 3,54 (2018) pr. km. jf. statens takster ved brug af egen bil i firmaets tjeneste, hvis man vælger den løsning. Der er dog et lille “men.”
Kører du indenfor en periode på 12 mdr. mere end 60 gange til det samme arbejdssted (du er f.eks. bogholder og bogfører hos den samme kunde 6 gange om måneden), så bliver du omfattet af 60 dagesreglen og kan ikke få godtgørelse med den høje takst. Når der er gået 12 mdr. starter en ny beregningsperiode.
Over 60 gange transport til/fra samme kunde, bliver din transport til almindelig befordringsfradrag på selvangivelsen og det er jo ikke nær så meget.
Selvom man er gået over til befordringsfradrag efter 60 dage, kan man stadig lade firmaet dække transportudgifterne til fx offentlig transport i stedet ik? Uden at man bliver beskattet af det privat.
Hej Ronnie.
Jo, det kan man godt. Men du kan også vælge i stedet at hæve befordringsfradrag med 1,90 kr./km. (2010) på selvangivelsen på den del af kørslen, som ligger ud over 60-dages reglen.
Dbh
Anette
Super at du gør opmærksom på dette. Jeg tror desværre ikke at alle er opmærksom på dette. Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse hvis SKAT omgør en sådan udbetaling
hej anette
hvor i summa.(kontoplan) skal man lægge kørsels fradrag ?? jeg er selvstændig og bruger egen bil i firmaet men får ikke løn, jeg vil bare have udbetalt mine kørepenge jeg ved bare ikke lige hvor det skal bogføres
mvh
mathias
Hej Mathias
Det kommer an på, hvilken kontoplan, du har. Men et sted i kontoplanen er der noget kørsel, i den nyeste kontplan ligger de fra 8300 og til 8999. Den øverste af dem hedder “udbetalte kilometerpenge”, og den er beregnet til dine kørepenge. Hvis ikke du har en konto til det, så opret en ny.
Dbh
Anette
Hvornår starter man med at tælle de 12 måneder der skal gå før man starter på en ny periode. Er det fra 1. gang man er hos kunden eller skal der gå 12 måneder efter man har været der gang nr. 60 før en ny periode starter.
Går ud fra at hver kunde har sin egen 12 måneders periode man skal holde styr på.
mvh
Mette
Det er en “rullende” opgørelse. Det vil sige, at du hele tiden skal gå 12 måneder tilbage.
Dbh
Anette
Hej. Mit spørgsmål drejer sig også om befordringsfradrag, hvor jeg kan se jeg kommer ind under 60 dages reglen-men det er egentlig ikke mit spg. Min Case.
Jeg bor i Odense, men både arbejder og læser i København. Indtil for nylig har jeg været alm. lønansat, hvorfor jeg kan få befordringsfradrag for alle ture. Også selvom jeg vælger at køre med en ven, eller overnatter i københavn(Jeg er klar over der findes kost og logi fradag, men dette falder uden for mit spørgsmål). Nu vil virksomheden så have, at jeg skal oprette eget enmandsvirksomhed og så sælge konsulenttimer til dem istedet. Mit spørgsmål er så; I et enmandsvirksomhed kan jeg vel kun få befordring for de afholdte udgifter(dvs får ikke befordring hvis jeg kører med ven eller overnatter) eller er befordringsopgørelse den samme? Jeg benytter udelukkende offentlig transport. Før kunne jeg jo få befordring for eks. 10 dage hvis bare jeg arbejde de 10 dage(Jeg skal ikke fremvise kvittering), men er det anderledes ved enmandsvirksomhed?. Har det nogen indflydelse at jeg samtidig er studerende, hvorfor mit pendlerkort også bliver subsidieret så det “kun” koster 560 kr. om mdr.? altså er det så det beløb jeg skal sørge fradrag for eller er det antal km x 1.9okr? i det tilfælde vil fradraget jo langt overstige mine egentlige udgifter på 560kr.?
Håber meget du kan hjælpe, da jeg synes det er svært at gennemskue, hvordan jeg vil stå i forhold til initial situation.
/Jakob
Hej Jacob
Du kan ikke få fradrag for kørsel, du ikke har foretaget, og jeg synes, at I har tolket reglene meget “alternativt” mens du har været lønansat.
Når du rejser for din egen virksomhed kan du få refunderet de faktiske udgifter, og hvis du kører i egen bil, hvilket du så ikke gør, taler vi om 3,67 kr./km (2011) de første 20.000 km. Hvis du vælger at overnatte i København, kan du få et fradrag i virksomheden på den afholdte udgift eller 195 kr./nat, hvis du ikke har kvittering, og der kan også være tale om diæter, så samlet set, bør det ikke være nogen underskudsforretning. Men det er heller ikke et tag-selv-bord for fradrag.
Dbh
Anette Sand
Hej
ang. 60 dags reglen..
Min case: Har arbejdsplads hjemme og køre ud til kunder i området omkring det firma jeg er ansat i. Ofte køre jeg lige en smut forbi firmaet når jeg har været ude hos en kunde, og af og til forbi firmaet mellem kundebesøg..
Så den samme adresse vil fremgå rigtig mange gange i mit kørselsregnskab, men er jo ikke en adresse jeg besøger direkte fra mit hjem ??
Tak for din tid, og tak for et svar :-)
Mvh.
Thomas
og så lige et tillægsspørgsmål :-)
Har ifm. årsopgørelse 2010 set til min overraskelse at jeg ikke har fået fradrag for befordring i 2008 og 2009.. kan jeg nå at få det fradrag ??
Mvh.
Thomas
Hej Thomas
Det sidste først: Ja, du kan få genoptaget din skatteansættelse for 2008 og 2009. Du skal beregne det fradrag, du ikke har fået og skrive til SKAT og bede dem om at genoptage din skat for de to år.
Med hensyn til det andet: Kørsel mellem firmaet og hjemmet er almindelig befordring, også selvom du oftest arbejder hjemmefra, og derfor til den lave takst, hvorimod kørslen til kunderne er kørselgodtgørelse (erhvervsmæssig anvendelse af privat bil = høj takst). Du må derfor skelne, og hvis du er i tvivl, hvordan du skal beregne det, så ring til SKAT som – når du endelig kommer igennem – er meget flinke til at give en konkret vejledning.
Dbh
Anette
Fantastisk blog du har Anette!
Jeg har et spørgsmål vedr. kørselsfradrag og 60 dages reglen mm
Jeg har enkeltmandavirksomhed og kører fra mit hjem til mit kontor
hver dag. 12 km hver vej. Går det under 60 dages reglen?
Andet spørgsmål: hvis jeg ‘kun’skal lave udvidet selvangivelse og ikke med regnskabsoplysninger (pga omsætning under 300.000) hvordan skriver jeg så kørselsfradrag med ind? Under hver måned i mit eget regnskab? Eller som et sted på selvangivelsen ?
Jeg har kørebog med alle oplysninger i.
På forhånd tak for hjælpen
Mvh. Pia
Hej Pia
Tak for de pæne ord om bloggen.
Kørsel mellem hjem og arbejde (dvs. fra din privatbolig til dit kontor) er ikke omfattet af 60-dages reglen. Der er tale om kørsel efter de helt almindelige regler, som også gælder for lønmodtagere, hvor fradraget er mindre – og slet ikke til stede de første 24 km. pr. dag.
Kørsel fra kontoret og ud til kunder er derimod omfattet af reglerne om anvendelse af privat bil til erhvervsmæssig kørsel, herunder 60-dages reglen. Det medtages i dit eget regnskab som et fradrag (og pengene udbetales til dig selv til drift af bilen).
Dbh
Anette
Hejsa Anette
Det er bare en super god blog, med mange gode og brugbare oplysninger og svar :-)
Mit spørgsmål går på befordring. Jeg har en enkeltmandsvirksomh. en butik så jeg kører hver dag til nøjagtig samme adresse (78 km om dagen ska dog kun have penge for de 54 km pr. dag i 261 dage om året i egen privat bil, det undrer mig dog at min revisor har sat et beløb ind i min selvang. der hedder 17.739 ??? ska min takst være 2 kr eller 3,67 pr km ?
Hilsner Annette
Du falder ind under 60-dages reglen: Hvis man kører mere end 60 dage til samme adresse, kan man ikke længere hæve den høje takst men kun 2 kr./km. (2011).
Dbh
Anette
hej vi har en diskussion i firmaet ang kørselsgodtgørelse,vi får udbetalt skattefri kørsel (1,90)efter 60 dages reglen og dem der kører frem og tilbage hver dag er jo logisk 60 dage men hvad med de få som bor på arbejdspladsen og kun kører feks hjemmefra til pladsen søndag og hjem igen fredag ?blir de to ture regnet for en dag dvs en tur/retur eller for to dage ?
samtidig har vi nogle stykker som mener at når de 60 dage er gået og vi derefter skal betale skat af kørslen,at de så kan trække kørslen fra igen på selvangivelsen er dette rigtigt ? på forhånd tak
mvh frank
sig mig er sitet her ikke aktivt længere siden man ingen svar får ????
Hej Frank
For at tage dit sidste spørgsmål først: Denne blog laver jeg i min fritid. Jeg svarer på de spørgsmål, jeg kan nå – og jeg prioriterer sådan, at spørgsmål fra selvstændigt erhvervsdrivende kommer først, fordi bloggen henvender sig til iværksættere og selvstændige. Siden der er tale om en gratis service, må alle vænne sig til, at selvom nogle får svar næsten med det samme, er det ikke en selvfølge.
Med hensyn til dit andet spørgsmål: Hvad angår kørsel, så er det den faktiske kørsel, der kan trækkes fra eller refunderes skattefrit fra virksomheden. Det vil sige, at kilometertælleren skal kunne aflæses – man kan ikke beregne sig et antal ture ud fra principper, men kun benytte en opmåling af den kørsel, der rent faktisk er foregået.
Dbh
Anette
annette undskyld jeg var lidt utålmodig
det er jo netop antal ture,for 60 dages kørsel er vel 60 gange tur retur ikke?
og kørslen foregår i begge tilfælde after kilometertælleren men spørgsmålet er når man har fået skattefri kørsel til samme plads i 60 dage og derefter begynder at betale skat af det beløb man får fra arbejdsgiveren.kan man så trække det fra igen på selvangivelsen ?
Hej Frank
Nej, man kan ikke både få udbetalt beløbet og få et fradrag for det på selvangivelsen: Det er enten eller. Det vil sige, hvis jeres arbejdsgiver har betalt kørselsudgiften, mister I retten til fradrag for den på selvangivelsen.
Dbh
Anette
tusind tak anette det var nøjagtigt sådan jeg selv tolkede det :)
mvh frank
Vedr 60 dages reglen
Jeg er ikke helt enig i din tolkning om at der efter 12 måneder starter en ny beregningsperiode – hvis det er samme arbejdplads tolker jeg det sådan at jeg skal arbejde 60 dages på et andet arbejdsted før jeg igen kan bruge den “store Takst” og hvis du kun (som jeg) har et arbejdssted kan du ikke bruge den store takst fremover
Så har jeg lige et spørgsmål – når jeg så ikke kan bruge den store takst skal jeg så trække de første 24 km fra (som almindelige lønmodtagere) eller gælder det ikke ved honorarløn??
Med venlig hilsen Werner Petersen
Hej Anette! Jeg tager hatten af for dit store arbejde med denne blog :)
Mit spørgsmål – jeg er selvstændig og har et firma som sælger og leverer arbejdskraft. Jeg har 5 ansatte som kører til forskellige arbejdsadresser. Jeg fungerer selv som vikar, og kører derfor selv til nogle af disse adresser for at afvikle vagter. Må jeg benytte mig af 60 dages reglen, eller skal jeg også skraffes med reglen om de første 12 km frem og tilbage…?
mvh Jonas
Hej Jonas
Som jeg læser din beskrivelse, kører du fra virksomhedens adresse og ud til forskellige kunder, hvor du vikarierer for dine ansatte. I så fald er du omfattet af den erhvervsmæssige kørsel (og skal derfor ikke selv betale de første 12 km. frem og tilbage).
Dbh
Anette
Hej Anette
Gælder dette også hvis man bor i Odense, men har arbejdsplads i kbh, hvor firmaet giver kørepenge for kørsel 5 gange om ugen?
Ja, det gælder også for personer, hvor arbejdspladsen betaler for befordringen: Den bliver skattepligtig, hvis der køres mere end 60 dage til samme adresse.
Dbh
Anette
Hej Anette!
Jeg har et spørgsmål til 60 dags reglen.
Jeg har en enkeltmandsvirksomhed hvor jeg lejer mig selv ud til forskellige virksomheder. I de fleste tilfælde kører jeg ud til dem der hyrer mig ind og tager en af deres biler ud til kunden. Jeg kører tit afsted en dag og kommer hjem en anden dag. Når jeg kører ud en dag og kører hjem en anden vil det så sige at en tur/retur for mig 2 af de 60 dage? Eller er en tur/retur 1 dag?
Hej Martin
Jeg er temmelig sikker på, at en dag er en dag – så hvis du kører ud en dag og hjem den næste, er der tale om to dage. Kører du ud en dag, bliver en dag og kører hjem den tredje dag, er der også tale om to kørselsdag.
Dbh.
Anette
hej Anette.
super site ;-)
vedr. 60-dages reglen, så hvis jeg har forstået det rigtigt, så kan et rengøringsfirma som mit ikke trække kørslen fra, efter de 60 dage, når jeg tager ud til min kunde hver dag og gør rent??? lyder jo helt forrykt når mine kunder er kontrakt kunder og noget der skal gøres dagligt? og hvad sker der efter de 60 dage?
hilsen den chokeret ;-)
Hej Kristina
Det, der sker, efter de 60 dage er, at satsen falder til den lave 2,13 kr./km. (2013-sats), så du får stadig kørselsgodtgørelse, det er bare med et lavere beløb.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Det lyder rigtig fint med den nedsatte takst efter 60dage.. Men jeg har bare ingen steder på skat.dk kunne finde det beskrevet.
Kan du måske henvise til noget skat har skrevet om det?
Og gælder det alle km eller kun fra 25’km og op?
Du kan læse mere om 60-dages reglen her: http://skat.dk/skat.aspx?oId=2064182&vId=0&search=60-dages* – og SKAT vejleder også gerne telefonisk (med lidt tålmodighed mens man venter på at blive stillet om, dog).
Dbh.
Anette
Hej igen.
Jeg har læst det på skat.
Men du skriver at satser falder til 2,13kr/km efter 60dage ved kørsel til samme arbejdsplads.
DET kan jeg ikke finde nogen steder på SKAT’s sider.
Hvorfra har du den regel?
(Bør over med mig.. :)
Venligst, Rasmus
øv…
Talte med SKAT den anden dag og ham jeg talte med kunne ikke bekræfte at satsen kun falder efter 60dage.
Han sagde at efter 60dage kan man kun bruge befordringsfradraget som først træder ind efter 24km…
Alternativet er at have en gulpladebil til erhverv alene eller regne en procentandel ud af de faktiske dokumenterede udgifter for transport ud og trække fra.
Men hvis du kan underbygge din påstand om at det du skriver til Kristina så vil jeg blive meget glad.
Venligst, Rasmus
Hej Rasmus
Du skal i første omgang rette dig efter, hvad SKAT siger. Jeg vil tjekke op med et par revisorer, om der er forskellige fortolkningsmuligheder og vender tilbage her i tråden, hvis jeg har godt nyt.
/Anett
Hej Anette
Hvis man som selvstændig f.eks. har 5 forskellige kunder som man hver er ude hos en gang om ugen(ca. 52 gange om året pr. stk.). Her er man da på den sikre side i forhold til 60 dages reglen ikke?
vh kasper
Hej Kasper
Jo, sådan vil det være: Når du ikke når op over 60 gange kørsel til hver enkelt kunde, opfylder du betingelserne.
Dbh.
Anette
Kære Anette
Jeg er selvstændig med enkelstmandsvirksomhed. Jeg har et par spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med.
Skal jeg vælge virksomhedsordningen for, at kunne benytte mig af befordringsgodtgørelse (3,82 kr.) for erhvervsmæssig kørsel?
Jeg arbejder som frelance konsulent for en større instituion i region midt jylland. jeg varetager dels opgaver internt i denne organisation, men får også gennem selv samme organisation opgaver (som underlevareandør)i andre kommuner og institutioner. Hvordan forholder jeg mig til 60 dages reglen her. Vil man betragte min opgaver som underlevarandør som kørsel til en arbejdspalds eller vil man anse det som kørsel til forskellige adresser? Håber dette giver mening for dig :-) Og tak for en fantastisk blog
Hej Cynthia
Tak for din mail. Det er faktisk et ret vanskeligt spørgsmål, som jeg derfor har vendt med en af Regnskabsskolens faste samarbejdspartnere i det sydsjællandske, Kasper Kyndsberg, som skriver:
“Du spørger meget specifikt. Først lidt generelt til dit spørgsmål.
Du kan altid få fradrag for din kørsel mellem hjem og arbejde og mellem flere arbejdspladser. Eneste spørgsmål er, hvor meget du kan få. Der findes to paragraffer i ligningsloven §9b og §9C. Det er nok det oftest citerede paragraffer, hvorfor de gengives her.
9B er basalt set det høje fradrag og 9C er det lave fradrag.
9C er det vi kender som befordringsfradraget, hvor vi ikke får noget fradrag for de første 24 km, får et højt fradrag for de næste 76 km og over 100 kørte km får vi et lavere fradrag. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag og fradraget har en skatteværdi på ca. 33%.
9B får vi et en høj godtgørelse der kan fratrækkes i den personlige indkomst og har en skatteværdi på mellem ca. 38 – 56% alt efter ens indkomst hvis man er selvstændig/honorarmodtager eller man kan få penge efter 9B som lønmodtager skattefrit af sin arbejdsgiver.
Derfor er det væsentligt at finde ud af, om man kører til forskellige arbejdspladser eller den samme.
Adskillelsen sker efter 60 dages reglen, der fungerer således at hvis du kører mere end 60 arbejdsdage til den samme arbejdsplads får du fradrag efter §9C og kan ikke få skattefri godtgørelse. Hvis du har kørt mere end 60 arbejdsdage i træk til samme arbejdsplads skal der gå 12 måneder, hvor du ikke har 60 efterfølgende arbejdsdage hvor du kører til samme arbejdsplads for at kunne komme tilbage i 9B.
I din konkrete situation kender vi simpelthen ikke nok til dine konkrete kørselsvaner. Hvis du vil have vished må vi under alle omstændigheder råde dig til at anmode Skat om bindende svar, hvor du helt præcist beskriver dit kørselsmønster.
Med venlig hilsen
Talknuserne I/S
Kasper Kyndsberg”
kære kasper
Tusind tak for dit svar. jeg går videre med det til skat.
mange hilsner og tak cynthia
Hejsa,
Jeg har et enkeltmandsfirma, hvor jeg kører hjemmefra og til en fast kunde hver dag.
Jeg har lige fået mig et kontor i nærheden af mit hjem.
ang 60 dags reglen…
Kan jeg få den store godtgørelse ved at kører direkte til min kunde i de 60 dage og derefter kører via mit kontor til kunden i 60 dage og tilbage igen.
Hjem=A
Kunden=B
Kontoret=C
1. A til B og retur i 60 dage…
2. A til C til B og retur til C og A i 60 dage.
3. A til B igen
Er jeg helt ude på dybt vand?
Hej Jimmy
Ja, det er du, for 60-dages reglen handler om antal besøg hos en kunde – ikke om, hvor man kører fra. Du kan ikke fordoble antallet af dage ved at angive din afgangsdestination som nogle gange fra hjemmet og andre gange fra arbejdet. Men der er jo stadig det almindelige “lønmodtager”-kørselsfradrag, når du kommer over 60 dage.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Jeg har læst lidt på din blog og nu er jeg fortvivlet. Jeg tænker at du må være ekspert på det her område – at dømme ud fra dine indlæg.
Jeg håber du kan svare mig på et spørgsmål.
Jeg har åbnet CVR registreret enkeltmandsvirksomhed med personskat.
Jeg lejer et værksted hos en brugtvognsforhandler. Her laver jeg biler for både brugtvognsforhandleren, men også 4 andre kunder.
Jeg har et lønnet fuldtidsarbejde og er altså kun selvstændig i fritiden. Dog er det for tiden næsten dagligt at jeg er på “eget” værksted.
Jeg får det helt almindelige ligningsmæssige fradrag i forskudsopgørelsen for kørsel fra bopæl til arbejdsplads og retur.
Jeg laver et kørebog efter skat’s gældende takster for de KM jeg kører i erhvervsøjemed og trækker disse KM fra som udgift i rengskabet. (Jeg har en papegøjepladebil- Halv erhverv og halv privat bil)
Jeg kan læse mig til at jeg kun må køre ud til samme kunde 60 gange på en rullende 12 måneders periode, hvis det skal trækkes fra som KM-godtgørelse i regnskabet.
Er det gældende når man lejer sig ind i et lokale i en bygning, som en af mine kunder ejer – også selvom lokalet bruges til udførelse af andre kunders opgaver også?
Og hvis det er, hvad skal jeg så gøre for at afholde udgiften? – Er noget rundforvirret
Venlig hilsen Kim
Hej Kim
Hvis du udfører alt eller stort set alt arbejdet i det lejede lokale, som også ligger der, hvor din største kunde er, synes jeg, at man må betragte det lokale som et fast forretningssted. Derfor kan du ikke hæve (den høje) kilometergodtgørelse mellem hjemmet og lokalet, og derfor bliver 60-dages reglen ikke relevant.
Dbh.
Anette
hej Anette.
rigtig godt arbejde. hurtigt spørgsmål(som du måske allerede har besvaret): Jeg har arbejde som vikar i sjællandsområdet og kører udelukkende med offentlig transport. Har hørt fra en kollega at 60dages-reglen og 3,56 også gælder for mig.. kan det passe?
på forhånd tak.
– Christian
Hej Christian
Hvis du er ansat som vikar, er det de almindelige lønmodtagersatser (2014: 2,10/km. dog ikke de første 24 km. dagligt), du skal bruge. Hvis du arbejder som selvstændig erhvervsdrivende og løser vikararbejde, kan du trække de faktiske omkostninger fra. Du kan ikke hæve kilometergodtgørelse for kørsel i bil. Hovedreglen er: Hvis du ikke kan aflæse kilometertælleren, kan du ikke få kørselsgodtgørelse.
Dbh.
Anette
Hej Anne
Jeg håber, at siden stadig er aktiv. Du har været så god til at give alle sammen konkrete svar.
Jeg har en enkeltmandsvirksomehed som jeg driver ved siden af mit studie. Jeg har haft en kunde som har udført et projekt for og dermed transporteret mig fra mit bopæl til adressen i en kort periode (under 60 dage). Jeg har brugt offentlige transportmidler til at komme til og fra adressen og jeg har desuden brugt mit periodekort, som jeg også bruger til mit studie. Alt andet ville blive meget dyre.
Hvilken katagori falder jeg ind i mht til transportgodtgørelse? Jeg har læst rigtig meget om de to typer nu. Men det er meget svært at gennemskue hvordan og hvorledes det er med offentlige transport. Kan det passe at jeg kun kan drage nytte af fradraget? Og hvilke satser skal der bruges?
Mvh
Daniel
Hej Daniel
Der er kun fradrag for udgifter, som er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i firmaet. Når du ikke har haft nogle omkostninger til rejsen (fordi du alligevel har et periodekort og man ikke kan argumentere for, at firmaet skal betale det, d du er fuldtidsstuderende), er der heller ikke noget fradrag.
Dbh.
Anette
Kære Anette.
Spændende mangeårig tråd du har kørende her. Jeg har ved at læse den nogenlunde fundet frem til hvad der er gældende for mig.
Jeg skal til at arbejde, som selvstændig konsulent for en kunde i Odense – nogle dage om ugen (bor i København). Fra kunden adresse vil der også være nogle ture ud til deres kunder eller andre opgaver udenfor deres adresse. Jeg kommer til at tage tog til og fra Odense og rundt i landet. Sådan som jeg forstår det, så er det de faktiske udgifter (togbilletter) jeg kan dokumentere, som giver fradrag ikke?
Mit spørgsmål er derefter, hvordan fradraget kommer ind? Beklager hvis det er svaret tidligere i denne tråd. Men skal det ind i mit enkeltmansvirksomhedsregnskab – som en udgift, eller skal det ind som fradrag i min personlige skatteindkomst?
Og når det er et skattefrit afdrag, betyder det så reelt, at jeg får alle mine udgifter “refunderet”, eller at det er et fradrag, således at jeg ca. kommer til at betale halvdelen selv, alt efter min skattesats? Altså hvis jeg rejser for 1000 kroner, får jeg så det godtgjort eller kommer det reelt til at koste mig 500 kr? Håber du kan hjælpe med dette. Og mange tak for en god blog. Jeg har ofte stødt på dig ifm. diverse søgninger, og du fremstår meget kompetent.
Vh
Jens
Hej Jens
Det er de faktiske udgifter, du kan trække fra. Det vil sige, at du betaler udgiften til rejserne med dit firmakort til firmakontoen i banken og får dermed fuldt skattemæssigt fradrag for udgiften. Hvis du betaler med private midler, bogfører du hele udgiften ind i firmaregnskabet – og kan så hæve de penge, du har lagt ud skattefrit. Det kommer derfor ikke til at koste dig 500 kr. at rejse for 1.000 kr.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Mange tak for hurtigt svar. Det lyder godt at jeg kan rejse “gratis” ibm. opgaven.
Vh
Jens
Hej Anette.
Jeg skriver lige igen, da jeg har gået og brudt mit hovede med hvordan det lige går op. Altså det med at jeg får dækket hele min rejseudgift. Jeg beklager meget at jeg måske er lidt tungnem, men der er noget jeg ikke kan få til at hænge sammen, så det er sikkert bare mig.
At betale 1000 for en togbillet, svarer det ikke til at betale 1000 for et nyt batteri til en bærbar fx?
Et batteri vil jeg trække fra mine indtægter, for at få mit overskud i firmaet. Det vil sige, at hvis jeg har tjent 2000, og brugt 1000, så vil jeg have et overskud på 1000. Jeg vil efter skat have 500 ud (grove tal), hvorimod jeg ville have fået 1000 ud, hvis ikke jeg havde købt et nyt batteri. Forholder det sig anderledes med transporten?
Håber du har tålmodighed til at skære det mere ud i pap.
Vh
Jens
Hej Jens
Der er ingen forskel på transport og andre fradragsberettigede omkostninger. Så hvis du tjener 2.000 kr. og bruge 1.000 kr. på kørsel, er overskuddet 1.000 kr., som du så skal betale skat af.
Hvis du har mulighed for det, synes jeg, du skal deltage i et af Regnskabsskolens informationsmøder, hvor det netop er den slags spørgsmål, vi gennemgår: http://regnskabsskolen.dk/kursusoversigt/korte/informationsmoder/
Dbh.
Anette
Ok, super. Mange tak for svar. Så er vi på samme side.
Jeg vil kigge nærmere på informationsmødet til Regnskabsskolen, tak for tippet.
Vh
Jens
Hej Anette
Kan jeg som enkeltmandsvirksomhed med arbejdsplads andet sted end bopæl, registrere km. til og fra arbejde under befordringsfradrag på årsopgørelsen/selvangivelsen? Jeg kører i privat bil.
På forhånd tak
Hej Louise
Ja: Kørsel mellem hjem og arbejde følger de samme regler, som lønmodtagerne har. Så det kan du godt. Kørsel herudover fra virksomhedens adresse og ud til forskellige kunder, leverandører og samarbejdspartnere følger reglerne for selvstændigt erhvervsdrivende.
Dbh.
Anette
Hej Anette,
Super god blog og mange nyttige svar.
Jeg er nyansat i en virksomhed hvorefter jeg blevet udlånt til en anden virksomhed i en periode op til 1 år som ligger 30km længere væk fra mit hovedkontor. Jeg kører direkte fra hjem til min nye “udlånte” arbejdsplads. De henviser til at jeg kan få udbetalt køreslgodgørelse, men kun for den akkumulerede km afstand fra mit hovedkontor og nye arbejdsplads og kun skattefrit efter 60 dages reglen. Kan man det eller tæller 60 dages relgen ikke kun fra hjem til arbejdsplads? Kan jeg så afregne befodringsafdrag på afstanden til mit hovedkontor?
Mariuz
Der er flere ting i dit spørgsmål Mariuz: Det ene er, hvad arbejdsgiveren evt. vil udbetale i kørselsgodtgørelse, det KAN være den høje takst og så gælder 60-dages reglen. Hvis der er tale om lønmodtagerfradrag (i 2015 kr. 2,05/km og selv betale de første 24 km.) er der ingen 60-dagesregel at forholde sig til. Altså: Høj takst = 60 dages reglen gælder.
Dbh.
Anette
Kære Anette,
Mange tak for en rigtig god og lærerig blog! Sikke et arbejde.
For nogle år siden var der en kommentar ang Erhvervskørsels til udlejningsejendom som jeg aldrig fandt svaret på.
Jeg er selvstændig under virksomhedsordningen og ejer en udlejningsejendom som ligger over 200 km fra min private adresse. Jeg besøger stedet mindre end 60 dage på 12 mdr.
Kan dette trækkes fra med satsen på 3,70kr indtil 20.000km ?
Arbejdet vil være vedligehold, fraflytning og indflytnings eftersyn og lign.
Et lille tillægs spørgsmål: Hvis en ven eller et familie medlem ville udføre et sådan indflytnings syn eller andet og jeg gerne ville betale for denne service kan det så laves som et honorar eller hvordan gøres det nemmeste & Rigtigt?
På forhånd tak,
Mvh. Søren
Hej Søren
Ja, som du beskriver det, er det erhvervsmæssig kørsel. Du skal huske at føre kørselsregnskab (og bare for en ordens skyld: Hold styr på, hvorfor du kørte, hvis nogen (=SKAT) skulle spørge.
Tillægsspørgsmål: Hvis du udbetaler et honorar eller løn på anden måde, er det nødvendigt, at du indberetter til eIndkomst. Dvs. at du skal tilmeldes som arbejdsgiver med sporadiske lønudbetalinger, så du kan indberette. Det er den mest korrekte måde at gøre det på. Alternativt kan du betale efter faktura. Sagt kort: Der er ingen administrativ meget enkel måde at udbetale lejlighedsvise honorarer på.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Vil lige starte med at sige at jeg synes det er en kanon blok, og et stort arbejde du gør, tak for det.
Jeg skal til at starte som selvstændig konsulent, og første kunde ligger 125km væk fra min bopæl, der også er mit firmas adresse.
Jeg skal arbejde på timebasis, og forhåbentligt i 4 måneder.
Jeg tror jeg er kommet igennem alle indledende øvelser, men bare for at være sikker på at jeg har kørselen helt inde på lystavlen, vil jeg lige høre om det er sådan det skal gøres:
1. De første 60 arbejdsdage dage, fører jeg kørebog efter skats specifikationer, og da det ikke er over 20000km trækker jeg den høje takst fra i regnskabet når skattepligtig indkomst skal gøres op. Jeg laver ikke nogen udbetalinger til mig selv i forbindelse med kørsel, jeg trækker et fast beløb som “løn” ud hver måned, jeg bruger virksomhedsordningen,
2. Efter de 60 dage, gør jeg ikke noget i min virksomhed angående kørsel & skat, men på min selvangivelse kommer kørselsfradraget ind. Her behøver jeg vel ikke lave kørselsregnskab hver dag, det gør man jo ikke som “alm skattebetaler”?
På forhånd tak og med venlig hilsen
Johnny
Kære Anette
Jeg arbejder som social og sundhedshjælper. Jeg har et fast job hvor jeg får befordringsfradrag. Altså jeg indtaster dem ind på skat.dk når årsopgørelsen kommer. I år er jeg også begyndt at tage ektra vagter hos en vikarbureau. Jeg får kørselsgodtgørelse hos vikarbureauet. Men kan jeg også få befordring fra skat som vikar? Og hvordan foregår det? Altså hvordan skal man taste det ind på skat når årsopgørelsen kommer.
På forhånd tak
Hej Dirayan
Hvis vikarbureauet udbetaler kørselsgodtgørelse til dig, er det også dem, som indberetter til SKAT, hvor meget der er udbetalt, og du skal derfor ikke selv taste noget ind på selvangivelsen/årsopgørelsen. Så det eneste, der kan være tale om, er almindeligt befordringsfradrag, hvis du kører til og fra jobbet hos vikarbureauet, hvor du møder på deres kontor, og ikke direkte ude hos en kunde. Så uden at kende til alle detaljer er min fornemmelse, at der nok ikke er noget ekstra befordringsfradrag, når bureauet allerede udbetaler kørselsgodtgørelse.
Dbh.
Anette
Hej Johnny
Tak for de pæne ord om bloggen.
Du har ret for så vidt angår de første 60 arbejdsdage. Men herefter mener jeg godt, at du kan fortsætte med selv at beregne og bogføre kørselsgodtgørelsen, bare til den lave sats.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Tak for di svar :-)
Som jeg læser det du skriver, at fortsætte med at beregne og bogføre i regnskabet, efter den lave takst (2,05 og 0 de første 24km), går der så ikke rod i systemet?
Jeg mener, skal dette fradrag ikke laves på selvangivelsen for at skat vil godkende det?
Mvh Johnny
Hej Anette
Super blog!
Nu har jeg læst tråden og skal lige have bekræftet det.
Eksempel: Jeg er fastansat hos en arbejdsgiver (konsulent virksomhed) i Ã…rhus. Bopæl i Skanderborg . Kører hverdag til samme kunde i Vejle og arbejder der 12 mdr i træk. Kun afbrudt af 2 dage på kontoret i Ã…rhus hver måned. Dette vil også være omfattet af 60 dages reglen og vil kun kunne få skattefri kørselsgodtgørelse i 60 dage. Korrekt?
Andet måske lidt dumt spørgsmål. Det er naturligvis kun afstanden fra Skanderborg til vejle der regnes og ikke århus til vejle ?
Hej Anette
Kan du forklare hvordan reglerne er for arbejdsmæssig kørsel i privat bil.
Sagen er: Jeg skal køre til 2 forskellige lokationen 1 gang om ugen, altså en dag hvert sted.
Jeg får kilometergodtgørelse fra min arbejdsgiver, men skal den beregnes fra mit primære arbejdsted hvor jeg er 3 dage om ugen, eller er det fra min private bolig og til de 2 andre steder?
Mvh Tommy
Hej Tommy
Det er den faktiske kørsel, du skal beregne. Så hvis du kører hjemmefra, er det der, du skal tælle fra. Kører du fra virksomheden, er det der, du skal tælle fra.
Dbh.
Anette
Hej Klaus – ja, det er omfattet af 60 dages reglen. Og du har ret i, at man kun skal beregne den faktiske kørsel, ikke “via arbejdsgiverens adresse” med mindre man kører forbi der først, hvilket ikke virker sandsynligt :)
Dbh.
Anette
Hej Anette,
Tak for oplysningerne vedr. 60 dages-reglen. Det KAN blive guld værd for undertegnede, men derfor vover jeg lige at spørge én gang til:
Jeg er – fra d. 1. marts – ansat hos en virksomhed i Nørresundby – men bor i Ringe på Fyn. Jfr. kontrakten skal jeg arbejde med udgangspunk i et hjemmekontor, hvorfor fysisk rejser fra min hjemmeadresse. Jeg er kørende konsulent i firmaet, og skal dække Region Syddanmark + Vestsjælland. Al kørsel hjemmefra og til kunder dækkes af firmaet. Der er dog tillige et aftalt krav om at jeg er på kontoret i Nørresundby ca. 1-2 gange/uge. Altså ca. 45-50 gang på et år. Vil jeg kunne trække den fulde kørselsgodtgørelse herfor – og ikke “kun” std. ligningsmæssigt fradrag på 1,99 kr/km (25-100 km) og 1,00 kr./km (100+ km)???
Jeg er meget nysgerrig … :)
/René Husted
Hej Rene
Som udgangspunkt mener jeg ikke, at du kan trække den høje kørselstakst fra ved kørsel mellem kontoret og hjemmet. Men ring og spørg SKAT for en sikkerheds skyld.
Dbh.
Anette
Hej Anette,
Min arbejdsgiver siger jeg ikke har ret til at få kørselsgodgørelse når jeg kører hjemmefra og ud til kunder – såfremt kunden ligger tættere på end min alm arbejdsplads. (bemærk venligst at jeg er hos kunden under 60dage om året)
Kan dette virkeligt være rigtigt?
Mvh Henrik
Hej Anette
Jeg er tillidsvalgt i en almennyttig boligforening og ansat som alm. lønarbejder (Funktionær) Til dagligt får jeg 3.63,- i kørselsgodtgørelse for arbejdskørsel, fra min arbejdsgiver. Kan samme arbejdsgiver give mig skattefri kørselsgodtgørelse, fra hjem til arbejdsplads i op til 60 dage/år ved udkald (Ekstraarbejde/overarbejde) ?
Mvh Bent
Hej Bent
Det ville jeg mene var normal kørsel mellem hjem og arbejde, så umiddelbart: Nej. Heller ikke selvom der er tale om ekstraarbejde.
Dbh.
Anette
Hej Henrik
Det er et vanskelig spørgsmål, men jeg mener måske nok, at din arbejsgiver går i lidt små sko her. Man kunne jo forestille sig, at du møder “som sædvanligt” på arbejdet, og derfra kører ud til kunden (med kørselsgodtgørelse). Men måske skal du spørge SKAT om der er nogen egentlig praksis på området.
Dbh.
Anette
Hej Anette.
Kan du hjælpe mig med at danne et overblik over min kørsel?
Kører i egen bil og er ansat som funktionær.
Jeg er ansat på kontor i by A(60km fra min bopæl), hvor jeg ikke befinder mig særlig tit. Til daglig kører jeg fra min bopæl i by B til by C (2x30km) hvor jeg arbejder mere eller mindre fast(i ca. 18 måneder), kun afbrudt af enkelte ture til kontoret et par gange om måneden.
Jeg går ud fra jeg falder in under 60 dages reglen med rejsen til by C, men hvad når der er gået de 60 dage? hvad får jeg så?
Hvad får jeg de enkelte dage hvor jeg skal på kontoret?
Håber du kan hjælpe.
Hej Henrik
Nej, det kan jeg desværre ikke – for jeg er nødt til at koncentrere mig om at svare iværksættere og selvstændigt erhvervsdrivende. Men ring til SKAT, de vil helt sikkert gerne hjælpe dig.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Tak for en interessant blog
Jeg arbejder som lønmodtager i mit eget selskab (hovedaktionær) og kører en dag hver uge til kunde A fra mit hjem, som også er mit kontor. Enkelte uger kører jeg flere gange til kunde A. 1-2 gange hver måned kører jeg til kunde B, C eller andre.
Jeg er i tvivl om jeg er omfattet af 60 dages reglen?
Dbh
Marianne
Hej Marianne
Som du kort beskriver det her, vi du være omfattet af 60-dages reglen.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Tak for en interessant blog
Starter 60 dages reglen forfra, når man skifter folkeregister adresse ?
Mvh Holger
Hej Holger
Det har jeg aldrig hørt om – og jeg tror bestemt ikke, det kan være tilfældet.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Jeg er atlet på et niveau så jeg anses i hobby virksomheds gruppen.
Jeg forstår ikke helt om jeg har fradragsret. Jeg træner hver dag og dermed vil jeg jo lynhurtigt falde ind under 60 dages reglen.
Men de fleste dage vil jeg have under 24 km transport og dermed ikke få dækket mine transport udgifter som befordringsfradrag.
Hvilken regel hører jeg ind under?
Er det 24 km i gennemsnit pr dag hvis jeg nu har 23 km den ene dag og 25 den anden er det så kun den med 25 der tæller i mit regnskab?
Marie
Hej Anette
Tak for din gode blog.
Jeg håber at du kan hjælpe mig da jeg er rigtig dårlig til det med skat og helt i vildrede.
Jeg arbejder fuld tid hos et vikar bureau som SOSU-hjælper, dvs 10-12 dage om måneden hvor jeg arbejder et nyt sted næsten hver gang ( max 3 x samme sted om måneden) jeg kører mellem 125 og 150 km ialt på en enkelt vagt til og fra jobbet.
Hvad gør jeg? Skal jeg indtaste disse kørselsinformationer for hele året til skat sidst på
året, eller skal hvad skal jeg gøre for at få et kørselsfradrag som vikar?
Mvh
Gitte
Hej Gitte
Ja, du skal føre en kalender eller et kørselsregnskab, for du skal bruge det, når selvangivelsen kommer i marts næste år. Hvis du gerne vil have værdien af fradraget fordelt ud på månederne her i året, skal du ændre i din forskudsregistrering inde på skat.dk.
Dbh.
Anette
Hej Marie
Nej, det er ikke i gennemsnit. Det er sådan, at de første 24 km. pr. dag er selvbetalte – dvs. intet fradrag de dage, hvor du kører under 24. km.
Dbh.
Anette
Hej Annette
Jeg starter som konsulent hos én virksomhed 1 dag om ugen. Jeg udskriver faktura og jeg skal selv sørge for, at afregne skatten. Jeg har altså ingen ansættelsesaften.
Jeg kommer til at tjene under 50.000 kr og vil derfor ikke skulle have et CVR nummer og jeg vil jo heller ikke være momspligtig.
Mit spørgsmål går på kørslen.
Jeg vil køre ca 60 km den dag jeg er i virksomheden og i og med jeg kun er der en gang om ugen, vil jeg max være i virksomheden 45 gange på et år.
Jeg vil ikke fakturaer virksomheden for kørslen.
Hvilke fradrag vil jeg kunne fratrække på min selvangivelse? Statens taks eller er det befordring hjem/arbejde, hvor der er ikke er fradrag for de første 24 km?
Tusind tak for denne gode mulighed for, at kunne få svar på spørgsmål.
Hej Anette, jeg har startet en enkeltmandsvirksomhed her i år(2017) og kan forstå jeg godt kan få cykelgodtgørelse. Jeg kan dog ik helt gennemskue det med den der 60 dages regel i forhold til cykel. Jeg har en kunde som jeg cykler til og fra og redigerer noget video en gang imellem og kan godt være jeg kommer op over de 60 i en periode på 12 måneder.
Hvad sker der når jeg har cyklet til og fra den samme kunde over 60 gange i forhold til cykelgodtgørelsen?
Hej HC
Tak for din kommentar – det er et rigtig godt spørgsmål…. Jeg prøver at undersøge sagen og vender tilbage (og hvis du ikke hører fra mig inden for en rimelig tid, så skriv direkte til mig på brevkasse@anettesand.dk).
Dbh.
Anette
Hej Jane
Siden der er tale om erhvervsdrivende virksomhed vil du kunne tage “den høje takst”, og som du selv er opmærksom på, ikke mere end 60 dage pr. 12 mdr.
Dbh.
Anette
Hej Anette,
Dette er måske er ret banalt spørgsmål men jeg prøver alligevel.
Jeg er lige startet op med egen virksomhed og har samme firma adresse som min hjemme adresse.
…og det er her spørgsmålet kommer ind?
Hvis jeg går ud af min dør og over i mit kontor flytter jeg mig jo til virksomheden og hvis jeg kører til kunder herfra så er det jo egentligt ikke fra hjemmet men fra virksomheden og så man jo slet ikke underlagt 60 dages reglen..??
(skat skriver jo alle steder at der skal være tale om kørsel fra hjemmet og til en arbejdsplads)
Er dette at gradbøje den for meget eller er det noget om snakken..?
Ha, ha…. nej, det går ikke, Simon. 60-dages reglen gælder stadig.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Tak for en god blok. Har et spørgsmål, som jeg håber du har tid til at besvare.
Arbejder fast et sted, som jeg kører til dagligt, her får jeg højt kørselsfradrag efter §9D, og jeg kører ca. 18.000 km årligt.
Arbejder som freelance konsulent for et par firmaer, hvor jeg tager ud som tolk et par aftener om ugen til forskellige adresser i jylland og fyn. Her modtager jeg høj kørselsgodgørelse for ca. 10.000 km årligt. Der er altså igen ansættelse.
Skal de to tal lægges sammen sådan, at jeg kun modtager høj sats for 20.000 km og så mellemsats for 8.000 km eller kan jeg modtage høj sats for begge dele?
Dbh. Lars
Hej Lars
Du kan få høj sats for begge dele.
Dbh.
Anette
Hej Anette
Super fin blog du har.
Jeg håber du hurtigt kan hjælpe med et lille spørgsmål hér:
Jeg er selvstændig med enkeltmandsvirksomhed, og bor i Jylland, men har to kunder i København jeg kommer til at besøge ugentligt.
Som jeg forstår det, er jeg som alle berettiget befordringsfradrag mellem hjem og kunde, og kan udregne dette via Skats hjemmeside. Dette beløb anfører jeg på min forskudsopgørelse.
Men da jeg tager toget, har jeg også en faktisk udgift – som man jo kan fratrække sit overskud i virksomheden. Kan man begge dele eller kun én af de to?
Håber du kan svare!
Mvh Rasmus
Hej RA
Du kan kun gøre det ene: Altså enten tage fradraget på selvangivelsen eller trække de faktiske udgifter fra i firmaet. Hvis du tager toget, er det altså togbilletterne. Hvis du kører i bil, skal du være opmærksom på 60-dages reglen (som giver mindre fradrag, hvis man kører til samme kunde mere end 60 gange inden for 12 måneder).
Dbh.
Anette
Hej Anette
Rigtig fin blog med gode besvarelser. Jeg er helt ny i branchen med enkeltmandsvirksomhed, så jeg har lige et spørgsmål ang kørselsgodtgørelse, som jeg håber du kan hjælpe mig med.
Jeg er alm lønansat og får i den forbindelse ikke kørselsfradrag til mit job. Ved siden af har jeg så min enkeltmandsvirksomhed, hvor jeg som konsulent ca 1 x om ugen kører ud til den samme kunde. Jeg kører i egen bil fra hjemmet og ud til kunden og hjem igen (20km i alt), min virksomhed har samme adresse som min hjemmeadresse. Mit spørgsmål går på, om jeg så er berettiget til kørselsgodtgørelse?
mvh
Ane Jensen
Hej Ane
Ja, du er berettiget til kørselsgodtgørelse fra din enkeltmandsvirksomhed. Dog højst 60 dage inden for 12 måneder til den samme kunde. Kører du flere gange, skal du tage den lave sats.
Dbh.
Anette
Hej
Jeg har et selskab, der udfører rigtig meget arbejde for den samme kunde på denne kundes adresse. Det er typisk mig, der kører ud til kunden.
Mit selskab har adresse samme sted som min bopæl.
Kan jeg derfor argumentere for, at det er erhvervsmæssig kørsel mellem virksomheder hver gang, der køres til denne kunde (dermed ingen 60-dagesregel ) eller vil det anses som at jeg kører fra min bopæl og dermed falde under 60-dagesreglen?
Selskabet har eget aflåst værelse/kontor i bygningen (dog benyttes samme hovedindgang som til bolig). Indkørsel/parkering er samme sted (en p bås betalt privat). Jeg er selvfølgelig fysisk omkring kontoret dagligt for at hente materialer, computer osv. inden der køres ud til kunden, ligesom at dagen sluttes samme sted, inden jeg går i privaten.
Håber du kan hjælpe.
Mvh Søren
Hej Søren
Kørsel til den høje takst kan du kun få 60 dage inden for 12 måneder: Dit selskabs adresse (=din private adresse) er forretningsstedet, og kunden du kører ud til, er “bare” en kunde. Så hvis du kører mere end 60 gange inden for 12 måneder, skal du efter de 60 gange skifte til “lønmodtagerregler”, for 60-dages reglen gælder netop erhvervsmæssig kørsel mellem forretningssted og kunder.
Dbh.
Anette
Har forsøgt at læse hele tråden igennem for at finde et svar, men kunne ikke umiddelbart lige finde det!
Jeg arbejder for samme kunde på samme adresse hele året og kører ca 52.000 km/år.
Når jeg så “skifter” til lønmodtagerregler, starter jeg så med de første 20.000 km til høj takst?
Tak for en fantastisk blog!
Mvh
Henrik Madsen
Hej Anette
Hvis jeg kører fra min bopæl til min arbejdsplads mandag, overnatter i tre nætter og kører hjem igen om torsdagen, hvilke dage tæller så i forhold til 60-dages reglen? Er det de fire dage eller kun de to dage hvor jeg har faktisk transport?
Jeg er timelønnet ansat på almindelige vilkår.
Vh
Anders
Hej Henrik
Nej, når man skifter til lønmodtagerreglerne pga. 60-dages reglen, er det til lav takst.
Dbh.
Anette
Hej Anders
Jeg vil mene, at det er de to dage, hvor der faktisk foregår en rejse, der tæller med – men jeg er ikke sikker. Jeg synes, du skal ringe og tjekke hos SKAT.
Dbh.
Anette